a robią jeszcze uazy ??

2,727

(2 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

nie chce puścić pisze komunikat że w pozycji najwyższa musi być wartość wyższa niż w najniższa ;-) wpisałem w pozycji obok (gdzie sie wpisuje tylko wartość wybranej)

też jak kupiliśmy KIA terenową dla SM psy na nas wieszali mieszkańcy

2,729

(3 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

ogłoszenie o udzieleniu zamówienia powyżej UE wrzucacie na BIP
1) po przesłaniu do DUUE
2) po opublikowaniu w DUUE
3) nie wrzucacie na BIP
4) nie ma żadnego znaczenia

jeżeli pisemnie powiadamialiście o kolejnym terminie i nie ma odzewu to wybierać następnego

2,731

(3 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

dzięki też myślę że wykaz wystarczy

Art. 264. fin. publ.
Bankowa obsługa budżetu jednostki samorządu terytorialnego
1. Bankową obsługę budżetu jednostki samorządu terytorialnego wykonuje bank wybrany na zasadach określonych w przepisach o zamówieniach publicznych.
2. Zasady wykonywania obsługi bankowej określa umowa zawarta między zarządem jednostki samorządu terytorialnego a bankiem.
3. Organ stanowiący jednostki samorządu terytorialnego może upoważnić zarząd jednostki samorządu terytorialnego do lokowania wolnych środków budżetowych na rachunkach w innych bankach lub w formie depozytu u Ministra Finansów.
4. Zarząd jednostki samorządu terytorialnego może, w granicach upoważnień zawartych w uchwale budżetowej, zaciągać kredyty w wybranych przez siebie bankach, w trybie określonym w przepisach o zamówieniach publicznych.
5. W celu zabezpieczenia kredytu lub pożyczki nie można udzielać pełnomocnictwa do dysponowania rachunkiem bankowym jednostki samorządu terytorialnego.

Spotkałem się z opinią że na podstawie pkt 4 na tego typu usługi (kredyt) należy zawsze stosować przetarg ale ne wydaje mi się żeby tak było?? Jakie jest Wasze zdanie, można robić zapytanie ofertowe??

warunek posiadania sprzetu w wykazie oferent w podstawie dysponowania  wpisał użyczenie czy musi dołączyć jakąś umowę lub zgodę osoby od której użycza sprzęt??
W siwz nie wpisałem konieczności złożenia  dokumentów z ust 6 § 1 rozporządzenia o dokumenetach

2,734

(2 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

powyżej progów podział na cześci w jednej z części była tylko 1 oferta
w pkt V.4) Informacje na temat wartości zamówienia najniższa cena / najwyższa cena
jak wpisać gdy wpisałem cenę z tej części tylko w najniższej to nie chce puścić dalej

2,735

(11 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

o udzieleniu zamówienia
zorro w nawiasie napisał że uzupełnijące 40.000,00 euro

2,736

(11 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

nie trzeba o zawarciu umowy przy 40.000 tyś euro??

2,737

(0 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

użyczenie podmiot trzeci Spółka Cywilna kopię referencji podpsał wykonawca SP z o.o. (te same osoby są w spółce cywilnej jak i w spółce zoo (tylko rózne pieczątki) kopię referencji zgodnie z rozporządzenim o dokumnetach miał podpisać przedstawiciel spółki cywilnej jak to naprawić??

znalazłem coś takiego
http://www.blogprzetargi.pl/kategorie/warunki-udzialu-w-postepowaniu-zasady-skladania-dokumentow/kto-potwierdza-kopie-dokumentow-wykonawcow-wspolnie-ubiegajacych-sie-o-udzielenie-zamowienia-oraz-podmiotow-trzecich/

"referencje wystawione dla podmiotu trzeciego są jedynie nośnikiem wiedzy - potwierdzenia należytego wykonania oznaczonej roboty budowlanej. Dokument tego rodzaju może zostać poświadczony za zgodność z oryginałem przez samego wykonawcę, z czego należy wnioskować, iż uprzednio zapoznał się z jego oryginalną treścią. Wykonawca składający ofertę a wraz z nią dokumenty podmiotowe, umożliwiające ubieganie się o zamówienie i jego uzyskanie ponosi wszelką odpowiedzialność za ich rzetelność. (?)."

