701

(12 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Czyli wpisałaś do protokołu coś z 7.11 i pytasz czy oby nie podpisać protokołu np. 5.11...

702

(12 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Czemu wydaje Ci się, że z dzisiejszą? Jakie znaczenie dla zatwierdzenia protokołu ma zamieszczenie innych dok. na stronie?

Żądasz dosłania oryginałów pocztą?

Ale wytłumacz swój tok myślenia. Temat jest o uzupełnianiu dokumentów, a Ty mnie pytasz o wygrywanie prostych spraw przed KIO.

Da się, ale najpierw zmieńcie regulamin na taki do 14000 EUR, wtedy 49 tys. zł się zmieści wink

Nie rozumiem skąd w ogóle takie pytanie. Gdzie ja pisałem coś o jakichś szansach przed KIO?

Daje sobie głowę obciąć, że ten tekst profesora jest nielogiczny. Tak jak "nigdy nie mów nigdy" wink

Covec - ale ten tekst jest sensu wink

Jakie konkretnie dokumenty w ten sposób przyjmujesz? Kto Ci nie stawiał zarzutów?

710

(3 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Jak Cbud . Odpowiadasz delikwentowi, że nie ma ograniczenia podwykonawstwa. Wynika to z Twojego SIWZ, więc pytanie wykonawcy niepotrzebne.

Wklej odpowiednie fragmenty smile

Nie żartujesz? Naprawdę zlikwidowali u Ciebie pocztę, a kurierzy nie dojeżdżają?

713

(49 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Brawo, a teraz spójrz na daty. Po co się tak emocjonujesz?

714

(49 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Zapomniałaś napisać posta.

715

(49 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Tam gdzie Marcel w 2011 r. Moim zdaniem do wyliczania połowy terminu winno wliczać się również dzień składania ofert.

716

(49 odpowiedzi, napisanych SWZ)

I każdy kto ma problemy z liczeniem tych terminów powinien wydrukować art. 111 i powiesić w biurze.

717

(20 odpowiedzi, napisanych Inne)

Nie bądźcie tacy 0-1. Są sytuacje kiedy kary trzeba naliczyć i są te kiedy nie będzie do tego podstaw.

Możesz. Np. taka ustawa o cenach nawet nie zna pojęcia ceny netto.

"Pytanie staje się tym bardziej dręczące jeżeli jest już po terminie realizacji przedmiotu umowy (?)"
To chyba odpowiednik przedawnienia się długu, a do takiego nie można przystąpić.

Zgadzam się, że sprawa jest trochę mniej oczywista niż pierwotnie napisałem.
Wynika to z niejasnością określenia -  zastąpienie kontrahenta, któremu instytucja zamawiająca pierwotnie udzieliła zamówienia poprzez nowego kontrahenta.

"...nie oznacza, że automatycznie ulega zmianie umowa zamawiającego z wykonawcą (definicja istotnej zmiany). Uważam, że zmiana sytuacji to nie to samo co zmiana umowy."

A jak to technicznie ma się odbyć?

720

(20 odpowiedzi, napisanych Inne)

eva napisał/a:

zwłoka a opóźnienie to dwa różne pojęcia

Tak, ale zwłoka zawiera się w opóźnieniu

eva napisał/a:

zwłoka -jest to zawinione opóźnienie ze strony wykonawcy   (wtedy zamawiający nalicza kary umowne zgodnie z postanowieniami umowy)

Zgadza się.

eva napisał/a:

opóźnienie - nie jest zawinione przez wykonawcę np. warunki atmosferyczne (nie nalicza sie kar)

Opóźnienie to tylko stwierdzenie faktu, że zadanie nie zostało zakończone w zaplanowanym czasie. Bez orzekania o winie. Zwłoka jest opóźnieniem ze stwierdzeniem winy.
Zgodnie z art. 476 KC:
dłużnik dopuszcza się zwłoki, gdy nie spełnia świadczenia w terminie, a jeżeli termin nie jest oznaczony, gdy nie spełnia świadczenia niezwłocznie po wezwaniu przez wierzyciela. Nie dotyczy to wypadku, gdy opóźnienie w spełnieniu świadczenia jest następstwem okoliczności, za które dłużnik odpowiedzialności nie ponosi.

Dlatego też można mówić o opóźnieniu zwykłym i opóźnieniu kwalifikowanym - zwłoka.

"Czy w protokole zakreślam, że Kierownik zamawiającego wykonuje czynności w postępowaniu - ale wykreślam, że złożył oświadczenie ?"

Jeśli zależy Tobie na strzeleniu w stopę to właśnie tak zaznaczasz.

Wszyscy, którzy wykonywali czynności w postępowaniu są ujawniani i te wszystkie osoby muszą złożyć ZP-1. Choćby to była sztafeta złożona z 10 osób.

Wydaje mi się, że tu nie ma co ujawniać. Tu jest kawa na ławie. Pamiętam swój pierwszy kontakt z art. 144. Już wtedy pomyślałem o zmianach, które mogą być korzystne dla Zamawiającego, ale których to zmian nie da się przewidzieć, a co za tym idzie, wpisać do SIWZ (poza katalogiem tych powszechnych).

Bo życie jest bogatsze od paragrafów.

Dla mnie sytuacja jest prosta.

Prawodawca w art. 144 upzp nie stosuje innego kryterium niż zmiana istotna/nieistotna. Zabrakło zapisów o możliwości dokonywania zmian obiektywnie i jednoznacznie korzystnych dla zamawiającego bez względu na istotność.

"Czy rzeczywiście jest to istotna zmiana umowy?"

A nie jest? Ha! Oczywiście, że jest to zmiana istotna. Fakt, że jest korzystna dla zamawiającego nie oznacza, że jest bagatelna.

Podkreślam ten dualizm istotna/nieistotna i korzystna/niekorzystna. Prawodawca rozpoznał tylko to pierwsze, ze stratą dla zamówień publicznych.

To szło chyba tak - szacunek ludzi ulicy big_smile big_smile

725

(15 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Co to znaczy "mogą być stosowane inne odczynniki"?

Jest napisane jakie są różnice na korzyść tego, który chce zamawiający.

Idąc tropem Twojego myślenia zamawiający nie może żądać nawierzchni asfaltowej. Przecież może być beton, kostka, żużel...