lisvitalis napisał/a:

A jeżeli wliczamy umowy zlecenia i o dzieło to podajemy wartość brutto czy netto?

jak bym podał cenę z umowy a nie to co wykonawca dostanie na rękę.

to powinnaś podać kwotę jaka widnieje w umowie.
jeżeli w tej umowie nie ma konkretnej kwoty, to na pewno wykonawca w ofercie podał ceny jednostkowe netto a Ty pewnie miałaś podane szacunkowe zużycie na podstawie którego wykonawca miał obliczyć cenę oferty.
zamieszczając ogłoszenie o udzieleniu zamówienia musiałaś podać cenę brutto wybranej oferty, więc nawet z tego możesz obliczyć cenę netto skoro na energię jest 23% vatu.

jak tak przynajmniej robię.

Ada napisał/a:

wracając do sprawozdania proszę o podpowiedź:

2. czy umowy zlecenie z własnym pracownikiem - nauczycielem na prowadzenie zajęć np. w ramach projektu wliczamy?

ja bym wliczał, bo przecież nie jest to umowa o pracę.?

Ada napisał/a:

wracając do sprawozdania proszę o podpowiedź:

3. jaką wartość przyjąć w umowie na energię. Czy podać wartość na podstawie roku ubiegłego? ( te umowy są przecież rozliczne na podstawie rzeczywistego zużycia)?
?

w którym roku zawarta umowa na energię?

odnośnie mojego poprzedniego postu to doszedłem do wniosku, że te 90.000 wpiszę w art. 4 pkt 8.

mam teraz inne 3 pytanka:
1. jeżeli porozumienie w sprawie dotacji było zawarte w 2009 roku na czas aż dane dziecko będzie w placówce i co roku ponosimy koszty to koszty poniesione w 2013 ująć w sprawozdaniu?

2. jeżeli porozumienie w sprawie dotacji było zawarte w 2009 roku a corocznie jest aneks  zmieniający kwotę dotacji na dany rok, np. w 2013 roku był aneks ustalający kwotę dotacji to należy to ująć w sprawozdaniu za 2013?

3. czy w sprawozdaniu należy ująć tylko dotacje celowe czy podmiotowe (przyznane na podstawie uchwał rady) też?

jeżeli jako powiat przekazaliśmy powiatowi X w ramach pomocy społecznej w 2013 następujące kwoty:
porozumienie 1 - 30.000 zł na jedno dziecko
porozumienie 2 - 30.000 zł na drugie dziecko
porozumienie 3 - 30.000 zł na trzecie dziecko

to powinienem te 90.000 zł ująć w komórce - art. 4 pkt 8 czy wyszczególnić jako jedną dotację (bo udzieloną temu samemu podmiotowi) w komórce dotyczącej dotacji?

jarosław napisał/a:

Czy w SIWZ opisujecie wymagania dot. umów których niespełnienie powoduje sprzeciw lub zastrzeżenie?
Czy należy to szczegółowo opisać czy macie jakieś ogólniki?

w art. 36 ust. 2 pkt 11 jest zawarte sformułowanie ..., jeżeli zamawiający określa takie informacje.

tak faktycznie, to do obecnego wzoru siwz nie muszę dodawać nic nowego, jeżeli nie określam tych informacji.
wystarczy jak do projektu umowy dołożę wymagania określone w art. 143d.

dobrze to interpretuję?

tzw. pomroczność jasna

jeżeli na daną część zamówienia wpłynęła tylko jedna oferta, to oczywiste jest, że mogę umowę podpisać bez czekania tych 5 dni?

wysłałem do wykonawcy wezwanie do złożenia brakujących dokumentów.
z nieznanych mi przyczyn nie wpisałem tam jednego dokumentu.

czy mogę wysłać jeszcze jedno wezwanie, żeby złożyli ten dokument, który nie pojawił się w pierwszym wezwaniu?

Ok. Na otwarciu nie było wykonawców, tak więc tylko komisja wie o tym fancie.
Wykonawca nakleił na kopertach kartkę z tą samą treścią i teraz tylko same problemy.

z przyczyn technicznym musiałem zrobić pewne usługi szkoleniowe 2 przetargach. w obu przetargach dopuściłem składanie ofert częściowych. w 1 przetargu było 8 części w 2 przetargu 7 części.
nazwy przetargów różniły się tylko numerem postępowania. na kopercie miał być podany numer przetargu i adnotacja nie otwierać przed 09.30 (1 przetarg) i 10.30 (2 przetarg).
Oba przetargi tego samego dnia.
Firma X złożyła 2 koperty z numerem 1 przetargu i adnotacją nie otwierać przed 09:30.
Po otwarciu kopert okazało się, że jedna koperta była na ten 2 przetarg tylko Wykonawca błędnie opisał.
Wiem, że całego dylematu by nie było, gdy terminy otwarcia obu przetargów były różne, ale czasem trzeba wykonywać polecenia przełożonych.

