jak wejdzie informatyzacja do zamówień to wykonawcy będą składać wszystko w wersji elektronicznej

a jakby dołączył do wydruku płytkę z wersją elektroniczną wink
po 18 kwietnia tylko wybrany oferent chyba będzie dostarczał dokumenty jak rozumiem

ujmowaliście  w projekcie umowy w jakiś sposób zapisy Dz.U.2015.1153 z dnia 2015.08.13??

2,629

(5 odpowiedzi, napisanych Inne)

na jednym ze szkoleń prowadzący stwierdził że zamawiający dzielę się zasadniczo na "wierzących" i "niewierzących" wykonawcom ja zaliczam się do tych wierzących i nie żądam

czyli wpisuje że na pewno zakupie 100 płyt w terminie do ....... nastepnie w terminie do ............... podam ile jeszcze dodatkowo zakupię

czy dobrze myślę?

1) informacja" prawo opcji określone w SIWZ i umowie, uzupełniające w SIWZ i w ogłoszeniu
2) porównanie ofert: prawo opcji - porównywanie z ofert wartości maksymalnej, uzupełn - porównywanie wartości ofert podstawowej
3) wartość szacunkowa: PO na maksymalną opcję + ewentualne uzupełniające, uzupełniające - podstaw + uzupełniające
4) środki w budżecie do podpisania umowy: PO - na pewny zakres realizacji (brak pokrycia środków na pełne prawo opcji), uzup - na podstawową umowę
5) umowa: PO - na pełną kwotę, przy uzupeł najpierw na podstawę a potem na uzup
5) Kwoty: PO - wykonawca musi zrealizować w kwocie podane w ofercie po uruchomianiu prawa opcji, uzup - negocjowanie kwoty i nie musi się zgodzić na zamówienie??
6) ilość postępowań: Po jedno postępowanie jedna umowa, uzupełniające - dwa postępowania i 2 umowy

dodatkowe pytania np
7) Prawo opcji chcę zakupić 1000 płyt drogowych mam pieniądze na 100 szt ale w przeciągu roku mają dołożyć żeby wystarczyło na pozostałe 900 szt czy tak można??

2,632

(6 odpowiedzi, napisanych SWZ)

dokładna procedura opcji opisana w projekcie umowy

2,633

(7 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

inaczej standardowy formularz ofertowy do wszystkich zamówień - same oświadczenia
jest tam taki zapis że jak konsorcjum to każdy z konsorcjantów wypełnia odrębny tak samo jak jest podmiot trzeci

teoretycznie od 18 kwietnia może wejść

a dlaczego Zamawiacz ma coś zmieniać??

https://www.portalzp.pl/aktualnosci/formularz-jednolitego-europejskiego-dokumentu-zamowienia-zatwierdzony-przez-komisje-europejska-1400204/?utm_source=eletter&utm_medium=email&utm_campaign=portal_zp

szczęściarz

na uzp pojawił się przykładowy regulamin

Marcel odpowiadał na moje pytanie bo troszkę się wtrąciłem

za Motylkiem
Na niedopuszczalność zmiany treści oferty w zakresie podwykonawstwa po złożeniu oferty wskazała również Krajowa Izba Odwoławcza w wyroku sygn. akt KIO 98/13:

?Artykuł 36 ust.4 ustawy PZP stanowi, że zamawiający żąda wskazania przez wykonawcę w ofercie części zamówienia, której wykonanie powierzy podwykonawcom. Przepis ten ma charakter bezwzględnie obowiązujący i zamawiający nie ma możliwości jego zmiany czy pominięcia w regulacji specyfikacji istotnych warunków zamówienia. Takie oświadczenie wykonawcy wbrew błędnemu przekonaniu odwołującego ma znaczenie co do postanowień zawartej umowy wskutek udzielenia zamówienia. W przypadku braku określenia w ofercie części zamówienia, która będzie powierzana podwykonawcy, zamawiający nie ma prawa regulować podwykonawstwa w przyszłej umowie. Natomiast zmiany treści oferty odnoszące się w przedmiotowej sprawie do zmiany treści zał. nr 6 (dotyczącego podwykonawstwa - dopisek autora) są niedopuszczalne w myśl art.87 ust.1 ustawy PZP, zgodnie z którym niedopuszczalne jest dokonywanie jakiejkolwiek zmiany w treści oferty wskutek prowadzonych przez zamawiającego wyjaśnień.?[4]

Czy dobrze rozumiem "W przypadku braku określenia w ofercie części zamówienia, która będzie powierzana podwykonawcy, zamawiający nie ma prawa regulować podwykonawstwa w przyszłej umowie" więc jeżeli w ofercie  nie wskazano podwykonastwa to nie można sie zgodzić na wprowadzenie na budowę podwykonastwa w trakcie trwania umowy??

2,639

(2 odpowiedzi, napisanych SWZ)

też tak myślę ale z kolei są to pojedyncze odrębne rozgraniczania pomiędzy dwoma właścicielami nieruchomości i jeżeli nie zakończą całej procedury tzn. nie uda się rozgraniczenia zrealizować dla pojedynczego zlecenia - to nie można powiedzieć że zrealizowali prawidłowo

2,640

(2 odpowiedzi, napisanych SWZ)

pn na usługi rozganiczenia geodezyjnego jednostka realizcując zch ce pstawić warunek udziału
"wykonał co najmniej trzy usługi rozgraniczenia nieruchomości zgodnie z Rozporządzeniem Ministrów Spraw Wewnętrznych i Administracji oraz Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej z dnia 14 kwietnia 1999 r. Aby spełnić ten warunek, usługi na które powołuje się wykonawca muszą być zakończone, a ich wartość musi być równa lub większa od kwoty 4 000,00 zł każda"

czy może być taki zapis w szczególności chodzi mi o "zakończenie usługi"??

czyli oferta z tymi wyjaśnieniami do przyjęcia??

1) czyli w ofercie nie może nic zmienić i wpisaniem podwykonawstwa strzelił sobie w kolano??
2) po podpisaniu umowy może wprowadzić albo wyrzucić podwykonawcę??

w takiej sytuacji o której pisze anka należy żądać od podmiotu trzeciego tych samych dokumentów co od wykonawcy?? (US, KRK, ZUS) czy należy przyjąć że nie będzie brał udziału i dokumentów nie trzeba

2,644

(2 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=9221

2,645

(1 odpowiedzi, napisanych Inne)

jest teks jednolity
https://www.uzp.gov.pl/aktualnosci/publikacja-nowego-tekstu-jednolitego-ustawy-prawo-zamowien-publicznych
ale czy warto drukować??

2,646

(6 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

robię modyfikacje siwz w tym zakresie

tradycyjny problem z 2 kryterium na usługi geodezyjne skrócenie realizacji poszczególnych zadań nie wchodzi w grę jakieś propozycje oprócz terminu płatności faktury??

a po kwietniu nowa ustawa albo nowelizacja

2,649

(2 odpowiedzi, napisanych Inne)

wesołych wszystkim

http://uzp.gov.pl/cmsws/page/?D;3375 i http://www.zamowienia-publiczne.lex.pl/czytaj/-/artykul/nowe-progi-unijne-i-kurs-zlotego-do-euro-od-poczatku-2016-r