nie ma robót zamiennych w pzp bo wtedy inny przedmiot zamówienia otrzymujesz
3,676 2011-05-18 06:49:59
Odp: roboty zamienne (44 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
3,677 2011-05-18 06:48:09
Odp: cena oferty w innej walucie (18 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Witam serdecznie,
też chętnie bym dał zapis o rozliczeniu w walucie PLN, ale w tym przypadku mam do czynienia z wykonawcą zagranicznym na dostawę specyficznego przedmiotu zamówienia, stąd zastanawiam się nad takimi rozwiązaniami.
kolejne pyt z jaka datą zastosować przeliczenie tej waluty z datą ogłoszenia czy składania ofert, czy są jakieś różnice w świetle ustawy o finansach publicznych bądź innych przepisów??
do myszy1953
ten post wskazuje na rozpatrzenie przypadku który muszę rozwiązać, pozdrawiam.
czyli robienie przetargu pod kogoś - Czyż nie
3,678 2011-05-18 06:16:47
Odp: zestawienie RMS (9 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Jasne, że tak, bo to nijaki dokument, nijakie dane, do niczego praktycznie NIEPRZYDATNE, to tylko inny sposób przedstawienia tego co już macie.
mleko juz rozlane i po co ta dyskusja czy przydatne ,czy nie!? zapis w siwz był - był
i jak pisze nina - " potem uzupełni" przy podpisywaniu umowy doniesie zestawienia
3,679 2011-05-18 06:09:47
Odp: konwersacje z wykonawcami (9 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
taka jest służalcza rola urzędnika
na natrętnych i agresywnych - spokój i jeszcze raz spokój
3,680 2011-05-18 06:02:33
Odp: cena oferty w innej walucie (18 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Witam serdecznie,
prowadzę pn i prawdopodobnie otrzymam ofertę od wykonawcy zagranicznego który poda mi cenę oferty w obcej walucie w euro, co prawda mam zapisy w siwz
"Cenę ofertową należy podać w walucie polskiej (PLN), do dwóch miejsc po przecinku. Zamawiający dopuszcza możliwość złożenia ceny ofertowej w innej walucie niż PLN, przez Wykonawcę mającego siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. W przypadku złożenia oferty w innej walucie niż PLN, zamawiający dokona przeliczenia tej waluty na PLN wg średniego bieżącego kursu wyliczonego i ogłoszonego przez Narodowy Bank Polski z dnia wszczęcia przedmiotowego postępowania.
Kursy walut są dostępne pod poniższym adresem internetowym:
http://www.nbp.pl/home.aspx?f=/kursy/kursy_archiwum.html "ale nie jestem pewny czy jest taka opcjaw pzp, jak drodzy forumowicze rozwiązujecie podobne problemy
ta oferta nas interesuje i nie ma opcji aby ten wykonawca złożył ofertę w PLN.
czy ten post nie wskazuje na jakieś dziwne układy z wykonawcą ?! co to znaczy - nas interesuje itd.
i dlaczego z dnia wszczęcia postępowania a nie z dnia złożenia oferty?
3,681 2011-05-18 05:59:12
Odp: sprawdzanie oferty (12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
A co zrobić w takiej sytuacji... Wadium jednego z wykonawców wpłynęło po terminie składania ofert. Wykonawcę wykluczam z postępowania, tym samym ofertę uznaje się za odrzuconą. Poinformować wykonawcę mogę o wykluczeniu mogę dopiero w zawiadomieniu o wyborze. Wadium, te które wpłyneło po terminie zwracam w tym dniu. Co zrobić w sytuacji, kiedy chcę przedłużyć okres związania ofertą. Czy normalnie wzywam również tego wykonawcę, który i tak jest wykluczony?
proszę wskazać podstawę prawną zwrotu wadium wniesionego po terminie w tym samym dniu bo jakoś w art. 46 nie ma takiego przypadku ?
zwraca się wadium niezwłocznie wykonawcom , którzy nie wygrali po wyborze
3,682 2011-05-18 05:51:43
Odp: roboty zamienne (44 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
roboty budowlane PN w Siwz nie przewidzieliśmy robót zamiennych, lecz w trakcie prac wynikło że trzeba zamienić kilka pozycji w kosztorysie, jednych wogóle nie będzie, a chcemy te których wogóle nie było w kosztorysie inwestorskim i ofertowym, czy możemy to potraktować jak roboty zamienne?
tzn. postępowanie nienależycie przygotowane!
