Również ku temu się skłaniam, proponuję konsultację z waszym prawnikiem.

Jeżeli znasz obydwie firmy bardzo dobrze to czemu postawiliście taki warunek?

Sytuacja nieciekawa, na upartego można stwierdzić, że pierwszy wykonywał 1 usługę na podstawie 3 umów.

Drugiemu na pewno zsumowałbym faktury. Nie traktowałbym każdego przejazdu jako oddzielnej usługi, tylko całość jako 1 usługę rozliczaną w taki, a nie inny sposób.

1,878

(13 odpowiedzi, napisanych Inne)

Pewnie przeczuwał, że jest ktoś do skorygowania i musiał na chwilę tu wejść.

1,879

(13 odpowiedzi, napisanych Inne)

hehe, dobre wink

1,880

(7 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Oczywiście, chcielibyście więcej?

W sumie... smile

Moim zdaniem w dniu zaproszenia - zobacz jakie są przesłanki wyłączenia- takie, że od razu kiero i komisja powinni wiedzieć czy podlegają wyłączeniu czy nie.

Interpretacja ok, ale nie zmienia to faktu, że językowo ten artykuł (89) mógł być sformułowany precyzyjniej.

1,884

(3 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

1 i 2 NIC, wszystko ok

1,885

(22 odpowiedzi, napisanych FAQ)

Kto by go chciał oglądać? Za robotę niech się weźmie.

1,886

(14 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Zależy od wzoru, najlepszy może mieć30 pkt., a może mieć milion. Punktów, nie procent. Procent musi mieć 100.

1,887

(32 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Moim zdaniem należy zaznaczyć nawet jeśli nie było odwołania:
"Czynności nowe / czynności powtórzone
?    nie dokonano nowych czynności / nie powtórzono czynności
?    dokonano nowe / powtórzono następujące czynności:"

Dla mnie to proste pytanie "było-nie było" i podstawy do tego bym nie mieszał.

1,888

(7 odpowiedzi, napisanych Inne)

a nie w górę? Po co takie kosmetyczne zmiany?  Chyba dla pokazania, że coś tam robią.

1,889

(3 odpowiedzi, napisanych Wadium)

Musisz.

To za duże słowo wink

Wstrzymaj się, poczekaj na rozwój wypadków. Broker może chce, żebyś był dla nich królikiem doświadczalnym. To jest nowe dla wszystkich i póki co nikt nie wie jak to ugryźć.

efigy007 napisał/a:

oczywiście należy mu udostępnić! jest to inf. jawna.
może to pasjonata smile

Gdzie tam pasjonata- sprawdzają konkurencję, dopiero wchodzą na rynek, nie złożyli oferty bo nie spełnili wymogów z SIWZ itd. Często udostępniam te informacje "niewykonawcom" .

1,893

(8 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Pewnie, że możesz, ale VAT to inna bajka. Jeśli będzie zmiana VATu to zapłacisz ten nowy. Zawarcie umowy 31 grudnia nie ratuje was przed wyższym VATem, chyba, że zagracie nieczysto. Podpisujesz umowę jeszcze w tym roku, VAT 0%, brak klauzuli o zmianie umowy w razie zmiany VAT.

1,894

(14 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Badanie i ocena ofert to nie wyjątkowy przypadek, to przypadek podstawowy.

Nie muszą uzasadniać swojej decyzji, oczywiście oprócz uzasadnienia prawnego nieudostępnienia ofert.

Zgodnie z przepisami KC - tak, jeśli nie zostało to zastrzeżone umownie.

1,896

(4 odpowiedzi, napisanych Inne)

Nie wyobrażam sobie tego, będą nadawać status osoby wykluczonej społecznie? To określenie jest raczej z kategorii tych miękkich i subiektywnych.

1,897

(66 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

amsala napisał/a:

Zauważcie, że art. 4.8 mówi o wartości zamówienia, a nie o szacunkowej wartości.
To, że wewnętrznie (w jednostce)  ktoś szacuje wartość - ok. Bardzo dobrze. Trzeba przecież rozpoznać rynek. Ale ta wartość nie ma się nijak do umowy, która zostanie zawarta.
Do uznania, że wartość nie przekracza 14.000e dochodzi dopiero w momencie podpisywania umowy. To nie są zamówienia publiczne.

A czym są?
To są zamówienia publiczne bez względu na wartość, tylko do tych o wartości poniżej 14000 nie stosujemy ustawy (to uproszczenie - stosujemy ustawę zawsze, choćby po to, żeby stwierdzić, że "ustawy nie stosujemy".

Art. 3.1 w zw. z 4.8 ("zamówienia"), art. 11.5 -  ze względu na wartość zamówienia ... nie jest obowiązkowe.


amsala napisał/a:

skoro rzucamy w siebie artykułami, to może i ja:
2.13 - zamówienie publiczne to umowy

Potrzebujesz 32 do kwalifikacji zamówienia - ustawa czy poniżej progu

amsala napisał/a:

2.7a - postępowanie o udzielenie zamówienia

tu bez związku

amsala napisał/a:

4.8 - ustawy nie stosuje się do zamówień (...) których wartość
oraz:
Dział II - postępowanie o udzielenie zamówienia (od art. 14)

Potrzebujesz ustawę do ustalenia czy "jesteś w ustawie czy poza nią"

amsala napisał/a:

czy tylko ja widzę rozgraniczenie? Skoro ustawy PZP się nie stosuje, to dlaczego mam stosować zapisy z 32? To może też powinnam stosować 144 o zmianie umowy?

32 jest definicyjny.

1,898

(66 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

amsala napisał/a:

Zauważcie, że art. 4.8 mówi o wartości zamówienia, a nie o szacunkowej wartości.
To, że wewnętrznie (w jednostce)  ktoś szacuje wartość - ok. Bardzo dobrze. Trzeba przecież rozpoznać rynek. Ale ta wartość nie ma się nijak do umowy, która zostanie zawarta.
Do uznania, że wartość nie przekracza 14.000e dochodzi dopiero w momencie podpisywania umowy. To nie są zamówienia publiczne.

Art. 32. 1. Podstawą ustalenia wartości zamówienia jest całkowite szacunkowe wynagrodzenie wykonawcy, bez podatku od towarów i usług, ustalone przez zamawiającego
z należytą starannością.

1,899

(66 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Marcel napisał/a:
psz napisał/a:

Co robić? Zastanowić się nad starannością szacunku, jeśli jest ok to robić swoje.

I w końcu coś konkretnego.

No dopiero teraz bo zobacz co rozpocząłeś swoim postem (#2) wink

1,900

(66 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Ja nigdzie nie podejrzewam rażąco niskiej ceny tylko piszę, że jeśli Marcel przypuszcza niestaranność to ja nie widzę innej możliwości niż uznanie dwóch poniżej szacunku za oferty z rażąco niską ceną. Na jakiej innej podstawie można mieć takie przypuszczenia, wiedząc tylko co wiemy z tego wątku?