nie
wartość zamówienia . 113141,46=29471,59euro
w tym wartość uzupeł. 18856,91= 4911,93euro

2,827

(20 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Marcel napisał/a:

Polisa lub inny dok. ubezpieczenia ma potwierdzać opłacenie na dzień składania ofert.

?

2,828

(23 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Marcel napisał/a:

Nie zgadzam się z taką opinią i jak dla mnie to kompletna bzdura.

Masz takie prawo

2,829

(23 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Źle uzupełnione dokumenty - czy zamawiający możne zatrzymać wadium?
Wykonawca na wezwanie z art. 26 ust. 3 ustawy Pzp uzupełnił dokument w zakresie niekaralności (członek zarządu, mający miejsce zamieszkania poza terytorium RP), wystawiony przez urząd niemiecki stanowiący odpowiednik polskiego KRK. Jednak złożony dokument nie potwierdza niekaralności na dzień składania ofert. Czy w związku z opisaną sytuacją zamawiający powinien zatrzymać wadium na podstawie art. 46 ust. 4a ustawy Pzp?

Przeważająca część doktryny i orzecznictwa opowiada się w takiej sytuacji za niezatrzymywaniem wadium. Wydaje się, że aby ostatecznie się upewnić, warto skierować pismo do wykonawcy, aby ustalić przyczyny nieuzupełnienia.

Zamawiający zatrzymuje wadium wraz z odsetkami, jeżeli wykonawca w odpowiedzi na wezwanie, o którym mowa w art. 26 ust. 3 ustawy Pzp, nie złożył dokumentów lub oświadczeń, o których mowa w art. 25 ust. 1 Pzp, lub pełnomocnictw, chyba że wykonawca udowodni, że wynika to z przyczyn nieleżących po jego stronie.

Krajowa Izba Odwoławcza w wyroku z 16 stycznia 2009 r. (sygn. akt KIO/UZP 1530/08) stwierdziła, że "art. 46 ust. 4a ustawy Pzp, z uwagi na jego restrykcyjny charakter, powinien być interpretowany w sposób ścisły".

W tym przypadku chodzi o brak "fizyczny" dokumentu lub oświadczenia. Wynika z tego, że sankcją utraty wadium zagrożony jest jedynie brak złożenia jakiegokolwiek dokumentu na wezwanie, czyli zupełna bierność wykonawcy. Według UZP powyższa interpretacja KIO "pozostaje w sprzeczności z literalnym brzmieniem" przepisu art. 46 ust. 4a ustawy Pzp. KIO w opinii dostępnej na swojej stronie internetowej wyjaśnia, że w świetle art. 46 ust. 4a ustawy Pzp, za niezłożenie dokumentów należy uznać bierność wykonawcy (fizyczny brak dokumentu) oraz sytuację, gdy wykonawca składa co prawda w drodze art. 26 ust. 3 Pzp dokument, jednak niepotwierdzający spełniania przez wykonawcę warunków udziału w postępowaniu, określonych przez zamawiającego. Najsłuszniejsze wydaje się być stanowisko przedstawione przez UZP.

Obowiązek zatrzymania wadium nie zachodzi, jeżeli wykonawca udowodni, że wynika to z przyczyn nieleżących po jego stronie. Co prawda ciężar dowodu spoczywa na wykonawcy, ale dobrą praktyką byłoby zwracanie się do wykonawców, aby wyjaśnić powyższe okoliczności. Odpowiedź wykonawcy pozwoli wówczas na otrzymanie pewności co do poprawności zatrzymania wadium.


Podstawa prawna:

art. 26 ust. 3, art. 46 ust. 4a ustawy Prawo zamówień publicznych (tekst jedn.: Dz.U. z 25 czerwca 2010 r. nr 113, poz. 759 ze zm.).
Małgorzata Niezgoda-Kamińska
prawnik, specjalista ds. zamówień publicznych w instytucji zamawiającej

2,830

(23 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

no ma bo 10 w rankingu wykonawca nie bardzo może być posądzony o zmowę wykonawców a takie były przeslanki wpr. tego artykułu- podobno

2,831

(9 odpowiedzi, napisanych SWZ)

and1 napisał/a:
myszy1953 napisał/a:

do wykonania całego systemu to tak o ile w # 1 dokładnie opisano przedmiot zam.

tzn. ? smile

Uprawnienia wynikające z licencji: - montaż, eksploatacja, konserwacja i naprawa elektronicznych urządzeń i systemów alarmowych. - montaż, eksploatacja, konserwacja i naprawa i awaryjne otwieranie urządzeń i środków mechanicznych.