3,683 2011-05-18 05:42:05
Odp: ilosc pracownikow (55 odpowiedzi, napisanych SWZ)
Określenie warunków dokonania zmiany umowy stosuję między innymi taki zapis :
"Innych sytuacji, których nie można było przewidzieć w chwili zawarcia umowy
i mających charakter zmian nieistotnych tj. nie odnoszących się do kwestii, które podlegały ocenie podczas wyboru Wykonawcy i takich, które gdyby były znane w momencie wszczęcia procedury mającej na celu wybór Wykonawcy, nie miałyby wpływu na udział większej ilości podmiotów zainteresowanych tą procedurą "
3,684 2011-05-18 05:37:47
Odp: ilosc pracownikow (55 odpowiedzi, napisanych SWZ)
a no jeśli jest to kryterium wyboru oferty to nie jest to tak do końca jak przy każdym przesunięciu. Ale to wiedzą Ci co przesuwali a potem były kontrole
nie wolno wporowadzać zmian , które miałyby wpływ na wybór wykonawcy
skróci maksymalnie termin , a potem będzie żądał przesunięcia terminu !!!!
3,685 2011-05-17 09:56:42
Odp: zestawienie RMS (9 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
konkurenci wyjaśnią po sprawdzeniu ofert
jak się napisało to trzeba egzekwować czemuś , komuś to miało chyba służyć ?-
3,686 2011-05-17 07:01:22
Odp: kwota na sfinansowanie zamówienia (17 odpowiedzi, napisanych SWZ)
bezpośrednio przed inna kwotę podajesz tę która zamierzasz a my mówimy o kwocie szacunkowej
3,687 2011-05-17 06:59:47
Odp: wadium w euro (17 odpowiedzi, napisanych Wadium)
oj nawias mi uciekł , Hubal czepialski czepialski
3,688 2011-05-17 05:50:23
Odp: wadium w euro (17 odpowiedzi, napisanych Wadium)
a nie doczytalam ,że to gwarancja sorry !
70000 - 2655 :17700 = 3, 804802259 zł/euro
a dlaczego nie z dnia wystawienia gwarancji przez gwaranta?
3,689 2011-05-17 05:43:50
Odp: kwota na sfinansowanie zamówienia (17 odpowiedzi, napisanych SWZ)
1. ja pisalam o szacunku !
2. wykonawcy już rozróżniają ogłoszenia więc i progi
3,690 2011-05-17 05:40:05
Odp: wadium w euro (17 odpowiedzi, napisanych Wadium)
nie zgadzam się czy w ogłoszeniu napisaś , że wadium ma być wniesione euro ponadto czy macie jako zamawiający konto walutowe
Nie jest rolą zamawiającego przeliczanie a czy to ma być kurs z kanto , banku czy jakiś tam
3,691 2011-05-17 05:34:00
Odp: kwota na sfinansowanie zamówienia (17 odpowiedzi, napisanych SWZ)
żaden przepis nie jest naruszony a osobiście uważam ,że można by podawać kwotę wtedy jak chcą wygrać dają mniej i skończyły by się "podchody i starania wykonawców" nawet dzwonią do projektantów po prostu było by zdrowiej .... ![]()
3,692 2011-05-16 19:25:22
Odp: wadium w euro (17 odpowiedzi, napisanych Wadium)
jeżeli zapis ,że rozliczenie w postępowaniwe w PLN to chyna nie ?
3,693 2011-05-16 19:11:02
Odp: zatrzymanie wadium gwarancji (55 odpowiedzi, napisanych Wadium)
prześledziłam posty gladiq i nie bardzo rozumiem tematu gwarancji?
