826

(3 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

mila napisał/a:

średnio miesięcznie wydajemy około 3000 zł na uslugi pocztowe. co mam zrobic

To wychodzi 36 000 zł rocznie, czyli art. 4 pkt 8.
No chyba ze chcesz podpisywać umowe na dłużej...

827

(2 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

oczywiscie odrzucasz - art. 89.1.2

828

(1 odpowiedzi, napisanych Ponarzekaj na zamówienia publiczne)

piuter napisał/a:

Chyba PZP jest sprzeczna sama ze sobą!

Nie tylko tutaj.
Wewnętrzna sprzeczność jest immanentną cechą systemu zamówień publicznych.
To oczywista oczywistość! smile

829

(15 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Ale konkretnie w czym jest problem?
Że wykonawca złozył te dwie oferty oddzielnie zamiast w jednej kopercie?

830

(15 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

ewelinek napisał/a:

Jakie zmieniam dane?  Cały czas o to samo się pytam.

podpisał dokumenty tylko prezes zarządu

Formularz oferty podpisali razem

Ale fakt, że ja też mogłem dopytać. smile

831

(15 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

ewelinek napisał/a:

W SIWZ jest zapis - Wykonawca złoży tylko 1 ofertę na jeden lub więcej zestawów. Złożenie większej liczby ofert spowoduje odrzucenie wszystkich ofert złożonych przez wykonawcę. (...) Już mnie głowa boli.

A czy nie taki był cel tego zapisu (ból głowy)?
A może inny??

832

(15 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

ewelinek napisał/a:

Formularz oferty podpisali razem, tylko KRS jest podpisany za zgodność z oryginałem przez 1 osobę. Tak więc zmienisz zdanie?

Skoro zmieniasz dane, to rozwiązanie również sie zmienia.
Wzywasz do uzupełnienia KRS.

833

(15 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Decydujące jest to, kto podpisał formularz oferty.

834

(7 odpowiedzi, napisanych Inne)

miłka napisał/a:

Bo bon to pieniądź tylko w innej formie.

Nie mów tego głośno!
Bo inaczej zabronią rozdawać bony...:)

radek napisał/a:

W budzecie Gminy mamy na ten cel 300 000 zł. Czy te 300 000 zł to jest wartość szacunkowa którą wpisujemy w druku ZP-2?

W żadnym razie!
Wartosc szacunkowa bierzesz z cennika producenta lub dystrybutora.

836

(16 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

Ale rozstrzygniecie powinno mieć formę pisma i byc przekazane wykonawcom.
Przepis art. 183 ust. 3 jest przewidziany na wypadek, jeśli zamawiajacy nie wykona tego obowiązku.

837

(15 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

jacek0707 napisał/a:

Odrzucasz na podstawie 89.1.8

Zgadzam sie co do meritum.
Z tym że wady oswiadczenia woli to całkiem inna bajka.
Tu trzeba powołać sie na KSH.

Sa to świadczenia ciągłe w rozumieniu KC.
A jeśli chodzi o usługi powtarzające się okresowo, to czort wie jak to rozumieć.

839

(16 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

Oddalenie przez przemilczenie nie jest prawidłowym sposobem rozstrzygnięcia.
Ale jak nie wiesz co napisac w rozstrzygnieciu to mozesz tak zrobic.

840

(16 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

Nie musisz. Jeśli dzisiaj ostatecznie rozstrzygasz protest to jutro mozesz podpisac umowe.

841

(16 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

Umowe podpisujesz po upływie 7 dni od zawiadomienia o wyborze oferty. Jeśli oczywiscie oddalisz protest.

842

(16 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

Marta napisał/a:

szacunkowa wartosc zamowienia 30 000zl brutto

Zgaduję jednak, że proceduralna wartość zamówienia (art. 32) przekracza 14 000 euro...

Tymek napisał/a:

Jeżeli wyślemy zawiadomienie - to w kontekście przepisów KC o czynnościach prawnych zdecydowanie "powziął" a nie - "mógł powziąć"

Nieeee no..... Teraz to pojechałeś....
Wg podanego przez Ciebie przepisu, jeżeli wyślemy zawiadomienie, a nastepnie zawiadomienie to dotrze do adresta w taki sposób, ze bedzie on MÓGŁ zapoznać sie z jego trescią, to chwilę dojścia zawiadomienia uznaje się za chwilę jego złożenia. Tylko tyle.
Ale akurat w naszym kontekscie nie ma to znaczenia, bo termin na protest biegnie i tak od dnia, w którym MOŻNA BYŁO powziąć wiadomość.

Ale chyba za bardzo teoretyzujemy.
W praktyce dobrze jest powiadomic oferenta - ja przynajmiej tak robię.

Tymek napisał/a:

Jak to widzicie od strony teoretycznej?

Ja widzę tę "możliwość powzięcia wiadomości" dość wąsko, mianowicie wtedy, gdy zamawiający stworzył taka mozliwość konkretnemu wykonawcy np. wysyłając mu zawiadomienie. W przeciwnym razie moment, gdy ktoś "mógł powziąć wiadomość" o danym zdarzeniu byłby tożsamy z momentem tego zdarzenia.

845

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Więc uważam że oferta jest prawidłowa i nie trzeba nic uzupełniać.

846

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Jeżeli z danych podanych w ofercie wynika jasno, jakie są te oferowane parametry, to nie ma potrzeby uzupełniania.

madziulek napisał/a:

oni mają rację ,ale nie potrafili tego udowodnić wink

Nie potrafili?
Przecież dostałaś argumentum ad iudicium. smile

848

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Tak, tylko na te części.

849

(3 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Jeżeli chce kompleksowej współpracy to po co dzieli na części??

850

(42 odpowiedzi, napisanych SWZ)

dorota26 napisał/a:

ja też:) staram sie mówić jasno i wyraznie smile

Skoro tak, to powinnaś dostawać to, co chcesz.
Tak przynajmniej jest u mnie. smile