do wykonania całego systemu jak wynika z #1 kupujesz kamery i je montujesz !!

arturo-młodszy napisał/a:

oczywiście był zapis iż "Wykonawca obliczając cenę oferty musi uwzględnić wszystkie pozycje opisane w Tabeli Elementów Rozliczeniowych. Wykonawca nie może samodzielnie wprowadzić zmian do tabeli Elementów Rozliczeniowych. Wszystkie błędy ujawnione w Szczegółowej Specyfikacji Technicznej (SST) oraz w Tabeli Elementów Rozliczeniowych Wykonawca winien zgłosić Zamawiającemu przed terminem określonym w pkt.12.2. niniejszej SIWZ."
a to juz przeciez zmiana !

wynagrodzenie oczywiście kosztorysowe

Wykonawca nie jest sprawdzającym , i nie ma obowiązku wyszukiwać błędów w dokumentacji , a taki zapis nie zwalnia zamawiającego od odpowiedzialności za złe przygotowanie postępowania i ręczę ,że takim zapisem nie będzie rozgrzeszony . Amen

2,833

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

jeżeli w zobowiązaniu jest bląd polegający na tym ,że osoba udostępniona zobowiązuje się brać udział w wyk. innego przedmiotu zam. to wzywać do złożenia zobowiązania prawidłowego w formie pisemnej czyli w oryginale.

2,834

(9 odpowiedzi, napisanych SWZ)

do wykonania całego systemu to tak o ile w # 1 dokładnie opisano przedmiot zam.

2,835

(9 odpowiedzi, napisanych SWZ)

zdecydowanie nie potrzebne do zamontowania kamery - LUDZIE

2,836

(23 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

nie wolno zabierać wadium wyk. na dalszych pozycjach tylko ewntualnie 1 o ile nie udowodni ,że nie leżało to z jego zaniedbania

2,837

(23 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

opinia J.Sadowy na uzp

2,838

(23 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

to zależy które miejsce w rankingu ofert, i należy ocenić okres jaki dano na uzupełnienie

wartość podstawowa = 94284,55
zam. zam. 20% = 18856,91
szac.wartość zam. = 113141,46 netto
wartość zam. podstawowego z VAT 94284,55x1,23= wartość np. do ewentualnego zapłacenia

2,840

(9 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Zamawiający25 napisał/a:

Ogłoszono przetarg na remont świetlicy, wśród dokumentów ogłoszeniowych była branża elektryczna. WSZYSTKO OPRÓCZ PRZEDMIARÓW!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jak wybrnąć z tej sytuacji, (umowa już podpisana) ?

czyżby wykonawca nie skalkulował robót elektrycznych?

przepraszam ale brak słów

ja nie widzę żadnego problemu - a tabelę elementow SCALONYCH to powinien sporządzić wykonawca któremu udzielono zamówienia - SAM przed podpisaniem umowy

no i w czym problem zrobili tak bo jest róznica w cenie kostki

2,844

(6 odpowiedzi, napisanych SWZ)

a jeszcze lepiej "Dostawa i montaż systemu telewizji dozorowej CCTV dla potrzeb ........................."

2,845

(6 odpowiedzi, napisanych SWZ)

nie ma w prawie budowlanym sformułowania "modernizacja"
"Dostawa i montaż telewizji dozorowej CCTV dla potrzeb ........................."

2,846

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

ola2003 napisał/a:

Dokonałam wyboru wykonawcy i na drugi dzień została podpisana umowa na roboty dodatkowe. Czy  protokół zakończyć powinnam  dopiero po upływie 15 dni ( termin na wniesienie odwołania)  od dnia udzielenia zamówienia.

a czemu okres na odwołanie ? kto się będzie odwoływał

2,847

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

jak responder - protokół odbioru robót to tak faktura nie!

Eliza09 napisał/a:

Dobrze więc udzielam zamówienia uzupełniającego, dziękuje wam bardzo

najpierw sprawdzić czy było przewidziane w ogłoszeniu!!

zamówienie uzupełniajace :
1. musi być przewidywanie ich udzielenia w ogłoszeniu
2. dodana kwota procentowo do zamowienia podstawowego = próg postępowania
3. zleca się w ciągu trzech lat od daty udzielenia zam. podstawowego

hahaha ! w pracy jestem a tak naprawdę to nie piję to było usprawiedliwienie do " oszywiscie"