3,694 2011-05-16 17:46:41
Odp: kwota na sfinansowanie zamówienia (17 odpowiedzi, napisanych SWZ)
klimczakmi napisał/a:Jako że ja po stronie wykonawcy to jaka jest różnica między szacunkową a przeznaczoną na sfinansowanie?
Nie powinny być na podobnym poziomie?Jedna to szacunkowa wartość zamówienia niezbędna do oszacowania wartości i wyboru progu, następna to wartość jaką zamawiający zamierz przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia i ją zamawiający odczytuje podczas otwarcia, a jeszcze jest kwota jaką zamawiający może przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia. Wszystkie mogą się różnić.
tak jak napisała nina - kwota wg ki czy szacunku( służy do wyznaczenia progu zamówienia) nie musi być tożsama z kwotą , którą zamawiający przeznacza na sfinansownie zamówienia
ale kwota odczytana na otwarciu ofert jest kwotą wiążącą
np. wg ki kwota brutto wynosi 100 tys. ale zam. przeznacza 80 tys.
3,695 2011-05-16 17:38:37
Odp: sprawdzanie oferty (12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
chyba miała być nie sprawdzasz ![]()
3,696 2011-05-16 15:49:37
Odp: odwołanie (29 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)
jeżeli < progu to nie może powoływać się na 181 bo na odrzucenie ochrona prawna to odwołanie
3,697 2011-05-14 14:50:51
Odp: błąd opisu przedmiotu zamówienia a jest po umowie? (13 odpowiedzi, napisanych Nieprawidłowości, kontrola i odpowiedzialność w zamówieniach publicznych)
z doświadczenia jak się w umowie pisze szczegóły to tak to wygląda starać się nie pisać długości, szer, wys, to wszystko jest w dokumentacji projektowej
w pewnej umowie napisano ,że miał między innymi wykonać krawężnik o wym. xx o długości 150mb i za diabła nie chciał i nie zrobił więcej bo tyle miał w umowie i koniec
3,698 2011-05-14 14:44:52
Odp: zatrzymanie wadium gwarancji (55 odpowiedzi, napisanych Wadium)
hubal napisał/a:Przecież ten wykonawca nie był w stanie dostarczyć z przyczyn niezależnych od niego, dlatego wnioskował o zmianę terminu, nie wchodzi tu w rachubę jego zła wola, to wszystko teraz pasuje i jest zrozumiałe.
Moim, może nieobiektywnym, zdaniem przyczyny były jak najbardziej zależne od niego
Złożył ofertę nie spełniając warunku udziału w postępowaniu w kwestii doświadczenia i kiedy zamawiający mu to udowodnił (wcześniej przeprowadzając postępowanie wyjaśniające z art. 26 ust. 4 co w sumie trwało ok. 2 tyg. od otwarcia ofert) i wezwał go do uzupełnienia dok. w trybie 26 ust. 3 dając termin 7 dni - ten ocknął się, że jest najtańszy i grozi mu utrata zamówienia i zakombinował, że skoro sam nie ma doświadczenia to uzyska czyjeś referencje czyli poleganie na zasobach z 26b i wniósł o przedłużenie terminu "ze względu na konieczność przetłumaczenia dokumentów zagranicznego podwykonawcy". Zamawiający się nie zgodził uważając, że będzie to zmiana oferty a nie uzupełnienie i KIO przyznała tu rację, jednak uznała, że nie ma postaw zatrzymać wadium.
Ja uważam, że jak najbardziej był w stanie dostarczyć na czas tyle tylko, że zabrał się za to zbyt późno
1. żadna zmiana oferty by nie nastąpiła,
2. ponadto w jednym piśmie wzywasz o wyjaśnienie lub uzupełnienie oferty co nie doprowadza do wydłużania procedury o dwa tygodnie , a potem zam. nie zgadza się na przedłużenie bo mu czas ucieka
3,699 2011-05-13 13:16:31
Odp: czy to rażąco niska cena? (16 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
jest rażąco wysoka!!! ![]()
3,700 2011-05-13 12:50:50
Odp: Pilna prośba o pomoc (6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
a to nie może mieć stawki 0?


