Marko,zauważyłam ,ze jestes jedyną osobą na ktorą można liczyć późno po godzinach pracy:)naprawdę można?;)
Po pierwsze nie jedyną - jest tu jeszcze kilku speców nudzących się
a co do naprawdę można to trzeba sprawdzić ![]()
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Posty przez Marko
Marko,zauważyłam ,ze jestes jedyną osobą na ktorą można liczyć późno po godzinach pracy:)naprawdę można?;)
Po pierwsze nie jedyną - jest tu jeszcze kilku speców nudzących się
a co do naprawdę można to trzeba sprawdzić ![]()
Jedyne, na co moge sie zgodzic (kompromis
) to niewzywanie wykonawców przy zamówieniach poniżej progów unijnych, bo tam i tak nie ma odwołań...
Well, dla mnie to bez znaczenia ![]()
Dobrze myślisz.
A rano Jacek napisze, że obaj błądzimy bo "Ja staram się na forum argumentować tym, co pokazuje zycie" ![]()
Nie moge wszcząć jednej procedury z trzema zadaniami, ze względu na terminy ich udzielenia.
Klasyczny przypadek do udzielenia zamówienia w częściach - ogłaszasz 3 przetargi ale każdy dla takiej wartości jak łączna wartość 3ech. Czyli w Twoim przypadku - o ile łapiesz sie na 137 a nie 211 to bedziesz ogłaszał 3 unijne przetargi w różnych terminach - czyli tak jak potrzebujesz :)
Przy założeniu, że zamawiający oszacował wartość zamówienia na początku roku z należytą starannością, w sytuacji, gdy w trakcie roku pojawi się nieprzewidziana wcześniej potrzeba dokupienia jakiegoś artykułu lub usługi, w opinii Urzędu Zamówień Publicznych, będziemy mieli do czynienia z nowym, odrębnym zamówieniem, którego wartość obliczyć należy właściwie do jego zakresu. Prawidłowość podjętych decyzji należy uzależnić od tego, czy zamawiający dochował należytej staranności przy szacowaniu pierwszego zamówienia i dokonywać oceny pod kątem art. 32 ust. 2 ustawy, który zakazuje dzielenia zamówienia na części.
Fragment z opinii 11
http://www.uzp.gov.pl/zagadnienia-merytoryczne/prawo-polskie/opinie-prawne/aktualne/
Szkoda, że RIO nie miało takiego zdania jak Ty Marko... Wytkneli to podczas kontroli, stąd taka moja opinia.
A to RIO ma patent na nieomylność? RIO przyjmuje argumenty tylko trzeba sie umieć bronić...
"Moje" RIO przyjeło tego typu wyjaśnienie, ale zdaje mi sie że polemika nie ma sensu ![]()
Jeżeli w PN nie miałaś przewidzianych zam. uzupełniających, to robisz nowe postępowanie w PN.
Absolutnie sie nie zgadzam, zamówienie pierwotne zostało oszacowane i udzielone zgodnie z PZP. Zakup obecny nie był planowany i nie ma podstaw by go z tamtym łączyć. Tonery Dorotko kupujesz poza ustawą
ja przez Marko mam same koszmary...;)
To minie wraz z ustaniem oporu przed przyswajaniem sobie moich racji ![]()
Wg mnie 26.4 jak najbardziej do zastosowania
Wzywasz do uzupełnienia, jak nie uzupełni to wykluczasz
Ale miło mi, że zamiast wysyłać wezwania do wykonawców woleliście poświęcić ten czas na dyskusję ze mną
No a ja sie martwie, że dyskutując z nami miałeś mniej czasu na wysłanie wezwań ![]()
"Do nicości" - dobre, dobre Lolilap ![]()
Miło że w końcu daleś sie przekonać
Zupełnie analogicznie ZA robiło z odwołaniami ![]()
Ha, witaj Tymek i aktywniej prosze dla dobra ogółu ![]()
Nawet jednego malutkiego punktu zaczepienia w ustawie.
:lol::lol:
Dzieki za dyskusje ![]()
Żadna tajemnica, ba powiem wiecej - nawet poniekąd wyjaśniłem różnice w toku tej dyskusji. Zarówno oddalenie jaki odrzucenie jest czynnością zamawiającego (skąd pomysł że oddalenie to bezczynność ?
), tyle że odrzuca sie protest/odwołanie z przyczyn formalnych a oddala z przesłanek merytorycznych...
Możesz mieć 200% racji odwołując sie od oddalenia/odrzucenia protestu bo merytorycznie zamawiający dał d... ale jak nie zachowasz terminu to KIO wyśle Twoje odwołanie w kosmos i tyle...
