1,926

(20 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

oświadczenie jest jak najbardziej częścią oferty i wszelkie dokumenty które potwierdzają warunki udziału, wymagania Z. itp. W wyrokach jasno pisane, iż wszelkie dokumenty stanowią logiczną ciągłość i jeżeli coś wynika bezsprzecznie z innych załączonych dokumentów a np. nie z oferty - to należy uznać.

3 elementy zadania:
1. odbieranie komunalnych
2. składowanie komunalnych
3. segregacja i recykling (odwózka)
Z tym, że jednak ja wrzucam wszystko 1 i 2 jednemu wykonawcy aby nie kombinować. 3 zostawiam swojej sp. z o.o. Nie myślę dzielić. Wręcz się zastanawiam nad wrzuceniem W. dostawy kolorowych worków, rozrzucanie harmonogramów; zebezpieczenie 1 stanowiska komputerowego ... co tam jeszcze ...

PSZOK zlecam z WR dla swojej spółki - to na 100%

Może podyskutujmy na tym nowym niewypałem jakim jest "ustawa śmieciowa" i jej wpływem na rynek. Zgodnie z nią możemy wywóz śmieci organizować w przetargu nieograniczonym lub ograniczonym.
Jednak mi pasuje interpretacja: http://www.uzp.gov.pl/cmsws/page/?D;2128 w szczególności możliwość WR jeśli zajdą okoliczności.
1) organ administracji publicznej, będący instytucją zamawiającą musi sprawować nad tym odrębnym podmiotem kontrolę analogiczną do kontroli sprawowanej nad swoimi własnymi służbami (wydziałami) oraz
2) ów odrębny podmiot musi wykonywać swoją działalność w zasadniczej części na rzecz kontrolującej go jednostki lub jednostek.
W uproszczeniu Gmina może zlecić w działania ramach zadań własnych na rzecz swojej sp. z o.o.
Pytam się dlaczego "ustawa śmieciowa przebija" pzp i jest "ważniejsza" pomimo, że wskazuje wybitnie zadanie własne gminy - ustawa O samorządzie gminnym...
Ktoś za bardzo dobrze "lobbował" w Sejmie.
Pytanie - macie zamiar ratować "swoje spółki"? Jak czytacie zapisy, że nie ogłaszając przetargu Gmina zapłaci RAZ i tyle, czy też co roku?:)
Na jakim etapie jesteście w tym temacie>

1,930

(8 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

jeśli żądałeś od W to żądaj od podwykonawcy art.3.ust.4 o dokumentach jakich .....

1,931

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

noooo nie wiem.... na jakiej podstawie uzupełnienie? W sIWZ nie było o tym ani słowa a dokument wymagany złożył. Jest wyraźna zmiana zakresu dokumentów. A jeśli gościu sobie pomyślał, że podpisze umowę i zobowiązanie przed samą umową z Z.?

1,932

(2 odpowiedzi, napisanych SWZ)

jak wyżej i tutaj wręcz katalog nie jest zamknięty:)

1,933

(10 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

wg. mnie warunek spełniacie i ja takie coś przyjmuję. Wysokość wykonania spełnia warunek.

180+7 nie spełnia na dzień składania ofert

wg. mnie to zakres - modyfikacja ogłoszenia lub unieważnienie....

wg mnie RB:))

1,937

(6 odpowiedzi, napisanych SWZ)

według mnie nie utrudniajmy

masz poniżej 14 tys. e? Rób jak chcesz

1,939

(8 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Chodzi o kwotę. Inżynierów jest o ile wiem na 50 tysięcy z wypadku

Nie. Ale z tematu widzę że powyżej 14 tys. Euro.  To trzeba było zlecić wykonawcy - łacznie z robotą.

1,941

(6 odpowiedzi, napisanych SWZ)

a po co te kody?

1,942

(12 odpowiedzi, napisanych SWZ)

I co do warunków wpisuj odnośniki do art. Ustawy to jest dobre.  Jak cokolwiek zmieniam to staram się jednak robić to uniwersalnie do MOICH papierów i wiem co i kiedy napisano. Najbardziej prosto dla Z.

1,943

(4 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Ja jdenak upierałbym się, że czynnikiem wiarygodnym jest kwota ostateczna a nie ilości.

No cóż nie jestem przekonany w wydruku KRS jest adnotacja wyraźna:
"Informacja odpowiadajaca odpisowi aktualnemu", natomiast w ceidg jej brak

1,945

(4 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Jeśli prawidłowo wpisałeś w SIWZ iż Z. zastrzega sobie prawo w ilości +/- np. 10% zmiany w poszczególnych asortymentach ja nie widzę problemu. W. mógł sobie skalkulować odpowiednio.

1,946

(9 odpowiedzi, napisanych Inne)

eva napisał/a:

Zabezpieczenie nalezytego wyk. umowy musi być na cały okres realizacji zadania.
W przypadku gdy termin zostanie wydłużony podczas realizacji robót (aneks terminowy) wówczas wykonawca może przedłużyć gwarancję (powinien obowiązkowo)

które przepisy wskazują, że dla robót dodatkowych musi przedłuzyć a dla umowy nie może przedłużać mimo, że jest zabezpieczona przez cały czas - ciągłość przedłużania

no to łyżka dziechciu ..... czy wydruk z systemu jest tozsamy z "odpisem" czytanym literalnie?!

1,948

(9 odpowiedzi, napisanych Inne)

cbud napisał/a:

....... ale w warunkach umowy wpisz warunek, iż brak takowego skutkuje odstapieniem od umowy przez Zamawiającego z winy Wykonawcy w trbie natychmiastowym i jeszcze dokładne konsekwencje z tego tytułu. ..... Wstaw też termin na ile czasu przed upływem terminu zabezpieczenia musi być przedłożony następny.

Czyli ma czas zareagować

oczywiście ogłoszenie - minimum ustawowe i tyle; reszta w siwz

1,950

(9 odpowiedzi, napisanych Inne)

Pisze ... na całą kwotę .... czyli umowa będzie zabezpieczona w każdym momencie.