2,376

(25 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

o jakich terminach , mówicie a gdzie w art.94 o tym mowa?
1. ogłoszenie o zamiarze zawarcia umowy można! zamieścić ogłoszenie - ale nie musisz
2. terminy z 94 w przypadku zam. uzupełniającego nie obowiązują
3. obowiązkowo tylko musisz zgodnie z art.95 zamieścić w BZP ogłoszenie o udzieleniu zamówienia

WR jest to udzielone zamówienie po negocjacjach w szczególności warunków umowy - moim zdaniem NIE choć wiem ,że zaraz napiszą zupełnie coś odwrotnego

ja bym podpowiedziała Ci co masz zrobić ........ ale nie na forum

2,378

(11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

proponuję zmienić ............ zgadnij ?

2,379

(28 odpowiedzi, napisanych SWZ)

no ale w umowie musi być treść, że  zabezpieczenie było wymagane i Wykonawca je wniósl chociażby po to aby ktoś po odbiorze a potem ( czasami po latach zwrócić  )

2,380

(12 odpowiedzi, napisanych SWZ)

skąd ten pomysl , myslę ,że w siwz jest o wiele więcej wymagań dotyczących warunków realizacyjnych  i obowiązków ciążących na Wykonawcy a tu nagle w ofercie tylko kilka z nich ... ?

2,381

(28 odpowiedzi, napisanych SWZ)

e błędów nie będzie , wkomponować paragraf dodatkowy i tyle

2,382

(7 odpowiedzi, napisanych SWZ)

to jest po to aby potem powiedzieć Wykonawcy " widziały gały co brały" niestety często się to zdarza ,że konsekwencje złego przygotowania postępowania przerzuca się na Wyk.

2,383

(7 odpowiedzi, napisanych SWZ)

dokładnie jak Hubal - pewnie i odkrywki powinien zrobić np. zerwać kawałek papy dachu aby przekonać się ilu jest warstwowy albo podłogi

2,384

(12 odpowiedzi, napisanych SWZ)

moim zdaniem w siwz - obowiązki Wykonawcy
-że zooferowane artykuły nowe itd.
-

Pewnie tak i dane się nie zgadzały

2,386

(28 odpowiedzi, napisanych SWZ)

ale zabezpieczenie wniósł więc nie ma problemu w tej kwestii, a na przyszłość zapisy siwz i umowy winny być spójne
jak napisano w # 1 był to projekt umowy a więc może ulec zmianie ( w praniu)

2,387

(29 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

7. Uprawnienia budowlane do kierowania robotami budowlanymi w specjalności instalacyjnej w zakresie sieci, instalacji i urządzeń cieplnych, wentylacyjnych, gazowych, wodociągowych i kanalizacyjnych

Odnośnie tej specjalności należy przybliżyć krótki rys historyczny dotyczący kształtowania się nazwy powyższej specjalności. Zmiana nazwy, która wywoływała liczne wątpliwości, polegała jedynie na zamianie redakcyjnej, a mianowicie na zamianie kolejności wyliczeń i zmian interpunkcyjnych. Dotychczasowa nazwa brzmiała następująco: specjalność instalacyjna w zakresie sieci, instalacji i urządzeń: wodociągowych i kanalizacyjnych, cieplnych, wentylacyjnych i gazowych.
Zmiana nazwy miała na celu usunięcie wszelkich wątpliwości jakie wystąpiły w związku z interpretacją zapisu powyższej specjalności. A mianowicie ustawodawca miał na myśli jedną specjalność, natomiast organy nadające uprawnienia budowlane jak również NSA w swoich licznych wyrokach na ten temat (np. uchwała NSA z dnia 4 lipca 2002 r., sygn. akt OPS 4/02 oraz wyrok NSA z dnia 7 listopada 2002 r., sygn akt IV SA 3732/02) dochodziły do wniosku, że art. 14 ust. 1 pkt 4 Prawa budowlanego określa nie jedną, ale kilka specjalności, tj.:
specjalność instalacyjną w zakresie sieci, instalacji i urządzeń wodociągowych i kanalizacyjnych,
specjalność instalacyjną w zakresie sieci, instalacji i urządzeń cieplnych,
specjalność instalacyjną w zakresie sieci, instalacji i urządzeń wentylacyjnych,
specjalność instalacyjną w zakresie sieci, instalacji i urządzeń gazowych.
Obecny zapis nazwy omawianej specjalności ma jednoznacznie usunąć wątpliwości co do interpretacji zakresu omawianej specjalności, którą należy odczytywać łącznie jako jedną specjalność. Należy jednak zwrócić uwagę, iż osoby występujące o uzyskanie uprawnień budowlanych chcą często uzyskać uprawnienia budowlane tylko w części tej specjalności, ale takiej możliwości nie mają. Ponadto należy postawić sobie pytanie, czy osoby posiadające uprawnienia budowlane w powyższej specjalności wykonują samodzielne funkcje techniczne w całym zakresie, czy mogą być fachowcami w tak różnych instalacjach. Ustawodawca, mimo licznych wniosków, nie zdecydował się dotychczas na dokonanie podziału tej specjalności.

