1,001

(16 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

te opinie wydaje przed ogłoszeniem przetargu, po ogłoszeniu przetargu, po otwarciu ofert?

1,002

(4 odpowiedzi, napisanych Inne)

UZP ogłosił przetarg na usługi pocztowe
http://www.uzp.gov.pl/cmsws/page/?D;1043
Może się przydać w przyszłości.

thx

czy jeżeli mam 1 ofertę, która ma braki, a unieważniam bo kasy mało, to chyba nie muszę wzywać do uzupełnień?

z ustawy wynika, że tylko do wykonawców. www i tablica to chyba dodatkowo dla przejrzystości.

a info o unieważnieniu muszę zamieścić na www i tablicy, czy wystarczy jak wyślę wykonawcom, którzy złożyli oferty?

teoretycznie mógłbym zwiększyć, ale chyba nie muszę.

witam,

czy w uzasadnieniu faktycznym unieważnienia zamówienia powinienem podać, że cena najkorzystniejsza była x tys. a zamawiający zamierzał przeznaczyć kwotę y tys. (y < x). Muszę podać te kwoty?

witam,

mam dołączony do oferty wydruk z CEIDG. Ile stron powinien mieć taki wydruk? do oferty wykonawca załączył mi jedną kartkę: Strona 1 z 4. Wg mnie powinny być 4 strony a nie tylko pierwsza. Z tej strony nie wynikają zakazy, upadłość, w ogóle nie ma tych pozycji.
Jak sobie sam pobrałem ten wypis to są 3 strony i są informacje dotyczące upadłości.

Czy ja muszę wzywać wykonawcę o uzupełnienie tego wydruku skoro mogę sam sobie go pobrać?

poprawna wersja.
mi proponują taki warunek:
wykonał należycie co najmniej  jedną usługę obejmującej w swym zakresie założenie ewidencji kartotek budynków i lokali w systemie EGB V, utworzenie bazy danych numerycznej mapy ewidencyjnej w systemie Geo-Info, sporządzenie oraz wyłożenie projektu operatu opisowo-kartograficznego, o wartości co najmniej 80.000 zł brutto

mi proponują taki warunek:
wykonał należycie co najmniej jednej jedną usługi usługę obejmującej w swym zakresie założenie ewidencji kartotek budynków i lokali w systemie EGB V, utworzenie bazy danych numerycznej mapy ewidencyjnej w systemie Geo-Info, sporządzenie oraz wyłożenie projektu operatu opisowo-kartograficznego, o wartości co najmniej 80.000 zł brutto

Droga Marto, moje zamówienie też jest powyżej progu, ok. 3,5 mln.
wychodzę z założenia, że nawet jak powyżej progów to nie muszę opisywać sposobu spełniania warunków z art. 22.1, więc żądam tylko oświadczenia. Natomiast na art. 24.1 żądam wszystkich dokumentów oraz info o grupie kapitałowej.

Jak dla mnie, to cała dyskusja dotyczy problemu czy powyżej progu jest konieczność opisania chociaż 1 warunku, a w związku z tym żądania jakiegoś dokumentu.

art.26.1 mówi, że powyżej progów zamawiający żąda dokumentów. Jak dla mnie żąda pod warunkiem, że opisze jakiś warunek. Nadal nie widzę w ustawie miejsca, w którym nałożony jest obowiązek opisania min. 1 warunku powyżej progów. Oczywiście nie twierdzę, że mam na 100% rację.

art.26.2 mówi, że poniżej progów może nie żądać dokumentów. Jak dla mnie, jeżeli opiszę warunki na wiedzę, potencjał itd., to nie muszę żądać wykazów, polis tylko poprzestać na samych oświadczeniu

powyżej progu tak, ale poniżej nie muszę, zgodnie z art. 26.2

cyt:"Zamawiający w postępowaniach, w których wartość zamówienia jest równa lub przekracza kwoty określone w przepisach wydanych na podstawie art. 11 ust. 8 p.z.p. żąda dokumentów potwierdzających spełnianie warunków tylko wtedy, gdy w ogłoszeniu, zaproszeniu, SIWZ zawarł opis sposobu oceny spełniania warunku szczegółowego z drugiej strony natomiast  obowiązuje zakaz żądania dokumentu, jeżeli warunek szczegółowy nie został postawiony (A. Szyszkowski, Dokumenty żądane od wykonawców, "Monitor Zamówień publicznych" 2010, nr 5, s. 4)".

Ja interpretuje art. 26.1 następująco: stawiam szczegółowy warunek np. dla wiedzy i doświadczenia. jeżeli poniżej progów to nie muszę żądać wykazu, wystarczy samo oświadczenie. jeżeli powyżej progu to żądam oświadczenia i musowo wykaz.

Niedzwiadek napisał/a:

... Dlatego przynajmniej jeden dokument z § 1.1 rozporządzenia musi być i od tego nie uciekniesz, niezależnie od tego czy Ci się to podoba czy nie. ...

Z czego to wynika, że przynajmniej jeden? A może muszą być wszystkie 4? Ja w 26.1 nie widzę słowa "przynajmniej".

