2,801

(3 odpowiedzi, napisanych Wadium)

ano

2,802

(37 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Bardzo rozdmuchano

2,803

(3 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Osoba będąca w dyspozycji Wykonawcy*/ Osoba oddana do dyspozycji przez inny podmiot*
* odpowiednio skreślić
najlepiej tak wpisywać w tabelkę  - sprawdzone -działa

2,804

(37 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

oo a to jak to się stało?

2,805

(37 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

o ile czytam ze zrozumieniem to oferty Mika8 nie zostały że tak powiem rozdziewiczone

2,806

(37 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

and1 napisał/a:
myszy1953 napisał/a:

Odpowiem ustami prawnika a jest zakaz zwrócenia takich ofert?

Czyli co odsyłamy bez otwierania, a co z ofertą, która została otwarta prze TSO  i to stanowiło podstawę unieważnienia, też ją odsyłamy ?
I jak należy uzupełnić protokół PN ?
co w nim pomijamy? fakt otwarcia ofert, od razu przechodzimy do punktu dotyczącego unieważnienia, co wpisujemy w punkcie dot. ilości ofert złożonych ?

czy to jest nowy post? inny niż problem Mika?

2,807

(10 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Nie wiem czy można to jednoznacznie rozstrzygnąć nie znając szczegółów ...

2,808

(37 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Odpowiem ustami prawnika a jest zakaz zwrócenia takich ofert?

no i co z tego ,że inna grupa i przeznaczenie Marcel podaj przepis ustawy która zabrania kupowania razem tego co chce kupić goska1?

kosztorys inwestorski sobie, a to ile zam. przeznacza na realizację to zupełnie coś innego !

wartość zamówienia to wartość suma kosztorysów inwestorskich bez podatku VAT

2,812

(5 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

hubal napisał/a:

Żądanie wyjaśnień jest nielogiczne - wiadomo jak będzie odpowiedź.
Ze zgodą wykonawcy podobnie.

Zamwiający musi we własnym zakresie ustalić czy utajnienie jest zasadne czy nie i w tym drugim przypadku może nie uznawać tajności.

Oczywiście

kupi komputery bez oprogramowania i będą sobie stały aż zrobi drugie zamówienie na opragromowanie gdzie sens i logika a ponadto są kompoutery już z oprogramowaniem i takie należałoby kupić aby wszystko było sprawdzalne - czy działa

Marcel napisał/a:

"Sprzęt komputerowy jest czymś innym, innego rodzaju niż oprogramowanie. Mamy więc do czynienia z dwoma odrębnymi zamówieniami, a tym samym ich wartość musisz oszacować odrębnie.
Pamiętaj jednak, iż ze względu na Twoje potrzeby zamówienie może być zdefiniowane także w odmienny sposób. Możesz oczekiwać, aby wraz ze sprzętem dostarczono i zainstalowano oprogramowanie. W przypadku takiego określenia przedmiotu zamówienia oczywiście należałoby szacując jego wartość, uwzględnić zarówno koszt sprzętu komputerowego, jak i oprogramowania i instalacji. Będzie to bowiem wówczas jedno zamówienie."

smile smile

mamy do czynienia z dwoma różnymi asortymentami  a nie zamówieniami bo zamówienie winno być jedno

murowanie jest zupełnie innym rodzajem robót niż rob. elektryczne i sanitarne ale jak się doda i wymiesza to wychodzi o dziwo budynek i to samo jest z komputerem i oprogramowaniem do niego
nożyczki służą do cięcia, a długopis do pisania i pewnie Marcel kupuje oddzielnie

2,816

(23 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

nie mogę znaleźć opinii gdzie wyraźnie Sadowy powiedział ,że zam. nadużywają art.46.4a i zabranie wadium może dotyczyć tylko  wykonawcy najkorzystniejszej oferty

a dlaczego każda firma komputerowa ma programy a jak nie ma to kupi od innego

akowalska napisał/a:

Wszystkie zamówienia mogą być dostarczone przez jednego wykonawce.
Więc czeka mnie batalia z informatykiem, bo on upiera się że będzie wszystko oddzielnie kupował

jak Pan informatyk będzie płacił to niech kupuje oddzielnie - ja uważam ,że jest klasyczne dzielenie zamówienia w celu obejścvia przepisów ustawy

akowalska napisał/a:

Witam
na dniach mamy kupować komputery, ich wartość poniżej 14 000 euro.
Do końca roku mamy zamiar kupić różne akcesoria do komp np. zasilacze, baterie do laptopów, myszki, klawiatury i kilka office'ów, wartość tego też pewnie będzie poniżej 14 000 euro.
Czy powinnam to zsumować i zrobić przetarg podzielony na zadania?

a dlaczego na zadania a nie jeden przetarg na wszystko?