7.1. Uprawnienia budowlane bez ograniczeń

Wskazane uprawnienia budowlane,zgodnie z § 23 ust. 1 rozporządzenia, stanowią podstawę do kierowania robotami budowlanymi związanymi z obiektem budowlanym, takim jak: sieci i instalacje cieplne, wentylacyjne, gazowe, wodociągowe i kanalizacyjne, z doborem właściwych urządzeń w projekcie budowlanym oraz ich instalowaniem w procesie budowy lub remontu.

7.2. Uprawnienia budowlane w ograniczonym zakresie

Uprawnienia budowlane powyższe, zgodnie z § 23 ust. 2 rozporządzenia, uprawniają do kierowania robotami budowlanymi przy wykonywaniu instalacji wraz z przyłączami i instalowaniem tych urządzeń dla obiektów budowlanych o kubaturze do 1000 m3.

2,388

(29 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

a cóż to za inwestycja ,że takie uprawnienia trzeba mieć ?

2,389

(45 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

ale ja uważam ,że we wzorze umowy może być wpisane 50 dni -tam od czegoś ale w umowie podpisanej nie powinna być data zawita

2,390

(45 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

no tak

2,391

(45 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

1. Tak, Andi1 się przytrafiło ale jak to mówią , cygan tylko raz przez wieś przechodzi teraz nie ma zmiłuj 500 km niech przyjeżdża i podpisuje
2. nie wiem co napisać ...     smile

2,392

(18 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Nicponie !

2,393

(45 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

toż to jakaś głupota - dostanie umowy do podpisania i będzie podpisywał m-c i wpisze datę i co wtedy ma zrobić zamawiający?
ponadto data zakończenia chyba byla już wpisana w tej przesłanej umowie?

a nie można jednocześnie ,że wzywa do wyjaśnienia lub uzupełnienia

2,395

(45 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

to nie ma znaczenia = wartość zawsze należy żadać zabezpecznia to jest zabezpieczony interes zamawiającego

2,396

(45 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

otrzymał umowę i przetrzymuje ją dwa tygodnie ,,,,,,,,,,,,,,,,

2,397

(45 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

a tak a propos, dlaczego nie żadasz gwarancji należytego wykonania umowy?

2,398

(45 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

moim zdaniem wykonawca złożył w postaci oferty oświadczenie woli ,że wykona przedmiot zamówienia w terminie 50 dni od daty zawarcia umowy a nie jej podpisania Amen

2,399

(45 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

and1 napisał/a:
Karo napisał/a:

Mnie uczono, ze w takim przypadku jak Twoj and1 datą zawarcia jest ta wpisana przez wykonawce. Chodzilo o to, ze umowa jest zawarta z chwila podpisania przez ostatnia z osob wskazanych w komparycji umowy.

Mnie też tak uczono smile stąd dyskusja

masz prawnika =zapytaj

2,400

(7 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

nie analizuj słów bo jeżeli dla uni ślimak winniczek jest rybą to klękajcie narody