Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Aktywne tematy Tematy bez odpowiedzi
Opcje wyszukiwania (Strona 116 z 210)
mulinezja napisał/a:Jak zrozumieliście zapis:
"wykaz robót potwierdzających że, w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert w trybie przetargu nieograniczonego, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy ? w tym okresie ? wykonali przynajmniej dwie roboty o podobnym charakterze tj. wymiana stolarki okiennej, docieplenie stropodachu i elewacji, płukanie chemiczne nieinwazyjne instalacji c.o. o łącznej wartości brutto co najmniej 200 000,00 zł. i potwierdzą to dokumentem, z którego wynikać będzie że usługi zostały wykonane należycie"
Wykaz robót jakie przedstawia wykonawca ma byc na conajmniej 200 000zł bruttko ( wszystkie wykazane roboty razem ) a nie każda robota na 200 000zł?
należy konkretnie podać czy to usługi czy roboty budowlane bo jakiś misz masz powstał
błąd winni złożyć oferty tak jak na przetarg
Bitter napisał/a:Na nieszczęście to była jedna oferta (ale jak widać niepoważnego Wykonawcy), więc teraz odrzucę ją i :
1/ odrzucam na podstawie art. 89 ust 1 pkt 8 i unieważniam postępowanie na podstawie art. 93 ust 1 pkt 1?
1/ muszę czekać 5 dni przed ogłoszeniem nowego postępowania (termin na odwołanie)?
Tak
and1 napisał/a:hubal napisał/a:Tak, jeśli chodzi o wątpliwości w ogóle. Zawsze pożądane krytyczne myślenie, dla niektórych takie podejście to chleb powszedni, dla niektórych to przypadek.
no właśnie ja bardzo krytycznie podchodzę do pewnych spraw 
mistrz w komplikowaniu prostych spraw
to ,że nie wypelnil obowiązku należycie to jedna sprawa, a zleceniodawca gdzie był ? też czasami pełnimy rolę IZ i jesteśmy b. kontrolowani
Monika81 napisał/a:Ok.
Tylko czy Zamawiający ma przeprowadzać to postępowanie i ponosić koszty opinii prawnej, czy przeprowadzenie procedury należy do Inwestora Zast.
W umowie o usługi Inwestorstwa jest zapis, że to Inwestor Z. przeprowadza procedurę wyboru Generalnego wykonawcy.
Inwestor Z. schrzanił sprawę to on powinien ją teraz naprostować.
A jakie jest Twoje zdanie?
Moje zdanie jest takie :
1. z postu wynika ,że IZ miał przeprowadzić procedurę wyboru Wykonawcy co uczynił ....i na tym chyba koniec bo nic nie piszesz o umowie z wyk. kto realizuje Wy czy w Waszym imieniu IZ
2. jak już tak się stało to nalezy rozpatrzyć pod katem wynagrodzenia - jeżeli ryczałt - sorry Winetou - koszt ponosi Wykonawca chyba ,że się z wami ugada i zlecicie roboty dodatkowe - roboty , ale nie zam. dodatkowe
uzupelniajace na pewno nie
kaskaa napisał/a:o przedsięwzięciu termomodernizacyjnym jest w ustawie o wspieraniu termomodernizacji i remontów z 21 listopada 2008
"2) przedsięwzięcia termomodernizacyjne ? przedsięwzięcia, których przedmiotem jest:
a) ulepszenie, w wyniku którego następuje zmniejszenie zapotrzebowania na energię
dostarczaną na potrzeby ogrzewania i podgrzewania wody u?ytkowej oraz ogrzewania do
budynków mieszkalnych, budynków zbiorowego zamieszkania oraz budynków stanowiących
własność jednostek samorządu terytorialnego słu?ących do wykonywania przez nie zadań
publicznych,
b) ulepszenie, w wyniku którego następuje zmniejszenie strat energii pierwotnej w lokalnych sieciach ciepłowniczych oraz zasilających je lokalnych źródłach ciepła, je?eli budynki wymienione w lit. a, do których dostarczana jest z tych sieci energia, spełniają wymagania w zakresie oszczędności energii, określone w przepisach prawa budowlanego, lub zostały podjęte działania mające na celu zmniejszenie zu?ycia energii dostarczanej do tych budynków,
c) wykonanie przyłącza technicznego do scentralizowanego źródła ciepła, w związku z
likwidacją lokalnego źródła ciepła, w wyniku czego następuje zmniejszenie kosztów
pozyskania ciepła dostarczanego do budynków wymienionych w lit. a,
d) całkowita lub częściowa zamiana źródeł energii na źródła odnawialne lub zastosowanie
wysokosprawnej kogeneracji;"
A w SIWZ mieliśmy zapis:
"Wykonawca wykaże, że w okresie ostatnich pięciu lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy to w tym okresie, wykonał co najmniej dwie roboty budowlane polegające na wykonaniu rozbudowy, przebudowy, remontu budynku o powierzchni użytkowej minimum 900 m2, każda o wartości minimum 700 000 zł brutto w skład których wchodziły roboty ogólnobudowlane, instalacje sanitarne, instalacje elektryczne oraz załączy dokumenty potwierdzające..."
I komisja u mnie sie upiera, że termomodernizacja to nie może spełniać warunku.
trzeba było od razu napisać warunek w całości a nie wyrwany z kontekstu
Przykladowe roboty bud. termomodernizacyjne :
Wprowadzenie urządzeń usprawniających system wentylacji.
Ocieplenie ścian, dachów i stropodachów oraz stropów nad nieogrzewanymi piwnicami
i podłóg na gruncie.