2,820

(8 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

istnieje niebezpieczeństwo, że 5 może się odwołać !

Ofertę i oświadczenia podpisała osoba umocowana ,a resztę bym przyjęła

2,822

(38 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

a cenę gdzie wpisali? na kopercie

2,823

(8 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

No tak nieład i nierząd , no cóż trzeba się uderzyć w piersi i przyznać chyba ,że złożyli bez potwierdzenia i wtedy iść w zaparte ................. ale nie radzę

2,824

(23 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Kierunkowa interpretacja art. 46 ust. 4a.

Ponieważ przepis art. 46 ust. 4a Prawa zamówień publicznych obowiązuje stosunkowo od niedawna, nie zostało jeszcze ustalone jednoznaczne orzecznictwo odnoszące się do sytuacji której wykonawca w odpowiedzi na wezwanie o uzupełnienie brakujących dokumentów przedkłada dokument nie spełniający wymagań. Dlatego wyrok Krajowej Izby Odwoławczej z dnia 14 stycznia 2009r. (sygn. akt: KIO/UZP1530/08) można traktować jako kierunkową interpretację normy wyrażonej w art. 46 ust. 4a PZP.

We wskazanym wyroku czytamy między innymi:"Izba stoi na stanowisku, iż w art. 46 ust.4a Pzp chodzi o brak "fizyczny" dokumentu lub oświadczenia, tzn. nie uzupełnienie, a nie także o brak w rozumieniu złożenia dokumentu nie potwierdzającego spełnianie warunków udziału w postępowaniu. Inne rozumienie tego zagadnienia w kontekście art. 24 ust.2 pkt 4 wynika m.in. z faktu, że inne są przesłanki w tym przepisie i wskazanym powyżej, jak również inny był cel jego wprowadzenia. Odmienne rozumienie art. 46 ust.4, a Pzp doprowadziłoby bowiem do sytuacji tego rodzaju, iż przy każdej niejasności lub braku precyzji w SIWZ, czy też w dokumentach potwierdzających spełnianie warunków udziału w postępowaniu Zamawiający mógłby zatrzymać wadium wraz z odsetkami. Biorąc powyższe pod uwagę, jak i mając na uwadze ustalenia względem wcześniejszych zarzutów, Izba uznała, iż potwierdził się zarzut naruszenia przez Zamawiającego art. 46 ust. 4 a Pzp. Wadliwe przeprowadzenie przez Zamawiającego procedury uzupełnienia złożonej oferty oraz okoliczność złożenia dokumentu, choć w ocenie Zamawiającego nie potwierdzającego spełnianie jednego z warunku nie może skutkować zajęciem wadium wraz z odsetkami."

Jednocześnie wskazać należy na wyrok KIO z dnia 20 kwietnia 2009r. (sygn. akt: KIO/UZP 449/09) w którym Izba stwierdza, że zatrzymanie wadium przez zamawiającego w trybie art. 46 ust. 4a ustawy Prawo zamówień publicznych nie jest sensu stricte czynnością podejmowaną w toku postępowania o udzielenie zamówienia publicznego, zmierzającą do zakończenia tego postępowania poprzez zawarcie umowy. Tym samym to działanie zamawiającego może być rozpatrywane w kategoriach roszczenia cywilnoprawnego składanego do właściwego sądu powszechnego.



Podstawa prawna;

- ustawa z dnia 29 stycznia 2004 r. Prawo zamówień publicznych (tekst jednolity: Dz. U. z 2007 r. Nr 223 poz. 1655 z późn. zm).


Źródło: Komunikaty.pl

2,825

(17 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

wiersz zatwierdzenie protokółu