1,151

(39 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

http://www.noweprzetargi.pl/page/1/6437/komunikat_dotyczacy_wypelnienia_normy_prawnej_wynikajacej_z_tresci_art_41_ustawy_pzp.html

maja2009 napisał/a:

Witam,  jeżeli w PN w procedurze odwróconej wykonawca w odpowiedzi na wezwanie z art. 26 ust. 3 przedłożył dokumenty które nie potwierdzają spełnianie warunków udziału w postepowaniu to czy dobrze rozumiem, kolejnym etapem jest poinformowanie wszystkich wykonawców z art. 92 ust. 1 pkt. 2, że Wykonawca ten podlega wykluczeniu na podst. Art. 24 ust. 1 pkt. 12)  czy z art. 92 ust. 1 pkt. 3) że oferta tego wykonawcy została  odrzucona a następnie wezwanie kolejnego z rankingu do przedłożenia dokumentów potwierdzających spełnianie warunków udziału w postępowaniu.

ale wezwałaś najpierw z 26 ust 2 ??

Jeżeli wpisał Jan Kowalski to bym nie żądał  JEDZ Jeżeli wpsał by że osobę udziela Firma Usługowa to bym żądał

to RB czy usługa w rozporządzeniau o RB sa odwierty ale nie pod geotermię

sam przedłuży jak będzie chciał nabruździć

ja wzywam o te oświadczenia najkorzystniejszego razem z innymi dokumentami

1,157

(16 odpowiedzi, napisanych Wadium)

KIO strasznie miesza w tym zakresie

1,158

(16 odpowiedzi, napisanych Wadium)

zes napisał/a:

Sygn. akt: KIO 2166/15
Zgodnie bowiem z wyrokiem KIO z 05.12.2008 r., sygn. akt: KIO/UZP 1367/08: ?Załączenie kopii gwarancji
ubezpieczeniowej do oferty, nie może stanowić przesłanki do wykluczenia wykonawcy na
podstawie przepisu art. 24 ust. 2 pkt 4 ustawy Prawo zamówień publicznych. W chwili
składania oferty była ona bowiem zabezpieczona wadium, przy czym wystąpił błąd jedynie
co do formy dokumentu potwierdzającego fakt jego wniesienia." Wskazał, że fakt
przedłożenia kopii nie powinien automatycznie stanowić podstawy do odrzucenia takiej
oferty, albowiem nie oznacza to, że wadium nie zostało przez wykonawcę wpłacone. Jest to
bowiem ewidentna podstawa to tego, aby wezwać wykonawcę do złożenia wyjaśnień
odnośnie treści przedłożonych dokumentów, w trybie art. 26 ust. 4 Pzp, czego jednak
Zamawiający w niniejszej sprawie nie uczynił. Dlatego też Odwołująca przychyla się do
stanowiska składu KIO w wyroku z 30.07.2014 r., sygn. akt: KIO 1466/14: ?wezwanie do
uzupełnienia dokumentów i złożenia wyjaśnień na podstawie art. 26 ust. 3 i 4 Prawa
zamówień publicznych jest obowiązkiem Zamawiającego. Jeżeli z dokumentów załączonych
do oferty nie wynika, czy wykonawca spełnia warunek udziału w postępowaniu (bądź nawet
wydaje się wynikać, że wykonawca warunku nie spełnia) - ustawa daje możliwość
wykonawcy konwalidowania oferty"

znaczy się, że jak ma u siebie oryginał to wadium wniesione, a w zakresie kopii niepotwierdz. za zgodność należy wezwać

Wezwać do uzupełnienia wadium z 26 ust 3 ?? sad

1,159

(1 odpowiedzi, napisanych Inne)

Dz.U.2017.1579 t.j. z dnia 2017.08.24 coś zmienili ??

unikam WR jak tylko mogę w takiej sytuacji robię nowy przetarg jak najszybciej (na tą jedną część) i zmniejszam warunki (lub całkiem bez warunków)

1,161

(3 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

przed otwarciem biorę wydruk z konta depozytowego  i udostępniam ten wydruk jeżeli w ofercie nie było

nie bardzo bo to był zwykły błąd oferenta

jeżeli się wydłuża termin realizacji to należy przedłużyć okres zabezpieczenia, automatyczne wydłużenie o 30 dni jest zakładaniem z góry że coś może pójść nie tak w powyższym przypadku protokół odbioru zostanie spisany 31 października więc gwarancja i rękojmia przy 36 miesiącach upływa 31 października 2020 roku z zabezpieczenie rękojmi żądacie do 15.12.2020 to co w takim zrazie zabezpiecza ten przykładowa gwarancja ubezpieczeniowa przez okres od 1.11.2020-15.12.2020??

takie jest moje zdanie ale większość wykonawców zakłada te dodatkowe dni i w zasadzie się temu nie sprzeciwiam bo jest to korzystne dla zamawiającego  smile
ale co zrobi gwarant w sytuacji gdy coś wyskoczy w okresie okres od 1.11.2020-15.12.2020 nie wiem

1,164

(3 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

przedłużyłem o kilka dni ale faktycznie ustawa chyba nic nie mówi od drukach oświadczeń dołączanych do SIWZ a w samej treści SIWZ mam informację że JEDZ mają wypełnić i dołączyć

te terminy 30 i 15 dni to czas na zwrot zabezpieczenia przez zamawiającego

kolumna 1

jeszcze jedno po unieważnieniu mam usunąć ogłoszenie z DUUE?? jest tam taka opcja usuń

1,168

(0 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

w ogłoszeniu o udzieleniu zamówienia jeżeli odrzuciliście ofertę z najtańszą ofertą wpisujecie w formularzu "Oferta z najniższą ceną/kosztem" tego odrzuconego??

1,169

(12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

możesz

1,170

(12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

janek159 się ostatnio jakiś uszczypliwy zrobił

Zapomniałem wrzucić jedza na stronkę dziś dorzuciłem otwarcie ofert 7 września muszę przesunąć termin ??

1,172

(9 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

dodatkowe są w opisane w art 144 ustawy i ich sie nie wpisuje do ogłoszenia chyba że masz na myśli podobne

1,173

(22 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

mam zapisy jak ADA w pełni sprzeczne z powyższym postem

1,174

(22 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Ruda26 napisał/a:

Wykonawca nie wpisał w ofercie terminu gwarancji (kryterium oceny), czy oferta jest do odrzucenia

zależy od zapisów w SIWZ

1,175

(5 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

jest nacisk z góry żeby ogłaszać więc pewnie ogłoszę bez czekania choć dla spokoju wolałbym poczekać - w przyszłym roku kompleksówka  RIO