z widzimisię
2,126 2011-11-16 14:05:24
Odp: Kwalifikacja rodzaju zamówienia (25 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
2,127 2011-11-16 14:02:26
Odp: warunek udziału w postępowaniu- pilne!! (14 odpowiedzi, napisanych SWZ)
czytając #1 ma mieć pięcioletnie doświadczenie zawodowe
2,128 2011-11-15 18:12:47
Odp: warunek udziału w postępowaniu- pilne!! (14 odpowiedzi, napisanych SWZ)
jeżeli warunek taki jest konieczny do przeprowadzenia postępowania to można
2,129 2011-11-15 18:01:52
Odp: Kwalifikacja rodzaju zamówienia (25 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
są to roboty budowlane z zaprojektowaniem systemu klimatyzacjia więc konieczny Program Funkcjonalno-Użytkowy
2,130 2011-11-15 09:51:48
Odp: Kwalifikacja rodzaju zamówienia (25 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
projektuj -buduj
2,131 2011-11-14 17:22:27
Odp: przedłużenie terminu wykonania (18 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)
Moim zdaniem nie można przedłużyć terminu ponieważ jednym z kryterium wyboru było jak się domyślam skrócenie przez wyk. terminu wykonania
2,132 2011-11-09 21:04:21
Odp: Zapytanie od Wykonawcy (9 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
w ogłoszeniu wymienia stół ?
2,133 2011-11-09 11:51:59
Odp: Pytanie od Wykonawcy - które zdarzyło mi się raz pierwszy... (21 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
zgadzam się z HUBALEM ,że warunek mocno przesadzony ponieważ jak wynika z #1 wartość szacunkowa zamówienia wynosi 220 tys.
przy ustalania tego warunku winno być brane pod uwagę - wartość zamówienia, termin wykonania oraz warunki płatności
wymagana zdolność kredytowa czy posiadane środki to prawie 70 % wartości zamówienia zakładając ,że termin wykonania to np. 6 m-cy to prosty rachunek 220:6x2=73000,00 przy jednorazowej m-cznej fakturze z terminem płatności 30 dni
Ponadto warunek ten w żadnym stopniu nie uchroni zamawiającego przed nieuczciwymi projektantami nie płacącymi podwykonawcom.
2,134 2011-11-03 14:20:07
Odp: ogłoszenie o udzieleniu zamówienia (unijne) (3 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)
od podpisania ostatniej umowy - dzień następny i robię to hurtem
2,135 2011-11-03 14:04:44
Odp: Przyjęto starą stawkę vat (12 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Nie jako omyłka, to jest po prostu źle policzony VAT. Odrzucenie!
to nie jest źle policzony VAT tylko przyjęto nieprawidłową stawkę podatku i przy n/w wyroku oferta do odrzucenia
2,136 2011-11-03 14:02:40
Odp: Remont c.o. + demontaż (7 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
ale jakich kwot odzyskowych bo nie pojmuję ?
wykonawca wycenia ofertę za rozebranie i złożenie wskazanego materiału , (który jest własnością zamawiającego) tzw. z odzysku na miejsce wskazane przez zamawiającego a resztę również za wynagrodzeniem wywozi i ewentualnie utylizuje
2,137 2011-11-03 13:57:18
Odp: Przyjęto starą stawkę vat (12 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
do 2009 roku zgodnie orzecznictwem odrzucano jeżeli przyjęto nieprawidłową stawkę VAT potem ,że VAT to sprawa wykonawcy
Uchwała Sądu Najwyższego w sprawie zastosowania błędnej stawki podatku VAT przy obliczeniu ceny ofertowej
Sąd Najwyższy w uchwale z dnia 20 października 2011 r., sygn. akt. III CZP 52/11, rozstrzygając zagadnienie prawne dotyczące wykładni art. 89 ust. 1 pkt 6 ustawy ? Prawo zamówień publicznych przedstawione w trybie art. 390 § 1 k.p.c. przez Sąd Okręgowy w Koninie, w sprawie ze skargi Prezesa Urzędu Zamówień Publicznych od wyroku Krajowej Izby Odwoławczej z dnia 1 marca 2011 r. (sygn. akt KIO 313/11) uznał, że określenie ceny ofertowej z zastosowaniem nieprawidłowej stawki podatku VAT stanowi błąd w obliczeniu ceny, jeżeli brak jest ustawowych przesłanek omyłki (art. 89 ust. 1 pkt 6 w zw. z art. 87 ust. 2 pkt 3 ustawy PZP).
