jeśli nawet tylko podpisałem umowę to bym realizował a liczy się stan faktyczny do dnia podpisania umowy

nie. lepsze negocjacje

1,828

(13 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

do Marcela - ja wprawdzie nie żądam w ofercie kosztorysu ale dopiero przed podpisaniem umowy ale...
jeśli ktoś żąda kosztorysu do oferty, ale jednocześnie wyraźnie napisze że cena ma być ryczałtowa obliczona nie tylko na podstawie kosztorysu ofertowego, ale np. dokumentacji, wyjaśnień do niej i innych nie przewidzianych .... i.t.d. to nie uważam za celowe sprawdzanie tego kosztorysu przy ocenie ofert.

1,829

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

czyli cena jest kosztorysowa?

nie sumować nie ma tożsamości przedmiotowej ani podmiotowej ze względu na inną technologię

skarbnik nawet powinien być np. jako biegły. Poza tym przedstawienie marża i WIBOR to nie wszystkie czynniki cenotwórcze przy kredycie.

poczekaj jeszcze trochę - ja uznaję bez udziału...

a po co dzielić jako RB całe. Jedno postępowanie.

1,834

(3 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

cena brutto i nie interesuja mnie doliczenia. Jedynem wyjątkiem dla mnie jest oferta rynku wspólnotowego gdzie doliczasz vat.

1,835

(4 odpowiedzi, napisanych SWZ)

ale lepiej nie wysyłać tylko ogłaszać

1,836

(10 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

u mnie może pod warunkiem, że oryginał złozy w naszej kasie:))

Do obrony ale fakt, że 6 miesięcy to krótko.

1,838

(10 odpowiedzi, napisanych SWZ)

możesz robót nie musisz usług smile

kto nie ryzykuje ten ........ smile))

1,840

(4 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

ważność 6 m-cy, a podpisywać nikt nie musi bo ... to jest wydruk z centralnego systemu a nie kopia

ja bym jednak nie wykluczał mimo wszystko i wyjaśnienia robił w tym kierunku jak wyżej

1,842

(13 odpowiedzi, napisanych SWZ)

tak chyba, że art. 11

1,843

(10 odpowiedzi, napisanych SWZ)

do Marta: jeśli nie chcesz nie musisz nic wymagać (patrz art. 11 ust.8)
do Bitter: ja wpisuję doświadczenie jednego projektu  w podobnym zakresie i jednej roboty w podobnym.
.... osoba wykonała co najmniej jedną robotę w zakresie projektowania instal CO na obiekcie np. 5000 m3 i źródle ciepła gazowym, olejowym, węglowym czy co tam chcesz...
.... kierownika budowy, który w okresie ostatnich 3 lat prowadził budowę z zakresem .... itd (nawet jak go PB nie wymaga to możesz narzucić - a przynajmniej kierownika robót)
.... w wykazie co najmniej jedna robota o podobnym zakresie t.j. ...

a ja bym sobie podzielił. Gotowe kupisz w każdym sklepie meblowym a już "pasowane" trzeba wykonać i zrobi to inna firma, która najczęściej nie zajmuje się sprzedażą gotowych. Nie ma tu tożsamości podmiotowej.

1,845

(1 odpowiedzi, napisanych SWZ)

wpisz w siwz - .... w przyadku ustawowej zmiany podatku VAT .... i starczy

1,846

(8 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Marcel napisał/a:

Jeżeli faktycznie nic nie robiła to nie ma sensu jej wpisywać , nie zaszkodzi natomiast krótka notka że dana osoba została powołana lecz nie brała udziału w czynnościach.

ja się nawet z notatka nie wysilam smile na oświadczeniu ZP - wpisuję - nie brał udziału....

Arek1980 napisał/a:

Moment moment.

art. 26.2d działa razem z 26.3, a więc spełnienie tego warunku musi być na dzień składania ofert (uzp to potwierdziło).
Skąd mam wiedzieć czy w ciągu 3 tygodni, które upłynęły od TSO nie zmieniło się to u W, i np. nie był w GK z jednym z pozostałych wykonawców ?
Bądźmy konsekwentni.

Pytanie tylko jaka podstawa prawna?

I to samo pytanie w przypadku kiedy nie uzupełniono tego dokumentu w ogóle.

Czy ma to znaczenie, że był ale już nie jest i w momencie podpisywania ewentualnej umowy nie będzie.  To jest chory przepis bo jak kto ma "zrobić" tłok i tak zrobi bez grupy smile

skoro podpisuje przewodniczący to ma upoważnienie do czynności zastrzeżonych i tak należy wpisać

luszak22 napisał/a:

No tak, tylko nadal mam wątpliwości (może mogą wydać się śmieszne) co do samego ogłoszenia o zamówieniu. Załóżmy ze szkoła daje wójtowi pełnomocnictwo do przeprowadzenia całego postępowania - czy w biuletynie zamówień publicznych ogłaszamy na koncie gminy i to gmina widnieje jako zamawiający?

szkoła nie może dać Wójtowi upoważnienia. Jest dokładnie odwrotnie to Dyrektorzy Szkół działają z upoważnienia Wójta. Zamawiającym będzie Gmina w imieniu której działa Szkoła, ewentualnie sama szkoła (ma osobowośc prawną) a ogłoszenie może być publikowane na stronie Gminy ... i nie jest istotne kto jest Z. - to pisze w ogłoszeniu i SIWZ

formularz ofertowy nie jest do uzupełnienia ale .... jeśli złożona oferta nie jest na druku załaczonym do siwz i takim wzorze to nie jest powód do odrzucenia, istotnym jest aby oferta zawierała wszelkie wymagane przez Z. informacje