1

Temat: Oferty dodatkowe

Zostały złożone Oferty dodatkowe na dostawę oleju opałowewgo. Wykonawcy złozyli Oferty. Jeden z wykonawców w swojej ofercie podał cenę w następujący sposób: od ceny jaką zaoferował na dzień otwarcia ofert (przed złożeniem ofert dodatkowych - oferta podstawowa) podał mniejszy upust. Drugi oferent podał całkowicie nową cenę. Czy podając nową cenę zmienił warunki uczestnictwa w postepowaniu? Spotkałam się z takim stwierdzeniem: "wykonawca składając ofertę dodatkową powinien ograniczyć się do zaproponowania nowej ceny, przyczym cena ta nie może być wyższa niż w ofercie podstawowej." Czy jego oferta powinna być odrzucona? Czy mogę zaprosić wykonawców  jeszcze raz do złożenia dodatkowych ofert? Bardzo proszę o pmoc. Co mam zrobić w takiej sytuacji?

2

Odp: Oferty dodatkowe

O tym, że cena oferty dodatkowej nie może byc wyższa od ceny w złozonej ofercie (pierwszej) mówi art. 91.ust.6. Ofertę musisz odrzucić. Nie możesz drugi raz wezwać do złożenia ofert dodatkowych, poniewaz w przypadku gdy wykonawcy ponownie złożą oferty z taka samą ceną - postepowanie uniewazniasz na podst. art. 93.1.5

3 (edytowany przez kasia12011 2007-12-17 08:54:32)

Odp: Oferty dodatkowe

A jeżeli wpłynie protes i Wykonawca będzie żądał ponownego zbadania ofert, czy ja mogę wtedy zaprosić ponownie do złożenia dodatkowych ofert? Co mam zrobić wtedy?

4

Odp: Oferty dodatkowe

kasia12011 napisał/a:

Jeden z wykonawców w swojej ofercie podał cenę w następujący sposób: od ceny jaką zaoferował na dzień otwarcia ofert (przed złożeniem ofert dodatkowych - oferta podstawowa) podał mniejszy upust.

Upust to nie cena - innymi słowy ceny nie zmienił co jest dopuszczalne.

kasia12011 napisał/a:

Drugi oferent podał całkowicie nową cenę.

Jeżeli nowa cena jest niższa od tej z oferty podstawowej to jest ok, jeśli jest wyższa to odrzucasz na podst. 89.1.1

5

Odp: Oferty dodatkowe

Opust, nie upust wink Upuścić można np. szklankę, a cenę opuscić wink