1 strona nowych przetargow - aktualności
2,138 2011-11-03 13:54:02
Odp: nowy kurs euro (11 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
200tys. i 5,0mln
2,139 2011-11-03 13:53:00
Odp: Za zgodność z oryginałem ? (12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
wydrukuj to z podanej strony internetowej i stwierdź czy to oryginał - jakieś paradoksy
2,140 2011-11-03 13:13:44
Odp: Remont c.o. + demontaż (7 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
no ten demontaż z odzyskiem wskazanych materiałów i urzadzeń to pewnie jakieś mistrzostwo świata do wykonania ,że trzeba celowo i oddzielnie
po co pytasz jak i tak zrobisz jak szefostwo każe - bardzo trafnie zresztą bo 2 postępowania , 2 umowy, podwójne zaangażowanie zam. w nadzorze , podwójne rozliczenie itd.
2,141 2011-11-03 13:09:38
Odp: Za zgodność z oryginałem ? (12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
postawił parafkę - masz taką pieczątkę ....................................... ![]()
2,142 2011-11-03 11:44:48
Odp: Za zgodność z oryginałem ? (12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
jako inny dokument , ktory miałeś dopuszczony w siwz
2,143 2011-11-03 10:53:28
Odp: Za zgodność z oryginałem ? (12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
KIO powiada, że trzeba wykluczyć -
1. Zdaniem Izby brak na ww. dokumentach zapisu ?za zgodność z oryginałem?, czy też ?zgodne z oryginałem? lub zapisu o podobnej treści, uniemożliwiał zamawiającemu w sposób jednoznaczny stwierdzenie, czy złożone przez odwołującego dokumenty odzwierciedlają stan faktyczny w nich stwierdzony. Tym samym niezachowanie wymaganej formy poświadczenia kopii za zgodność z oryginałem, na podstawie art. 24 ust. 2 pkt 4 ustawy Pzp, stanowi podstawę do wykluczenia odwołującego z postępowania o udzielenie zamówienia publicznego, nie wykazał on bowiem spełnienia warunków udziału w postępowaniu, a to na wykonawcy spoczywa ciężar dowodzenia w tej sprawie. Należy stanowczo podkreślić, że zamawiający nie może domniemywać, że podpisy złożone na wskazywanych dokumentach miały na celu potwierdzenie zgodności tej kopii z oryginałem. Formuła potwierdzenia dokumentów za zgodność z oryginałem ma bowiem walor oświadczenia o określonej doniosłości prawnej i nie może być wywodzona w drodze domniemania.ale
są i takie opinie
2. Dokumenty w postępowaniu o zamówienie publiczne są składane w formie oryginału lub kopii poświadczonej za zgodność z oryginałem przez wykonawcę (§ 4 rozporządzenia w sprawie rodzajów dokumentów). W związku z tym, że nie ma szczególnej regulacji instytucji poświadczania za zgodność z oryginałem, tak jak np. dla zachowania formy pisemnej, możesz zastrzec, że poświadczenie za zgodność z oryginałem powinno być opatrzone pieczęcią w celu identyfikacji podpisu osoby. Niemniej jednak dla skutecznego poświadczenia dokumentu wystarczy sam podpis wykonawcy lub upoważnionej osoby.
Raczej byłbym za 1 opcją.
