Witam, problem jest następujący,
Umowa o roboty budowlane została podpisana w październiku, w momencie obowiązywania starej ustawy. Termin wykonania zamówienia jest określony do 31 stycznia. Wykonawca sie nie wyrobił. Czy możliwe jest zwolnienie wykonawcy w kar umownych w zamian za wykonanie roboty związanej z projektem, lecz nie uwzględnionej na początku postępowania?? Problem pojawił się podczas wykonywania zamówienia przez wykonawcę.
Problem ten nie miał wpływu na wyrobienie się wykonawcy w terminie.
Czy można sporządzić aneks, w którym takie postanowienie mogłoby zostać zawarte??

2

(11 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

hmmm wykonawca miał przedstawić wykaz robót podobnych i referencje. Referencje WYKONAWCY są i owszem, ale dotyczą  tylko i wyłącznie robót budowlanych i nie maja nic wspólnego z robotami p-poż.
WYKONAWCA dołączył referencje PODWYKONAWCY które, jak sie tutaj dowiedziałem nie podlegają ocenie przez Zamawiającego.

Więc nie spełnia on (WYKONAWCA) art 22 pkt 1 ust 2 ustawy.

3

(11 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

Dziękuję serdecznie za pomoc.
Mój tok myślenia był podobny, lecz potrzebowałem potwierdzenia z "zewnątrz" dla wewnętrznej spokojności smile

Pozdrawiam

4

(11 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

Czyli gdyby to było konsorcjum tego wykonawcy z podwykonawca to wtedy byłoby ok, tak??

A w tym konkretnym przypadku, sam Wykonawca (oferent) nie spełnia wymogów SIWZ, tak?? Tak mam to rozumieć??

Czy jest jakas podstawa prawna mówiąca o tym, że Zamawiającego nie interesuje doświadczenie podwykonnawcy?? Czy zastosować się do tej normy ogólnej, ze to WYKONAWCA ma spełniać wymogi Zamawiającego...??

5

(11 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

napisalem ze chce wykaz wykonanych robót budowlanych zbliżonych co do zakresu i wartości robót budowllanych objętych przedmiotem zamówienia i do tego chciałem referencji.

I jeden wykonawca dał referencje swoje dotyczace robot budowlanych plus referencje podwykonwacy odnosnie specjalistycznych robót p-poż.

Protestu co do zapisów SIWZ nie było.

Pojawiły się po wyborze najkorzystniejszej oferty.

6

(11 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

warunek odnośnie czego??

W SIWZ jest zaznaczone ze zamawiający dopuszcza podwykonawców...

Pytanie polega na tym, czy oferent mogł w ofercie napisac ze on jest zdolny do wykonania zamowienia, jeżeli on sam nie wykonywal prasc p-poż, a podał podwykonawcę który sie tym trudni, czy powinno to być konsorcjum zlozone z tych dwóch firm??

7

(11 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

Witam,
mam problem związany z wykonawcami, którzy zaczęli wnosić protesty po wyborze najkorzystniejszej oferty.
W SIWZ zamawiajacy zawarł zapis, że wykonawcy muszą spełniać wymogi z art. 22 PZP, w szczególności punkt a i b tego art. , oraz że muszą załączyć  wykaz robót o podobnym zakresie i wartości (roboty p-poż).
Jeden wykonawca wniósł protest, że firma, która wygrała nie wykazała się prowadzeniem robót o podobnym zakresie, przez co nalezy jej oferte odrzucić, bo nie spełnia wymogów SIWZ.
Natomiast firma która wygrała, wniosła protest, w którym twierdzi ze ta druga firma rownież nie spełnia warunków SIWZ ze względu na fakt, iz WYKONAWCA nie prowadził robót p-poż, tylko roboty budowlane, a fakt ze wziął podwykonawce nie ma znaczenia, ze względu, że podwykonawca to nie wykonawca, a w SIWZ jasno napisane jest, że WYKONAWCA musi spełniać w/w wymogi, twierdzą również, że gdyby to było konsorcjum, to nie byłoby sprawy.
W SIWZ jest wzmianka o podwykonawstwie.

PS. Czy wpisanie w SIWZ wartości robót budowlanych  wyższej niż na którą w rzeczywiści opiewały stanowi podstawę do odrzucenia oferty??

Proszę o pomoc, bo pomału głupieję smile

8

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

smile ok, dziękuję za szybką i odpowiedź i pozdrawiam.

9

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

ok, dziękuję za podpowiedź. Nurtuje mnie jeszcze jedna kwestia, a mianowicie czy jest jakaś podstawa prawna tego stwierdzenia, czy jest to po prostu utarta reguła postępowania.

Witam, jestem nowy na forum i pozdrawiam wszystkich borykających się z PZP. Zajmuję się tym od niedawna, i mam następujące pytanie:

Co zrobić jeżeli w przetargu ograniczonym wpłynęła tylko jedna oferta??