No to kotrolujący wykazuje zaburzenia treści myślenia polegające na fałszywych przekonaniach, błędnych sądach, odpornych na wszelką argumentację i podtrzymywane mimo obecności dowodów wskazujących na ich nieprawdziwość lub absurdalność.

2,927

(1 odpowiedzi, napisanych Inne)

Ustawa Pzp tego niereguluje.

2,928

(4 odpowiedzi, napisanych Wadium)

Ustawa Pzp o tym milczy.

Postepowanie wszczete przed nowelizacja grudniowa?

Apollo napisał/a:

Zamawiający postawił warunek udziału w postępowaniu ? wybudowanie 2 szkół. Wykonawca A samodzielnie nie spełnia tego warunku, nie zawiązuje konsorcjum, a ?pożycza? doświadczenie od wykonawcy B ? wskazując go jako podwykonawcę - umowa pomiędzy nimi zostaje zawarta jeszcze przed upływem tso. Czy waszym zdaniem to zapożyczenie doświadczenia odbywa się na zasadach wynikających art. 26.2b, czy nie?

Podchwytliwe pytanie - w kontekście tego o czym pisałeś wcześniej. wink  Już widzę Twoją odpowiedź, na moją, a moja brzmi: TAK

2,931

(2 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Rozumiem ze chodzi o spółkę jawną - WZYWAĆ.

2,932

(2 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Bitter napisał/a:

1. Może być zapis dysponuje lub będzie dysponował???
2. Czy zostawić tylko "dysponuje"??

1. Tak
2. Nie - ponieważ może nie dysponować ale może bedzie dysponował.

2,933

(8 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

ArekS napisał/a:

Był wymóg po stronie wykonawcy do jednoznacznej charakterystyki zaoferowanych mebli poprzez krótki opis dostarczonych mebli np. : wskazanie na konkretny wyrób , nazwanie, określenie marki, znaku towarowego oraz innych przypisanych wyłącznie temu produktowi cech.

Jeżeli był wymóg opisania oferowanego towaru i wobec tego wykonawca zaoferował towar o nazwie A, to powinien złożyć odpowiednie dokumenty dotyczacego tego towaru (towaru A), w przeciwnym razie oferta do odrzucenia.

Jeżeli był wymóg opisania oferowanego towaru i wykonawca nie spełniłby tego wymogu (brak informacji o oferowanym towarze), to oferta podlega odrzuceniu - bez jakichkolwiek wezwań i wyjaśnień.

2,934

(8 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Pytanie zasadnicze: czy był wymóg wskazania w ofercie nazwy oferowanego fotela?

Widzę, że hubal nie widzi podstawy prawnej unieważnienia.

kamil bez żartów proszę wink

2,937

(6 odpowiedzi, napisanych Inne)

Brawo nina - celna uwaga smile

2,938

(8 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Do odrzucenia.

2,939

(6 odpowiedzi, napisanych Inne)

jak wyżej

2,940

(18 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Ponieważ dyskusja zaczyna schodzić na tory dyskusji: "co było pierwsze jajko czy kura", to się wycofuje - macie racje koledzy. smile

2,941

(17 odpowiedzi, napisanych Komisje przetargowe)

Nowy członek (zastępca) albo zmiana statusu dotychczasowego członka.

karolk napisał/a:

Oczywiście

tytułem uzupełnienia: oczywiście że tak

2,943

(17 odpowiedzi, napisanych Komisje przetargowe)

Polecam: powołać zastępcę

2,944

(18 odpowiedzi, napisanych SWZ)

hubal napisał/a:

1. Ogłoszenie jest dokumentem wtórnym (choć napotkałem inne poglądy),
nie zawiera nic więcej niż w specyfikacji,
2. nie widzę nic złego, gdy nie będzie na nim żadnego podpisu (!!!) - przecież w BZP nie ma na to miejsca, a pracownik wprowadzający ogłoszenie i tak może narobić ?na diabła? niezależnie od podpisów na wydruku.

1. Moim zdaniem jest to dokument pierwotny - na co wskazuje art. 42 ust. 1 Pzp.
2. Dlatego jest wskazana praktyka: najpierw pracownik sporzadza projekt ogłoszenia (tam gdzie sa daty i numery wykropkowuje) nastepnie przedstawia do zatwierdzania, a po zatwierdzeniu wprowadza. ogłoszenia Po wprowadzeniu, projekt uzupelnia o numery i daty - ogłoszenie zamieszcza na tablicy ogłoszeń.

1. Mozesz - ale pamiętaj o pisemności postępwoania.
2. Musisz udostepnic po otwarciu - 96.3 Pzp.

2,946

(9 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

DB25 napisał/a:

1. Czy wystarczy, że do tej polisy załączy zamiast dowodu wpłaty 1 raty oświadczenie (nie swoje ale np. PZU) , że składka wpłnęła w terminie.
2. A może wystarczy jego oświadczenie, że polisę opłacił.

1. Powinno wystarczyć.
2. Nie wystarczy - to musi być dokument osoby trzeciej.

2,947

(9 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

DB25 napisał/a:

Pod nazwą oswiadczenie rozumiesz oświadczenie firmy ubezpieczającej np. PZU , tak??

No to jeszcze raz:

Tak, pod nazwą oswiadczenie rozumiem oświadczenie firmy ubezpieczającej np. PZU

2,948

(17 odpowiedzi, napisanych Komisje przetargowe)

nina napisał/a:

Jaka podstawa prawna czy ta sama co przy powołaniu komisji?

Tak

2,949

(17 odpowiedzi, napisanych Komisje przetargowe)

ZARZĄDZENIE NR  ...../10
(kogo) ....
Z DNIA .... . .... .2010 r.

zmieniające Zarządzenie Nr ....... (kogo)  z dnia ...... w sprawie .....

          Na podstawie .....

zarządza się co następuje:

..... otrzymuje brzmienie:
?(imię i nazwisko nowego przewodniczacego)"

2,950

(9 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Tak, oswiadczenie albo inny dokument potwierdzajcy ze wykonawca jest ubezpieczony.