1

Temat: Pilne - Grupa kapitałowa

Witam wszystkich,
Mam nietypową sytuacje ze starym postępowaniem (Pzp z 2004 roku).

Mianowicie na początku 2020 r. przeprowadzono postępowanie powyżej progów UE. Wpłynęło 5 ofert.
Czterech wykonawców złożyło oświadczenia dot. grupy kapitałowej. Wszyscy oświadczyli, ze nie należą do grupy kapitałowej.

Oświadczenia nie złożył tylko jeden Wykonawca. Zamawiający nie wezwał go do uzupełnienia dokumentu. O fakcie tym zorientowano się po rozstrzygnięciu postępowania. Uznano jednak, że skoro czwórka Wykonawców zgodnie oświadczyła, że nie należy do żadnej grupy kapitałowej, to ten piąty z pewnością również nie jest z nimi w żaden sposób powiązany. Nie było więc sensu wszystkiego odkręcać.

Czy jest to naruszenie przepisu? Postępowanie podlega kontroli.
Ja osobiście nie mam wątpliwości co do tego Wykonawcy. Jednak zastanawiam się czy kontrolujący może się przyczepić, a jeżeli tak, to na jakiej podstawie?

Może dodam jeszcze, że we wcześniejszym (ten sam temat) postępowaniu, które zostało unieważnione,  Wykonawca ten złożył oświadczenie o grupie kapitałowej, gdzie wskazał, że nie należy do żadnej grupy kapitałowej. W postępowaniu tym startowała nawet większa ilość Wykonawców.

Byłbym wdzięczny za wszelkie sugestie lub ewentualne podpowiedzi co do możliwej obrony zarzutu, który może ale nie musi się pojawić.

2

Odp: Pilne - Grupa kapitałowa

Co do zasady brak wykluczenia wykazuje wykonawca i tylko tu miałbym zastrzeżenie. Znaczenie ma, czy to wykonawca z najkorzystniejszą ofertą, a jeśli nie - czy była przewidziana procedura odwrócona.
Fakt, że pozostali wykonawcy oświadczyli, że nie należą do żadnej grupy kapitałowej stanowi istotny argument na ewentualną obronę.

3

Dzięki za odpowiedź. Tak, w postępowaniu była przewidziana procedura odwrócona. Oświadczenia nie złożył Wykonawca z najkorzystniejszą ofertą.

4

peri78 napisał/a:

Czy jest to naruszenie przepisu?

Nie. Wszystko jest OK.