Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Aktywne tematy Tematy bez odpowiedzi
Opcje wyszukiwania (Strona 90 z 108)
lzmiuw napisał/a:Wykonawcę wezwano do uzupełnienia pełnomocnictwa oraz referencji. Jeżeli nie uzupełnił żadnego z tych dokumentów, to jak postąpić - odrzucić na podstawie 89.1.8?
Nie odrzucić tylko wykluczyć - albowiem - że nie spełnił on warunków udziału w postępowaniu - nie uzupełnił bowiem w terminie wymaganych dokumentów w odpowiedniej formie. Dokumenty potwierdzają spełnianie warunków udziału w postępowaniu. 24 ust. 2 pkt 4
A tym samym oferta będzie odrzucona
Odesłać ofertę albo niech sobie sam odbierze przed TSO.
1. może moje odnosiło się do takiej sytuacji, iż wykonawca zawsze może wpisać co innego niż się wymaga. Jeżeli wpisze tylko nazwę usługi zawsze możecie to wyjaśnić.
Tak jak piszesz - i też bym wymagał, bo widzę, że zależy wam na migracji danych, tj zdjęć, artykułów i banerów, żeby wyk. opisał na czym polegała ta jego usługa. A referencja ewentualnie potwierdzi należyte wykonanie usługi, bo jak wiesz z niej niekoniecznie musi wynikać na czym polegała ta usługa.
Heheheh! . No ładne kwiatki .. 
No w końcu coś pozytywnego -
"W dniu 24 sierpnia 2011 r. Rada Ministrów przyjęła przygotowane przez Urząd Zamówień Publicznych Stanowisko Rządu wobec poselskiego projektu ustawy o zmianie ustawy ? Prawo zamówień publicznych (druk nr 4451), w którym negatywnie oceniła zaproponowane w przedmiotowym projekcie zmiany dotyczące stosowania innych niż cena kryteriów oceny ofert oraz rażąco niskiej ceny"
Jak szad. I tyle 
MIRAS napisał/a:Darek W. napisał/a:MIRAS napisał/a:Odpowiedź pytaniem na pytanie - typowe dla prawnika, który nie zna odpowiedzi 
To nie jest odpowiedź MIRAS.
Twój radca ma rację. Nie ma podstawy do zwrotu ofert. Zostawić.
Darek W. czytaj ze zrozumieniem - radca nie ma racji, bo sugeruje zwrot ofert.
Radca sugeruje zostawić - "radca obstaje przy swoim zdaniu, że nie ma przepisu, który stanowiłby podstawę do odesłania ofert " - MIRAS ze zrozumieniem
MIRAS napisał/a:myszy1953 napisał/a:Odpowiem ustami prawnika a jest zakaz zwrócenia takich ofert?
Odpowiedź pytaniem na pytanie - typowe dla prawnika, który nie zna odpowiedzi 
To nie jest odpowiedź MIRAS.
Twój radca ma rację. Nie ma podstawy do zwrotu ofert. Zostawić.
student napisał/a:witam, zmieniłam termin otwarcia ofert, okazało sie, ze firma nie zobaczyła tego i przysłałą nam ofertę na termin otwarcia przed zmianą. Co mam zrobić z jego oferta odesłać a oni mają dosłać nową czy coś innego. Były umieszczone zmiany ale oni twierdzą, że ich oferta jest ok.
Poinformować o tym fakcie wyk i mogą chcieć zostawić ofertę lub wycofać i złożyć nową - przed terminem otwarcia ofert.
Skubidu1 napisał/a:Darek W. napisał/a:Ależ nie będziemy go obchodzić - po prostu wykażemy - tak jak ustawodawca tego chce 
Słuszna uwaga
.Niech ma .
Dobrze skubidu - z punktu widzenia wykonawcy - rozumiesz coś ?
Ależ nie będziemy go obchodzić - po prostu wykażemy - tak jak ustawodawca tego chce 
Dobrze skubidu - z punktu widzenia wykonawcy - rozumiesz coś ?
Marcel napisał/a:Osobiście już o tym słyszałem, ale czy będzie miało to zastosowanie, raczej nie sądzę.
Oby
hubal napisał/a:A ja mam wątpliwości czy imienny wykaz moich pracowników ma być jawny i publicznie dostępny.
Podobnie urządzenia, ja wymyśliłem ich optymalną konfigurację, trzeba było na to lat
doświadczenia, za doświadczenie płaciłem itd... - dlaczego teraz inni (leniuchy i cwaniaki) za darmo mają ją dostać???
Rozumiem, że poprzez optymalną konfigurację rozumiesz technologię. Ależ owszem technologię możesz jak najbardziej zastrzec.
Komisja Nadzwyczajna - Przyjazne Państwo - proponuje
"w art. 91 po ust. 2 dodaje się ust 2a w brzmieniu
2a. Jeżeli jedynym kryterium oceny ofert jest cena, zamawiający jest obowiązany wykazać w protokole postępowania, że zastosowanie innych kryteriów nie przyczyni się do zmniejszenia wydatków za środków publicznych ponoszonych w całym okresie korzystania z przedmiotu zamówienia"
Jakoś nie dociera do mnie SENS tego ustępu. Może dlatego, że dziś piątek gorący, a może dlatego, że nie znam autora tej myśli. Czy może wiecie o sochodzi?! 
Myślę, że wyk. nie może zastrzec tych informacji co podałeś, tzn. może a ty musisz je odtajnić - 
Jawność postępowania jest jedną z fundamentalnych zasad udzielania zamówień publicznych. Może być ona ograniczana tylko w szczególnie uzasadnionych przypadkach określonych w ustawie Pzp. Tajemnicą mogą być jednak objęte tylko ściśle określone informacje. W szczególności nie może nią być informacja z banku o wysokości posiadanych na rachunku środków oraz wykaz narzędzi i urządzeń, przy pomocy których wykonawca będzie realizował zamówienie (wyrok Krajowej Izby Odwoławczej z 4 kwietnia 2008 r.; sygn. akt KIO/UZP 255/08).
Pewnie, że możesz. Zamawiający jednakże sam oceni co można a co nie i odtajni to co nie można.
Moim zdaniem ten warunek nie jest wygórowany. Jest adekwatny do wart. zam. Lepiej jest nie łącznie, a 1. 2 roboty o konkretnej wartości.
rumcajs napisał/a:Dzieki, piszę zawiad. o wyborze N.O.
Podana podstawa odrzucenia również yhy
?
3 x yhy 
yhy - że tak powiem 
goska1 napisał/a:czy zakup mebli musze łączyć z zakupem, wyceraczek, pojemników na pamier , dozowników na mydło, suszarek do rąk, tablic korkowych????
jak to ugryzc??
Pewnie, że możesz połączyć - zawsze - Marcel tyż prawdę goda
Marcel napisał/a:danaug napisał/a:oprócz tego że uważam że polisa to nie potwierdza żadnej zdolności fin. ani ekonomicznej to oczywiście wystarczy ze jest ważna w dniu składania ofert
I otóż to 
Jak nie potwierdza zdolności finansowej ??. Przecież musi ją opłacić, a to oznacza, iż musi mieć finanse - 
Znalezione posty: 2,226 do 2,250 z 2,682