2,738

(4 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

ostatnio wysłałem w poniedziałek i przyszło w sobote w niedziele DUUE nie pracuje więc przyjdzie w sobotę albo w poniedziałek

czy są możliwe zamówenia uzupełnijące PRZY zaprojektuj i wybuduj

do kwietnia unia nas zobowiązała po kwietniu kary ponoć wątpie czy nowi posłowie wymyślą coś leprzego

profilaktycznie do każdego zamówenia uzupeł robie procedurę negocjacje itp ale słyszałem opinie że tak jak Motylek i Marcel jest dobrze a na szkoleniu z RIO powiedzieli że tych z 4.8 nie sprawdzają ale uzupełniające tak

dzięki

dzięki
czyli nie pisze unieważnienia przetargu pierwszy nie podpisał drugiego nie ma?? zostawiam tak jak jest

dziś ogłaszam przetarg rb otwarcie ofert 12.11 będzie ok (11 to święto)

przetag nieograniczony robota budowlana po wyborze ofert najkozystniejszej (jedna oferta) wykonawca odmawia podpisania umowy, źle sobie coś skosztorysowali
wartość szacunkowa 260 tyś brutto
jest jakiś sposób żeby nie trzeba było robić przetargu (14 dni)??

trzeba jaoś tą procedurę zakończyć czy zostawić jak jest


jeszcze jedno pytanie wykonawca wniósł zabezpieczenie wykonania umowy ale jej ostatecznie nie podpisał więc do zwrotu (wadium nie było) w umowie mamy zapis że płaci karę za odstąpienie od umowy ale jak jej nie podpisał to nie można mu tej kary naliczyć

Art. 121. 1. Zamawiający wyznacza termin składania ofert nie krótszy niż 35 dni.
2. W przypadkach, o których mowa w art. 81 ust. 3 i 4, termin składania ofert wynosi co najmniej 40 dni, z zastrzeżeniem ust. 4 pkt 2.
3. W przypadku składania ofert przy użyciu profilu nabywcy, zamawiający może skrócić terminy składania ofert określone w ust. 1 i 2 o 5 dni.
4. Zamawiający może wyznaczyć termin składania ofert krótszy niż terminy określone w ust. 1, 2 i 3, nie krótszy jednak niż 15 dni, w następujących przypadkach:
1)    opublikowania wstępnego ogłoszenia informacyjnego o ile wstępne ogłoszenie informacyjne zawierało wszystkie informacje wymagane dla ogłoszenia o zamówieniu, w zakresie, w jakim były one dostępne w momencie publikacji wstępnego ogłoszenia informacyjnego, i zostało opublikowane na profilu nabywcy na co najmniej 35 dni i nie więcej niż 12 miesięcy przed dniem przekazania ogłoszenia o zamówieniu Urzędowi Publikacji Unii Europejskiej;
2)    jeżeli zachodzi pilna potrzeba udzielenia zamówienia publicznego i skrócenie terminu składania ofert jest uzasadnione.


czyli 7 i 14 dni zniknęło
to niedobrze

nie sory jest art 199 który z kolei nie określa minimalnych terminów

jest nowa władza mogą wszystko pozmieniać

dobrze że nie najtańsza oferta odrzucam

nie mam oryginału gwarancji ale widzałek kilka KIO że kopia za zgodność wystarczy

do oferty oferent dołączył ksero gwarancji ubezipeczeniowej wadium poświdaczonego z zgodność z oryginałem w SIWZ jest zapis "7. Jeżeli Wykonawca wnosi wadium w formie niepieniężnej, zobowiązany jest włączyć do oferty kopię dokumentu potwierdzoną za zgodność z oryginałem, a oryginał dokumentu osobno załączyć do oferty". Nie przedłożył oryginału w punkcie 8 tej gwarancji jest zapis że niniejsza gwarancja wygasa gdy nastąpił zwrot oryginału gwarancji do gwaranta  troche mi e ten zapis niepokoi reszta opisu ok