I co z tym fantem? Firma X złożyła tylko ofertę na jedną część z drugiego przetargu.

Zrobić notatkę, że z powodu błędnie opisanej koperty została ona otwarta wcześniej i uznać że jest ok?
Unieważnić tą jedną część przetargu?
Dla tej jednej części jest to najkorzystniejsza oferta.

687

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

bipi napisał/a:

In My Opinion

człowiek uczy się całe życie wink

688

(11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

żądałem aby wykonawca dysponował co najmniej jedną osobą spełniającą pewne wymagania. wykonawca w wykazie podaje mi 2 osoby, z czego 1 spełnia postawione wymagania a druga nie.

ogólnie rzecz biorąc wykonawca spełnia warunek, więc nie ma podstaw do wezwania go do potwierdzenia spełniania wymagań przez drugą wykazaną osobę.

czy poinformować wykonawcę, że 2 osoba nie spełnia wymagań i nie może brać udziału w wykonywaniu zamówienia, czy dopiero przy podpisaniu umowy zastrzec, że zamówienie ma wykonać tylko osoba 1?

689

(32 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Dzięki Marcel. Myślę, że to już rozwiewa moje dylematy.

Wezwę 2 wspólnika do złożenia oświadczenia z art. 24.1 i inf. o grupie kapitałowej. Resztę uznaję że jest ok.

690

(32 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

w nazwie spółki nie ma danych nazw wspólników.
w nazwie widnieją tylko pierwsze litery imion i dalszy ciąg nazwy spółki B. i C Doradztwo s.c.

to że jest 2 członków spółki, to wynika z ceidg. wpisałem NIP spółki i wyskoczyły te 2 osoby.
obie osoby są też wymienione w wykazie osób, a w kolumnie informacja o dysponowaniu osobą podane: wspólnik w spółce.

691

(32 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Sorry Marcel ale dziś już jestem tępy.

wspólne oświadczenie z art. 22 - tzn. że jak podpisał jeden to jest oki, czy muszą obaj podpisać?

reasumując:
1) wezwać drugiego wspólnika do złożenia oświadczenia z art. 24.1 i inf. o grupie kapitałowej
2) uznać, że oferta podpisana tylko przez 1 wspólnika jest oki (bazując na przedstawicielstwie ustawowym).

692

(32 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

ale oświadczenie z art.22 ust. 1 to chyba wystarczy jak jeden podpisze?

cyt. z artykułu "Podmioty występujące wspólnie" (Monitor zamówień publicznych Nr 6/2011, str. 35.): "Spółka cywilna ubiegająca się o uzyskanie zamówienia publicznego nie ma obowiązku powoływania pełnomocnika ani tym bardziej lidera, ponieważ sposób jej reprezentacji został dostatecznie uregulowany w kodeksie cywilnym, który akurat w tym przypadku stanowi przepis szczególny w stosunku do Prawa zamówień publicznych".

693

(32 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

te spółki cywilne, to mnie kiedyś wykończą.
gdyby się wszędzie podpisali obaj nie byłoby dylematu.

inf. o grupie kapitałowej też podpisał tylko jeden. ten drugi też pewnie powinien złożyć.

694

(32 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

kolejny dylemat ze spółką.

spółka cywilna składa się prawdopodobnie z 2 osób, bo mam załączone 2 odpisy z ceidg.

wszystkie oświadczenia oraz ofertę w imieniu spółki podpisał jeden wspólnik.

mam uznać, że jest ok zgodnie z tym co napisał bipi: "Przy spółce cywilnej, przy ocenie ofert "zakładasz" domniemanie zgodności z KC, że każdy wspólnik ma prawo reprezentować spółkę - później sobie sprawdzasz czy umowa spółki nie stanowi inaczej"?

czy ten drugi wspólnik nie powinien złożyć oddzielnie oświadczenia o braku podstaw do wykluczenia?

695

(11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

ok.

696

(11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

przyłączę się do tematu.

w postępowaniu był postawiony warunek, że wykonawca ma wykazać, że osoba która będzie uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia, zrealizowała min, 3 formy doskonalenia nauczycieli z zakresu pracy z uczniem ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi.

wykazie wykonawca wpisał:  zrealizowała 3 formy doskonalenia nauczycieli z zakresu pracy z uczniem ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi.

czy to nie jest zbyt ogólnie? tak faktycznie to przepisał warunek.
co z tym fantem?

697

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

co się kryje pod skrótem IMO?

698

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

jeżeli wykonawca w wykazie osób przy informacji o sposobie dysponowania osobą podał: umowa cywilno-prawna, to wystarczy?

699

(32 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

spółka cywilna - 2 osoby. na ofercie i oświadczeniach podpisali się obaj. każdy z nich złożył odpis z ceidg.
z Waszym powyższym rozważań wynika, że wszystko jest ok i art. 23. 2 (pełnomocnictwo dla pełnomocnika wykonawców wspólnie ubiegających się o zamówienie) nie mam co sobie głowy zawracać?

700

(2 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

dzięki