4,876

(18 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

hamerek napisał/a:
MIRAS napisał/a:
hamerek napisał/a:

a nie złoży wcześniej wniosku o udostępnienie, to może zostać odesłany z kwitkiem... (co prawda bezprawnie

Dlaczego bezprawnie?

Bo moim zdaniem taki wniosek mogę przynieść ze sobą, pojawiając się u zamawiającego w celu obejrzenia dokumentów i powinien mi te dokumenty udostępnić... w końcu postępowanie jest jawne... prawda?

Możesz przyniesc - przez co należy rozumieć złożenie wcześniej wniosku (o to mi chodziło)

Podobnie jak w przypadku SIWZ. Nic nie stoi na przeszkodzie zeby zamiescic taka informacje (widzialem tez umowy z logotypami programu/ projektu) - gorzej bedzie jak nie zamiescisz, a obowiazek taki byl.

4,878

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Pisząc "cena ogółem" ma na myśli "cena oferty - do oceny" wink

4,879

(5 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Wobec powyższego - "przyjąć" wink Poza tym chyba wiesz kogo zapraszasz do negocjacji - co do zasady powinien być to rzetelny wykonawca (w WR to Ty decydujesz).

Zodnie z PZP nie ma takiego obowiazku. Natomiast tenze obowiazek moze wynikac z wytycznych programu/ projektu. Lepiej zamieścić.

4,881

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

nie rozumiem, uzupełnij wink

4,882

(8 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

aga27 napisał/a:

my mieliśmy takie sytacje w PN- zmiana ogloszenia o zamówieniu i później poprawienie omyłki pisarskiej i omyłki z niezgodnością z siwz. czy to się łapie na tym druku, a jeśli tak  jakie to będą czynności

Nie łapie się.

4,883

(8 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Np. w sytuacji: 183.5  i  .6 PZP

Do BZP - a to oznacza, że z automatu na: www i na tablicę (art. 40 ust. 6 pkt 2 PZP).

... no właśnie wink

PS. Żeby była jasność, nie mówie że nie można ale ma wątpliwości:

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=3469

4,886

(20 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Podsumowując:
1. mozessz - nie musisz
2. jesli nie złozy:
    3. nie wykluczasz
4. jesli złoży:
    5. zwracasz

4,887

(18 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

hamerek napisał/a:

a nie złoży wcześniej wniosku o udostępnienie, to może zostać odesłany z kwitkiem... (co prawda bezprawnie

Dlaczego bezprawnie?

Z zasad ogólnych to wynika:

Po 1:
W sensie cywilistycznym, upływ terminu zwiazania oferta oznacza, że oferent nie jest juz nia zwiazany - zatem zawarcie umowy po terminie powoduje że oferta W  staje sie oferta Z skierowana do wykonawcy (dotychczasowego oferenta), który ja przyjmuje i w ten sposob dochodzi do zawarcia umowy na warunkach okreslonych w tej ofercie.  Sprzecznosc z PZP.

Po 2:
Propozycja zawarcia umowy przedstawiona przez W po upływie terminu zwiazania oferta powinna byc traktowana jako nowa oferta, a zatem złozona w nowym postepowaniu o udzielenie zamówienia publicznego. Bez znaczenia jest tutaj fakt, iz nowa oferta miałaby tresc taka sama jak oferta pierwotna. Sprzecznosc z PZP.

Ustawodawca dal mozliwosc W przedluzania TZO samodzielnie - ile razy mu sie zywnie podoba z tym ze musi tego dokonac przed uplywem TZO. Skoro W z tego nie skorzytał , rozumiem ze nie byl zainteresowany juz zawarciem umowy na warunkach okreslonych w tej ofercie, jesli bedzie zainteresowany po TZO, to oznacze ze: patrz: pkt 1 i 2 (wyżej)  .

A teraz pytanie: z którego miejsca w ustawie wynika, że można.

4,889

(20 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Czy W2 przedłużył TZO na wniosek Z?

4,890

(6 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Dobrze, dobrze wink

4,891

(5 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Zastrzegłaś w zaproszeniu że część lub całość zamówienia nie moze być powierzona podwykonwacom?

4,892

(18 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

Marko napisał/a:

ale w terminie 7 dni od otrzymania zawiadomienia o wyborze.

...a nawet szybciej wink

4,893

(5 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

W jakim trybie udzielasz zamówienia?

4,894

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Uzupełnij równanie:

Cena jednostkowa x Ilość = Cena ogółem

66,00 x ... = ...

4,895

(21 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Tymek napisał/a:
MIRAS napisał/a:

czy Twoim zdaniem PROKURENT (łącznie z członkiem zarządu) może udzielić pelnomocnictwa temu członkowi zarządu?

Tak (z tym, że raczej napisałbym o działaniu członka zarządu łącznie z prokurentem - niż odwrotnie)

Ok, dzięki.

PS. Celowo napisałem tak, jak wyżej.

4,896

(21 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Tymek napisał/a:
MIRAS napisał/a:

mocodawca byłby PROKURENT/PREZES, a pełnomocnikiem PREZES

Widzę tu pewien skrót myślowy: zakładam, że pisząc "mocodawcą" masz na myśli "osobami podpisującymi w imieniu mocodawcy"

Tak, dobrze zakładasz. Wyjaśnię jeszcze, że chodzi mi o sytuacje, gdy osobami podpisującymi w imieniu mocodawcy (wykonawcy) będzie PREZES I PROKURENT, a pełnomocnikiem wspomniany wczesniej PREZES.

Sad w uchwale odnosi sie do sytuacji gdy osobami podpisującymi w imieniu mocodawcy są DWAJ CZŁONKOWIE ZARZĄDU, a pełnomocnikiem JEDEN Z NICH.

Sorry że zawracam Ci głowę ale widzę, że jesteś w temacie.
   
Zatem powtórze pytanie (w dużym skrócie): czy Twoim zdaniem PROKURENT (łącznie z członkiem zarządu) może udzielić pelnomocnictwa temu członkowi zarządu?

4,897

(10 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Przy usługach, gdzie główną rolę cenotwórczą odgrywa "wkład intelektualny" wykonawcy  - rozbieznosci takie to standard (wszak kazdy sie inaczej ceni). Zatem ceny moga byc ok. Jesli jednak masz watpliwosci to  wezwij do zlozenia  wyjasnien - ze wszystkimi tego konsekwencjami.

4,898

(21 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Mozesz, a czasami nawet musisz - stosownie do art. 25 ust. 1 (zdanie pierwsze). To ty decydujesz, które Ci sa potrzebne.

4,899

(21 odpowiedzi, napisanych SWZ)

kamila78 napisał/a:

Czyli mogę żądać od wykonawców, aby wykazali, że wcześniej wykonywali roboty odpowiadające tylko rodzajem robotom stanowiącym przedmiot zamówienia, a nie rodzajem i wartością?

możesz nawet tego nie żadać

4,900

(10 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

a jaki był szacunek?