Proszę wskazać warunek udziału w postępowaniu ? art.22
2,144 2011-11-03 07:32:57
Odp: Remont c.o. + demontaż (7 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Dokładnie jak Marcel branżowo powiązane w jednym obiekcie budowlanym
2,145 2011-11-02 12:11:17
Odp: Wykonawca nie figuruje w rejestrze płatników ZUS (12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
no a dlaczego nie ? przecież nie musi
2,146 2011-11-02 11:53:22
Odp: Odrzucic jako niezgodną z SIWZ???? (10 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Nikt nie miał podobnego dylematu? co wybrać? narazić się na zarzut bezzasadnego odrzucenia oferty czy na zarzut nierównego traktowania wykonawców (choć w przypadku odrzucenia ofert mamy prawo udzielic zamówienia z wolnej ręki)
w żądano podania albo nazwy wlasnej albo parametrów więc w czym problem?
2,147 2011-11-02 11:51:05
Odp: Ostatni dzień umowy. (15 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)
zawarto 02.11.2010 rok mija 02.11.2011 oj daty się mylą po święcie
2,148 2011-11-02 11:47:57
Odp: zabezpieczenie należytego wykonania umowy (4 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)
ja to rozumiem, tylko cena ofertowa opiewa na dokończenia budowy, więc czy na tą część obiektu którą wykonał poprzedni wykonawca mam prawo zażądać zabezpieczenia czy nie??
POPRZEDNI WYKONAWCA chyba zabezpieczenie wniósł więc odpowiada za swoją część
2,149 2011-11-02 11:45:54
Odp: Wykonawca nie figuruje w rejestrze płatników ZUS (12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Obserwując niedawno dyskusję jaka toczy się na forum jednej z grup w serwisie goldenline.pl na temat zatrudniania prezesa spółki z o.o. Postanowiłem ustosunkować się do tematu w tym blogu i odpowiedzieć na niektóre z pojawiających się tam pytań.
Krótko streszczając główny nurt dyskusji, dotyczy on umocowania prezesa w spółce z o.o. do pełnienia czynności związaną z tą funkcją oraz obowiązków (kosztów) z tym związanych. Prezesa spółki może bowiem wykonywać swoją działalność:
powołany uchwałą wspólników;
wykonujący obowiązki na podstawie umowy cywilno-prawnej (np. kontrakt menadżerski);
jako przedsiębiorca wykonujący zlecone czynności zarządcze;
zatrudniony na podstawie umowy o pracę.
Dla ograniczenia kosztów z tytułu składek na ubezpieczenia społeczne, najlepszym rozwiązaniem jest sposób pierwszy czyli powołanie prezesa uchwałą wspólników. W takiej sytuacji nie jest obowiązkowe opłacanie składek ZUS. Problem jednak faktycznie stanowić może wypłacanie tak powołanemu członkowi zarządu wynagrodzenia. Kłopot ten nie dotyczy jednak prezesa, który pozostaje jednocześnie wspólnikiem spółki ? może on wypłacać sobie bowiem dywidendę. Rozwiązanie to jest często stosowane w praktyce. Przedsiębiorcy indywidualni oraz wspólnicy spółek osobowych, chcąc zmniejszyć swoje obciążenia składkami ZUS ? przekształcają swoją działalność w spółkę z o.o. i tworzą zarząd powołany uchwałą.
Należy zauważyć, iż ?powołanie? uchwałą wspólników nie jest powołaniem w rozumieniu Kodeksu Pracy a zatem nie występuje tu uciążliwy stosunek pracy.
Istnieją przypadki gdy opłacalne stać się może zatrudnienie prezesa spółki poprzez podpisanie z nim umowy jako przedsiębiorcą. Nabiera to znaczenia w sytuacji gdy wypłacane będą z tego tytułu znaczące już kwoty. Ze względu na podatek od dochodów kapitałowych występujący przy pobieraniu dywidendy, może być to wówczas korzystniejsze rozwiązanie z racji na generowane koszty. Wadą tego rozwiązania jest jednak najczęściej konieczność opłacania wysokiej składki ZUS.
2,150 2011-10-31 16:25:23
Odp: kopia pełnomocnictwa poświadczona za zgodność z oryginałem przez radcę (16 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
zapisy ustawy pzp w tym w wypadku są jasne i klarowne