Wymiana lub remont okien i drzwi zewnętrznych.
Modernizacja lub wymiana urządzń grzewczych budynku
Modernizacja lub wymiana źródła ciepła
kaskaa napisał/a:W PN na roboty żądałam wskazania wykonania co najmniej 2 robót polegającuch na remoncie i przebudowie budynku. Wykonawca przedstawił wykaz i referencje na termomodernizację. Komisja uznała, że termomodernizacja nie spełnia naszych żądań więc wykonawca został wezwany do uzupełnienia.
Wykonawca w odpowiedzi złożył tylko referencje - jedna z nich nie była dołączona wcześniej do oferty i dotyczyła innej roboty niż przedstawiona w wykazie, a pozostałe referencje były te same co w ofercie.
Czy dobrze myślę, że należy go wykluczyć z art. 24.2.4?
A co zrobić z wadium?
Przecież piszecie ,że miał wykazać 2 roboty polegajace na remoncie i przebudowie budynku -moim zdaniem wykazał
a to co Wy chcieliście, a nie napisaliście ................. no to niestety
"a tak naprawdę w całości realizuje zamówienie." - ładny nadzór zam. nad budową jak wygra NOWAK a realizuje w całości KOWALSKI
Miraa napisał/a:Zawsze żądam od podmiotu trzeciego, który udostępnia swoje zasoby, dokumentów typu zaświadczenie z ZUS, US, KRS itd, dlatego że może dojść do sytuacji, że podmiot trzeci może być np karany za przestępstwo zw. z udzielonym zamówienie, albo może być dłużnikiem ZUS lub US i dlatego sam nie może brać udziału w postępowaniu, bo byłby wykluczony. "Podstawia" inną firmę, a sam udostępnia tylko i aż swoje zasoby, a tak naprawdę w całości realizuje zamówienie.
Jest mi trudno uwieżyć, że podmiot "oddaje" 3 swoich kierowników do dyspozycji na okres 1,5 roku, do miejscowości oddalonej o 500 km. od siedziby firmy.
Nie wiem, czy mam najpierw wezwać do złożenia wyjaśnień, tylko o co zapytać?
Czy pomoc udostępniającego koncentruje się tylko i wyłącznie na udostępnieniu tych osób, czy może będzie miała większy zasięg?

podmiot udostępniający nie jest WYKONAWCĄ w myśl ustawy pzp ale każdy robi jak uważa
ale może trzeba było wcześniej wystąpić ze względu na święto
jeżeli nie ma formularza ofertowego to tak jakby oferty nie było ale może ktoś sądzi inaczej
wpłynęła oferta CZY KOSZTORYS BO NIE BARDZO ROZUMIEM
Marcel napisał/a:Miraa napisał/a:Zamawiający żąda zaświadczeń ZUS, US, KRK podmiotu trzeciego, jeśli oczywiście bierze udział w wykonaniu części zamówienia.
I chyba wszystko jasne.
po 1 może żądać , po 2 z postu # 1nie bierze udziału więcej się nie wypowiadam na ten temat
Marcel napisał/a:Chwila bo faktycznie cosik zagmatwane, aby można było mówić o poleganiu przez wykonawcę na zasobach innych podmiotów w zakresie dysponowania osobami zdolnymi do realizacji zamówienia, osoby te muszą zostać udostępnione przez ten podmiot (są na przykład pracownikami podmiotu trzeciego). W takiej sytuacji żądane oświadczenie o niepodleganiu wykluczeniu z postępowania oraz ewentualne inne dokumenty składa podmiot trzeci - oddający w dyspozycję wykonawcy osoby w postaci kierowników budowy, kierowników ds. elektrycznych i sanitarnych itd. Żądanych w tym zakresie dokumentów lub oświadczeń nie składają poszczególne osoby, które zostały oddane w dyspozycję wykonawcy, uczestniczącemu w Twoim postępowaniu.
a po co ten podmiot użyczający (trzeci) ma to składać ? czemu ma to służyć? papierologii !!! i wyciąganie pieniędzy od podmiotu - bo za zaświadczenia się płaci ,
należy żądać tylko tyle aby móc przeprowadzić prawidłowo postępowanie i od podmiotu trzeciega żąda się tylko pisemnego! zobowiązania ,że udostępnia zasób ludzki Wykonawcy ubiegającemu się o zam. publiczne
ja się nie obrażam daleko mi do tego ale uważam,że przy budowie kanalizacji projektant winien zbadać warunki wodno-gruntowe a tego chyba w tym przypadku domniemywam nie wykonano
kasztan napisał/a:Nie zgadzam się w tym ostatnim poście z Myszy. Zamówień dodatkowych nie jesteśmy w stanie przewidzieć, nie jest ono objęte zamówieniem podstawowym, a jest niezbędne do prawidłowego wykonania zamówienia podstawowego. To zamówienia uzupełniające jesteśmy w stanie przewidzieć. Tylko nie znam się na tyle na robotach budowlanych, czy w tym przypadku Zamawiający nie mógł przewidzieć tej roboty - ew. osuszania terenu ? No i oczywiście jak wygląda sprawa środków finansowych?
Masz takie prawo
co Ty wyczaniasz And1 
jak Hubal? ciekawa jestem jakich efektów ?
roboty dodatkowe odpadają bo trzeba było przewidzieć!! specyfika robót to po prostu narzuca
(pociągnąć projektanta do odpowiedzialności i niech teraz ON myśli ) nadzór autorski chyba sprawuje ?
Znalezione posty: 2,876 do 2,900 z 5,237