witam,
mam do realizacje inwestycję dot. termomodernizacji jednego budynku naszej jednostki. wartość ok. 500 tys. zł
zastanawiam się nad warunkiem wiedzy i doświadczenia.
czy taki opis warunku będzie ok:
Zamawiający uzna warunek za spełniony, jeżeli Wykonawca wykaże że, w okresie ostatnich pięciu lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy ? w tym okresie, wykonał w sposób należyty, zgodnie z zasadami sztuki budowlanej
i prawidłowo ukończył co najmniej jedną robotę budowlaną w zakresie termomodernizacji budynku, o wartości co najmniej 250.000,00 zł brutto?

zastanawiam się czy użycie ogólnego pojęcia termomodernizacja będzie ok, czy powinienem to dokładniej to jakoś opisać?

927

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

kolejna luka w ustawie Pzp.
chociaż logicznie rozumując  art. 91 ust. 5 mówi, że ".... nie można wybrać dokonać wyboru oferty najkorzystniejszej ze względu na to, że zostały złożone oferty o takiej samej cenie ...", a w tym przypadku można wybrać najkorzystniejszą ofertę, bo ta druga została odrzucona, więc ja bym rozstrzygnął ten przetarg.

co sądzicie w temacie podwyższenia progu z 14.000 na 30.000? ma to szansę wejść w życie?
powiem szczerze, że jak dla mnie to dobra zmiana.
nie musiałbym się bawić w wolną rękę np. na dostawę gazu, nawet usługi pocztowe bym mógł zlecić bez stosowania Pzp.
Jak znam życie to pewnie podwyższenie progu jakoś zabezpieczą innymi przepisami, żeby tak lekko nie było.

a na stronie producenta nie jest opisany ten problemowy parametr?

a musisz uzasadniać? co tak się bardzo przejmujesz tym szacunkiem? progi unijne przekraczasz?

pytanie do zamawiających, którzy już przeprowadzili przetarg na usługi pocztowe: czy ktoś oprócz PP ktoś inny składa jeszcze oferty?

dla ciekawostki. UZP też ostatnio robił przetarg na usługi pocztowe. pliki dostępne na stronie urzędu.

faktycznie, dziwna postawa zamawiającego. jeżeli KIO stwierdziła, że błędnie został wykluczony wykonawca, to zamawiający powinien uwzględnić jej orzeczenie lub złożyć skargę do sądu.

a jaki był problem z tym wadium, że zamawiający uznał, ze nie było wniesione w terminie?

933

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

sorry to nie do tego wątku

przetarg poniżej progów, termin składania 14 dni

935

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

przetarg poniżej progów, termin składania 14 dni

jak istotna to przedłużenie terminu składania ofert obowiązkowe

937

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

tylko tego jednego. zobacz art. 87 ust. 2 - ostatni zapis.

witam, ogłosiłem wczoraj przetarg na roboty. dałem czas wykonania 60 dni.
dziś się okazało, że mam to zmienić na 90 dni.
wiadomo, że muszę zamieścić ogłoszenie o zmianie ogłoszenia.
pytanie: czy zmiana terminu wykonania jest zmianą istotną i zgodnie z Art. 12a ust.2 powinienem przedłużyć termin składania ofert?

jak zwykle mam taki techniczny dylemat.
mam do wykonania roboty budowlane. dzielimy je na 2 części. 1 w tym roku 2 w 2014 r.
Kosztorys na całość ok. 150 tys. z czego 1 część 50 tys. 2 100 tys.
pytanie co wpisać w protokole w pkt. 2.2 wartość całości czy tylko 1 części - 50 tys.?

mam dylemat. projektant wpisał mi, że mają być oprawy oświetlenia konkretnych producentów. jak mu zwróciłem na to uwagę, to powiedział, żeby tak zostawić i dopisać dodatkowo: "Wszystkie zapisane w dokumentacji, specyfikacjach technicznych, nazwy własne konkretnych producentów należy traktować jako dane pomocnicze określające właściwości techniczne i użytkowe wyrobów i materiałów. Wykonawca może zastosować materiały innych producentów, których parametry techniczne i użytkowe są nie gorsze od zaproponowanych."

i co z tym fantem mam zrobić?

chyba najlepiej skorzystać z art. 34 ust. 1.

szef poszedł od 01.07 na urlop.
protokół mam do zatwierdzenia z datą 03.07.
czy protokół może zatwierdzić w zastępstwie wiceszef (nie wykonywał żadnych czynności w postępowaniu)?
jeżeli tak, to to czy musi złożyć oświadczenie?
jak ma moje to nie, bo zatwierdzenie protokołu to raczej nie jest czynność w postępowaniu.

943

(14 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Przepraszam za moje lenistwo. To już się więcej nie powtórzy.

944

(14 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

No to wiadomo, z mocy prawa tak jest.
Tylko czy w protokole wykazywać ją jako odrzuconą?

945

(14 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

W protokole z postępowania wykazuję, że 1 wykonawca wykluczony, 1 oferta odrzucona? Czy pkt odnośnie odrzuconych ofert dotyczy tylko odrzuconych na mocy art. 89?

no to klops bo nie mam o tym zielonego pojęcia.
pozostanie mi chyba ten lakoniczny zapis i tyle.

ofertę wykonawcy wykluczonego uznaje się za odrzuconą.
w zawiadomieniu informuję wykonawców, że jeden wykonawca został wykluczony.
czy informuję, również że jego oferta została odrzucona, dot. tego punktu zawiadomienia w którym informuję o odrzuconych ofertach.

witam,

jeżeli w specyfikacji technicznej mam, że jakies tam materiały mają spełniać Polskie Normy, to muszę w siwz, zgodnie z art. 30 ust. 4, wskazać, ze zamawiający dopuszcza rozwiązania równoważne opisywanym?
wystarczy taki lakoniczny zapis: Jeżeli w dokumentacji projektowej i specyfikacji technicznej wykonania i odbioru robót budowlanych, zostały wskazane normy, aprobaty, specyfikacje i systemy odniesienia, o których mowa w art. 30 ust. 1-3 ustawy Pzp, Zamawiający dopuszcza rozwiązania równoważne opisywanym.?

949

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

a jak inny wykonawca też zrobił taką pomyłkę, ale pomylił się o 2 gr to też to powinienem poprawić? pewnie te różnice wynikają z zaokrągleń.

950

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

wykonawca podał mi cenę brutto (ryczałt) 150.000 zł w tym vat 23% wynoszący 28.500 zł.
i tu mam dylemat, bo od tej kwoty brutto vat powinien być 28.048,78 zł.
Czy mogę oprawić ten vat jako oczywistą omyłkę rachunkową?