Celem negocjacji jest ustalenie warunków przyszłej umowy. Żadnego formularza ofertowego wykonawca nie składa, bo tu nie mamy wg mnie do czynienia z typową ofertą, szczególnie biorąc pod uwagę fakt, że cen jednostkowych nie można negocjować.

Niedzwiadek napisał/a:

szad tu nie chodzi o odpuszczanie, ale o zgodność oferty z ustawą.
Jeżeli nie będzie listy albo oświadczenia, to masz jak w banku dyscyplinę, a tłumaczenie, że tylko jeden wykonawca nie będzie miało znaczenia. Co do zasady zgadzam się że to nie ma sensu, ale tu nie o sens chodzi a literę prawa. Stultus lex, sed lex.

ale ja nie odpuszczam. żądam oświadczenia z art. 22.1, żądam oświadczenia z art. 24.1, żądam info o grupie kapitałowej, żądam dokumentów z KRS, ZUS, KRK, US.
napisałem tylko, że nie precyzuję warunków z art. 22. 1 dlatego nie żądam wykazu dostaw, polisy itp. czy z jakiegoś przepisu wynika, że powyżej progu unijnego muszę minimum jeden warunek z art. 22.1?

do prezesa wyślę pocztą za potwierdzeniem odbioru, zamieszczę to ogłoszenie o dobrowolnej przejrzystości.

oni byliby szczęśliwi jakby wogóle nie musieli stosować Pzp. Marzy im się porządna firma i tyle.

nawet jak postawisz warunki a PWPW ci napisze, że np. nie spełnia jakiegoś, to co zrobisz? nie będziesz zamawiać u nich dokumentów? i tak musisz podpisać z nimi umowę bo z nikim innym nie podpiszesz.

ja bym też poszedł po jak najmniejszej linii oporu, ale moi geodeci jak zwykle komplikują sprawę.

witam,

mam do zrobienia przetarg na Modernizację ewidencji gruntów i budynków w zakresie pozyskania danych dla budynków i lokali dla gminy X.

Wydział merytoryczny chce postawić warunek: wykonanie minimum 3 podobnych robót o wartości powyżej 80.000 zł.

jak dla mnie używanie słów typu "podobne" nie wchodzi w grę. powinni precyzyjnie to opisać.
po drugie: ilość robót 3, to chyba też zbyt wygórowany warunek. jak dla mnie wystarczyłyby 2.

jak po nowelizacji ująć taki warunek w ogłoszeniu i siwz, bo na razie tego nie ogarniam.

psz napisał/a:

No tak się złożyło, że jest. smile

Z tego co pamiętam, to obowiązek jest pod warunkiem, że się precyzuje warunki.
Jeżeli poprzestajemy tylko na literalnym brzmieniu wynikającym z art. 22 ust. 1 to jak dla mnie wystarczy samo oświadczenie.
Będę żądał wszystkich doków na art. 24  ust. 1 no i to oświadczenie o grupie kapitałowej.

Jak dla mnie, żądanie wykazu dostaw, polis jest całkowicie bez sensu. Skoro PWPW jest jedyną firmą w Polsce, wyznaczoną przez odpowiedniego Ministra to ta cała biurokracja jest zbyteczna. W taki przypadku to wogóle powinno być to wyjęte z ustawy Pzp i byłby święty spokój.
Zaproszenie zamierzam wysłać w przyszłym tygodniu. Z tego co rozmawiałem z miłą Panią, to w projekcie umowy (który zresztą dostałem za nim zacząłem negocjacje) możemy wypełnić puste miejsca i tyle. Negocjacje właściwie ograniczają się do czasu trwania umowy.

1,022

(3 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

witam, w ogłoszeniu w sekcji zamawiający mam podany błędny nr telefonu. pewnie przy zakładaniu konta w BZP to już było, ale jakoś umknęło. zamiast 6 jest 5.
czy powinienem zamieścić ogłoszenie o zmienić ogłoszenia i podać poprawny nr telefonu zamawiającego.
w siwz mam poprawny nr telefonu.
ten nr do postępowania nic nie wnosi, bo kontakt pisemny lub faksem. do osób upoważnionych do kontaktu są w siwz inne nr telefonów (bezpośrednie).
poprawić czy dać sobie z tym spokój?

w jaki sposób oszacować wartość zakupu samochodu 9-cio osobowego przystosowanego do przewozu osób niepełnosprawnych wyposażonego w podnośnik hydrauliczny (windę).
Na stronach www są cenniki dla wersji standardowej, nigdzie nie ma kosztu z podnośnikiem.
Czy mogę oprzeć się na kwotach zawartych w ogłoszeniach o udzielonych zamówieniach przez innych zamawiających, skoro mój przedmiot zamówienia jest podobny?

ad. 2 na logikę, jeżeli tej listy nie ma w rozporządzeniu dokumentach to wydaje się ze powinna być oryginale, ale pewnie jak zwykle sprawa dyskusyjna

Marcel napisał/a:

Tak, jednak szacunkiem będzie całość.

to jest oczywiste.

Jak będę ogłaszał przetarg to w nazwie będzie, że to etap I.
Tylko czy ma sens w SIWZ i w umowie nadmieniać, że będzie etap II, skoro przetarg na wykonanie etapu II może wygrać inny Wykonawca niż ten co wygra etap I.