Dlatego też przy proteście podlegającym odrzuceniu nikogo nie zawiadamiasz i nie wzywasz bo nie rozpatrujesz go merytorycznie, nikt nie bedzie miał interesu prawnego bo nie bedzie rozstrzygniecia (merytorycznego) na korzyść którejkolwiek ze stron. Ostani raz dałem sie sprowokować do napisania w tym temacie ![]()
Hehe, Marko już dawno sie połapał, ze nie ma racji
Nie wiem skąd ten wniosek ale chybiłeś mocno ![]()
A dalszy wywód jest naciągany tak samo jak wcześniejszy przykład. Nie ma sensu tego ciągnąć, ja widze wiecej różnic miedzy oddaleniem a odrzuceniem niż nazwa - Ty nie - szanuje to ale zgodzić sie nie moge.
To mamy 3:1 ........
Ja siedziałem w pokoju z moim poprzednikiem ale nie zagłębiałem sie w to zbytnio póki szef nie postanowił go awansować a mi powierzyć zamówienia...
- kariere w zamówieniach zacząłem od wejścia w życie PZP. W sumie jakoś szybko sie wdrożyłem, przede wszystkim porządne szkolenie na dzień dobry - ale nie jakieś warsztaty dla wyjadaczy, którzy rozbierają na cząstki konkretne przypadki tylko szkolenie podstawowe. Poza tym duuuuuuużo własnego zaangażowania, czytanie ustawy, komentarzy, wyroków, interpretacji no i oczywiście uczestnictwo na forach dyskusyjnych
. Forum daje dużo pod tym względem że utrwala wiedze - szczególnie jak złapiesz już taki poziom by próbować pomagać innym - jak odpowiesz na forum niezgodnie z porządkiem prawnym to Cie nieuchronnie inni wyprostują
- a czasami są takie przypadki, że ZA orzekają jak chcą... . Takich forów miałem z 5. Teraz głównie pisze tu, sporadycznie na 2 innych. Ot cała historia ![]()
Myszka nic sie nie martw, ja też przedszkolak z 3 letnim stażem jestem ![]()
Nie podałeś przykładu Piotrek - w Twoim przykładzie zamawiający bezprawnie odrzucił protest. Ja pisze o sytuacji wynikającej z ustawy - zamawiający odrzuca protest wniesiony przez podmiot nieuprawniony bądź wniesiony po terminie i w takiej sytuacji nie ma wykonawcy, który przystępując do postępowania toczącego sie w wyniku wniesienia protestu wykazałby interes prawny w rozstrzygnięciu protestu na korzyść jednej ze stron. AMEN, prościej nie umiem, ani słowa wiecej w tym temacie ![]()
W naszym przypadku chodzi o zlecenie koncepcji architektowi który jest, jak mi przekazano, ekspertem z dziedziny projektów związanych z zabytkami, a nasz obiekt jest wpisany do rejestru zabytków i to aż 3 rejestrów (słynna rotunda na papierowych 20 zł).
Well, nie oznacza to jednak, że jest jedynym ekspertem... Nie przekonuje mnie podst. do wolnej ręki (jeżeli oczywiście chcesz znać moje zdanie
)
Czy w świetle zapisu art. 24 ust. 2 pkt 1 wykluczacie czy nie wykonawcę, który wykonywał koncepcję projektową (stanowi ona w całości załącznik do SIWZ) a teraz startują do przetargu na wykonanie dokumentacji projektowej. A może ktoś autorowi koncepcji zlecał wykonanie dokumentacji z wolnej ręki np. koncepcja poza przetargiem do 14 tys. euro a później wolna ręka na dokumentację związana z prawem autorskim do koncepcji?
Żeby wykluczyć na tej podst. trzeba wykazać, że start w przetargu na dokumentacje wykonawcy który wykonał koncepcje naruszy uczciwą konkurencje. Niestety nie znam sie na tym wiec nie pomoge.
Odradzam zlecanie koncepcji a potem WR na dokumentacje ze względu na prawa autorskie. Zlecając koncepcje trzeba sobie zagwarantować prawo korzystania z koncepcji
Jak można stosować ustawe do zamówień poniżej 14 tys ojro skoro ustawa mówi, że jej sie do takich wartości nie stosuje? ![]()
Żądać wadium, nic innego mu nie zrobisz
odrzucić
Wykluczyć ![]()
Stosuje Pzp ponieważ należe do sfery jednotsek publicznych
Żaden argument, 99% zamawiających do niej należy.
i choc ogólna kwota nie przekracza 14 tys. euro to jednak jestem zobowiązana wydatkowac pieniądze publicze zgodnie z art. 35 ust. 3 ustawy o finansach publicznych, a poza tym przetrag zapewnia mojej placówce oświatowej około od 3 do 5 tysiecy oszczedności a to jest dla nas dużo.
To sie robi zapytania ofertowe ale bynajmniej nie na podst. PZP.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Posty przez Marko
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc