mamy projekt na przebudowę fragmentu budynku w projekcie tym ujęto również wyposażenie meble szafki itp jakaś jednostka (nie musi stosować PZP) podpisała z nami umowę na prowadzenie punktu w przebudowanym budynku i uzyskała jakąś dotacje na zakup mebli jak podejść do sprawy czy:
1) możemy wydzielić zakup mebli i zrobić przetarg tylko na budowlankę za którą my poniesiemy koszty - za meble poniesie koszty ta inna jednostka??
2) część mebli jest w naszej części obiektu i te meble muszę włączyć do przetargu na roboty budowlane??

też nie pojmuję co tu oceniać
"§  1. Przez nawiązanie stosunku pracy pracownik zobowiązuje się do wykonywania pracy określonego rodzaju na rzecz pracodawcy i pod jego kierownictwem oraz w miejscu i czasie wyznaczonym przez pracodawcę, a pracodawca - do zatrudniania pracownika za wynagrodzeniem.
§  1. Zatrudnienie w warunkach określonych w § 1 jest zatrudnieniem na podstawie stosunku pracy, bez względu na nazwę zawartej przez strony umowy.
§  1. Nie jest dopuszczalne zastąpienie umowy o pracę umową cywilnoprawną przy zachowaniu warunków wykonywania pracy, określonych w § 1."
1) mam przetarg na remonty dróg to mam wpisać że musi być  100 % na umowę o pracę czy ma być co najmniej 12 pracowników z umową o pracę??
2) a przy pracach projektowych biuro projektowe nie musi mieć pracowników (np branżowców) na umowę o pracę??

z linka który podałem wynika że najwcześniej końcem kwietnia a ja myślę że nawet przy nocnych pracach raczej początkiem maja
a w 24aa jest "może"

http://fakty.interia.pl/polska/news-uzp-sejm-nie-zdazy-uchwalic-pzp-do-18-kwietnia-ale-ue-nas-ni,nId,2176146
czyli po 18 dalej stosujemy obowiązująca ustawę czy jak??

http://www.komunikaty.pl/komunikaty/1,105903,16242292,Zabezpieczenie_nalezytego_wykonania_umowy_w_przypadku.html

można skracać i wydłużać

może że użyczający będzie szkolił pracowników, że będzie na bieżąco konsultował telefonicznie przebieg prac i wspomagał telefonicznie  podejmowanie kluczowych decyzji

chyba nie zdążą do 18

może wpisać np conajmnie 80% pracowników zatrudnionych na umowę o pracę??

chyba te 60% ceny się utrzyma kontrole będą mieć używanie przy przeliczeniu zasadności kryteriów dodatkowych na oszczędność wydawania środków publicznych.
np 20 lat gwarancji w wadze 40%

2,486

(5 odpowiedzi, napisanych SWZ)

1) czy taki projektant musi mieć jakieś szczególne uprawnienia - nie jest to obiekt wpisany do rejestry zabytków tylko znajduje się w ewidencji zabytków,
2) w przypadku wykonawstwa czy kierownik budowy analogicznie??

2,487

(5 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Pn na projekt przebudowy i modernizacji obiektu ujętego w ewidencji konserwatora zabytków
czy w doświadczeniu mogę zażądać co najmniej 2 projektów przebudowy/remontu lub budowy budynku o kubaturze co najmniej .... m3 z których co najmniej jeden budynek  (remontowany/przebudowywany) był ujęty w ewidencji zabytków lub rejestrze zabytków?

jeżeli wasza oferta nie jest najkorzystniejsza albo nie stanie się najkorzystniejsza to i tak powinien chyba zwrócić

powinno wystarczyć ale zamawiający może to sprawdzić np u jednostki u której realizowaliście zadanie lub mogą się was dopytać

2,490

(3 odpowiedzi, napisanych SWZ)

w projekcie umowy mamy zapis
"Wykonawca oświadcza, że posiada/zawrze w terminie do ..... dni stosowną polisę ubezpieczeniową od odpowiedzialności cywilnej oraz z tytułu szkód, które mogą zaistnieć w związku ze zdarzeniami losowymi ?  ważną i na bieżąco przedłużaną przez cały okres realizacji przedmiotu umowy."
jeden z wykonawców twierdzi że jest to niezgodne z prawem że musi mieć taka polisę, w postępowaniu nie wskazaliśmy żadnych warunków dotyczących sytuacji ekonomicznej i finansowej nasz radca twierdzi że nie musi mieć polisy na TSO a tylko do umowy jeżeli jej nie żądaliśmy w warunkach

2,491

(19 odpowiedzi, napisanych SWZ)

może prawo opcji

może tu coś znajdziesz KIO 1359/13

2,493

(8 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

niestety nie nagrałem

tu jest
http://sejm.gov.pl/Sejm8.nsf/PrzebiegProc.xsp?id=FB297953CCDE7931C1257F850037BC34
a tu nie ma
http://sejm.gov.pl/sejm8.nsf/PorzadekObrad.xsp

jeżeli osoby jako osoby fizyczne to nie muszą

2,496

(0 odpowiedzi, napisanych Inne)

wesołego jajka i zająca dla Zamawiaczy, ostatecznie dla wykonawców też wink

2,497

(11 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

i tego muszę uniknąć więc wybór bez środków , do podpisania będą środki (jak rada coś nie wykombinuje) i "niech się dzieje wola nieba....."

2,498

(11 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

ale czy sie wykonawca może wycofać z podpisania umowy bez straty wadium po TZO

2,499

(8 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

za 10 razem z prywatnej komórki odebrał i potwierdził telefonicznie adres meilowy
dzięki

2,500

(11 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

dwa pytania?
1) w PN poniżej unijnych muszę z różnych przyczyn wybrać ofertę najkorzystniejszą gdy nie mam środków w budżecie wyznaczę termin do podpisania umowy jak środki już będą macie może jakąś opinie która dopuszcza a przynajmniej nie neguje takiego rozwiązania - nie moge nic znaleźć
2) czy jeżeli w TZO wybiorę ofertę najkorzystniejszą a podpisanie umowy wyznaczę na po TZO oferent może nie podpisać umowy??