podziel na części i dopuść starowanie do wszystkich części kto będzie chciał na wszystkie części to wystartuje na wszystkie a kto na jedną to na jedną

jarosław napisał/a:

Tak ale tylko wtedy jeżeli nie jest udzielone w TRYBIE WR. Tryb wolnej ręki jest trybem ustawowym i jeżeli tak zostało udzielone zamówienie (czyli poszły wymagane ogłoszenia do BZP) należy je wykazać w części przeznaczonej dla zamówień powyżej 30000,00

z UZP
II.    Zamówienia dodatkowe i uzupełniające.
Pytanie:
W jaki sposób należy w rocznym sprawozdaniu uwzględnić informacje o zamówieniach dodatkowych i uzupełniających?
Odpowiedź:
Jeżeli w związku z realizacją zamówienia podstawowego udzielono zamówień dodatkowych lub uzupełniających, przy wypełnianiu formularza rocznego sprawozdania należy je traktować jako odrębne zamówienia i uwzględnić w sprawozdaniu ? analogicznie, jak pozostałe zamówienia.

Powyższe oznacza, iż w przypadku udzielenia zamówienia uzupełniającego lub dodatkowego o wartości nie przekraczającej wyrażonej w złotych równowartości kwoty, o której mowa w art. 4 pkt 8 ustawy Pzp, jego wartość podlega zsumowaniu z pozostałymi zamówieniami udzielonymi bez stosowania ustawy Pzp i ujawnieniu w tabeli II pkt 1 formularza rocznego sprawozdania.

W sytuacji udzielenia zamówienia uzupełniającego lub dodatkowego o wartości przekraczającej wyrażoną w złotych równowartość kwoty, o której mowa w art. 4 pkt 8 ustawy Pzp, zamawiający zobowiązany jest wykazać takie zamówienie odrębnie od zamówienia podstawowego w odpowiedniej, ze względu na konkretne okoliczności, tabeli rocznego sprawozdania o udzielonych zamówieniach.

2,578

(2 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

ocenić ofertę na podstawie treści złożonej oferty

jeżeli z treści zaświadczenia nie wynika że nie zalegał na czas TSO to chyba do uwalenia

2,580

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

czyli pomylił się w wartości netto dla jednej z pozycji ??
był taki stary wyrok chyba z 2008 roku który chyba nie pozwalał na taka poprawę
ftp://ftp.uzp.gov.pl/KIO/Wyroki/2008_0621.pdf nie wiem czy to jeszcze aktualne stanowisko KIO

2,581

(9 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

a gdzie jest na to miejsce w ogłoszeniu? jest o wadium a nie zabezpieczeniu

2,582

(15 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

a jest chodziarz podpisana ta przedostatnia strona z wartością netto?? bo zazwyczaj miejsce na podpis jest na ostatniej stronie

2,583

(8 odpowiedzi, napisanych SWZ)

jest warunek, jedna robota za 180 tyś, nieważne jaka byle robota budowlana. Na pewno nie będzie zarzutu ograniczenia konkurencyjności smile

2,584

(3 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

może nie występuje w ofercie
1)podwykonawca
2) nie jest to oferta wspólna
3) nie ma w ofercie tajemnic przedsiębiorstwa

ja zawsze zapisuję przy wykropkowaniach taka informację (nie wypełnienie wykropkowania zostanie zinterpretowane jako brak ..........)

2,585

(6 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

to jeżeli nie ma norm zharmonizowanych  to skąd wziąć 
1) europejskie aprobaty techniczne;
2) wspólne specyfikacje techniczne;
3) normy międzynarodowe;
4) inne techniczne systemy odniesienia ustanowione przez europejskie organy normalizacyjne??

szczerze powiem do tej pory się na tym nie skupiałem ale ponoć nakładają korekty a nowa perspektywa tuż tuż i rio też zwraca na to uwagę

czy taki zapis w SIWZ coś załatwi
- Zamawiający opisując przedmiot zamówienia przy pomocy określonych norm, aprobat czy specyfikacji technicznych i systemów odniesienia, o których mowa w art. 30 ust. 1-3 ustawy, zgodnie z art. 30 ust. 4 ustawy dopuszcza rozwiązania równoważne opisywanym. Wykonawca może, przy pomocy innych dokumentów wykazać, że oferowane przez niego produkty spełniają wymogi wynikające ze wskazanych norm lub odpowiednich specyfikacji technicznych.

- Zgodnie z art. 30 ust. 5 Ustawy ?Wykonawca, który powołuje się na rozwiązania równoważne opisywanym przez Zamawiającego, jest obowiązany wykazać, że oferowane przez niego dostawy, usługi lub roboty budowlane spełniają wymagania określone przez Zamawiającego?. Równoważność pod względem parametrów technicznych, użytkowych oraz eksploatacyjnych ma w szczególności zapewnić uzyskanie parametrów technicznych nie gorszych od założonych w niniejszej SIWZ.

2,586

(11 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

tak też chcemy zrobić tylko jakby wybrać przed sesją a rada nie klepnie zmiany budżetu to kłopot

2,587

(6 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

wykaz norm
np http://www.pkn.pl/var/resources/1/1/812/89_106_EWG.pdf??

2,588

(6 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

skąd wiadomo które  Polskie Normy przenoszących normy europejskie a które nie?

PN na remonty cząstkowe dróg 
czy takie przykładowe zapisy mogą być w SIWZ??
"Rodzaj zużytego kruszywa zależy od standardu nawierzchni i głębokości uszkodzenia.
Zabieg należy wykonywać przy użyciu asfaltowej emulsji kationowej i normy PN-71/S/96034
przy zastosowaniu jako lepiszcza asfaltu."
"Kruszywo łamane (grysy) wg PN-B-11112:1996,
? Kruszywo naturalne kruszone (grysy lub żwiry kruszone) wg WT/MK/GDDP-84 oceny
jakości grysów i żwirów kruszonych.
"masy mineralno-asfaltowe otoczane na gorąco w/g normy PN-S-96025:200"

2,590

(3 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

możesz podpisać dwie niezależne umowy

2,591

(2 odpowiedzi, napisanych Wadium)

niech napisze pismo i zwróć kiedykolwiek nawet przed wyborem

2,592

(11 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

czy mogę rozstrzygnąć zapytanie ofertowe poniżej 30 tyś euro przed przesunięciem środków. Na dzień podpisania umowy pieniądze już mają być

2,593

(11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

jak jest najdroższy to bym pewnie zostawił

2,594

(11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=9912

https://www.portalzp.pl/aktualnosci/wycena-pozycji-w-kosztorysie-na-0-zl-nie-musi-powodowac-odrzucenia-oferty-1337960/

http://blogprawazamowienpublicznych.blogspot.com/2013/12/0-z-w-kosztorysie-ofertowym.html

jak najtańsza oferta może lepiej dopytać, chyba że w SIWZ mieliście zapis że nie może być "0"?

2,595

(11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

nie wycenił wogule czy wpisał 0 zł ??

na jednym z otwarć był wykonawca z Czech jego oferta to dopiero, zszyta przeciągnięta sznurkiem zalakowanym, inne oferty porozwalane bez numeracji też sie od razu zapytał jak zobaczył w Czechach ponoć do odwalenia.

zostawić jak jest, jak wszytko inne ok

tak, trzeba ufać, jak w wykazie jest to co miało być

2,599

(5 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

wykonawca nie może żądać ale zamawiający może się zwrócić o wyjaśnienia nawet jak oferta nie spełnia przesłanek 30 %

2,600

(10 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

może mieć nowy, a przez pomyłkę dołączył stary trzeba sprawdzić poprzez wezwanie