no tak
2,101 2011-11-29 12:16:55
Odp: uzupełnienie z art. 25.1.2 (2 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
2,102 2011-11-29 12:15:55
Odp: Inspektor z wyrokiem (10 odpowiedzi, napisanych Inne)
podstawa do wykluczenia wynika z 24. Jeśli kradzież podchodzi - do wykluczenia.
Po to jest wymagane złożenie wypisu z KRK
gdyby ukradł ustawę Pzp to na pewno tak!
2,103 2011-11-29 12:13:42
Odp: Inspektor z wyrokiem (10 odpowiedzi, napisanych Inne)
no to po co to pytanie ?
2,104 2011-11-29 07:33:32
Odp: Dokonanie zmiany terminu realizacji zamówienia po rozstrzygnięciu (19 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
o matko !
2,105 2011-11-29 07:28:52
Odp: numeracja stron (19 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)
o matko faktycznie! zawieruszyło się w 2007
2,106 2011-11-29 07:25:52
Odp: Inspektor z wyrokiem (10 odpowiedzi, napisanych Inne)
a skąd znasz takie szczegóły ?
2,107 2011-11-28 13:58:53
Odp: numeracja stron (19 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)
ZP-12 ? a co to jest za druk
2,108 2011-11-28 13:56:15
Odp: Inspektor z wyrokiem (10 odpowiedzi, napisanych Inne)
przecież nie ma zakazu wykonywania zawodu
2,109 2011-11-28 09:03:32
Odp: czy można zmienić tryb w trakcie postępowania? (22 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Ponadto ciekawe jak fizycznie można zmienić ogłoszenie w Biuletynie ? ponadto art.12a się kłania
2,110 2011-11-28 08:54:15
Odp: czy można zmienić tryb w trakcie postępowania? (22 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
no możesz argumentować choćby tym, że postepowanie w przedmiocie jaki był pierwotnie nie leży w interesie publicznym
i unieważniasz bo masz podstawę prawną, a następnie wszczynasz nowe postępowanie.
nie leży w interesie publicznym bo zastosowano tryb p. ograniczonego i po zmianie trybu już interes jest zachowany ? ![]()
2,111 2011-11-28 08:43:36
Odp: Pytanie od Wykonawcy - które zdarzyło mi się raz pierwszy... (21 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
prz pracach projektowych warunkiem udziału winno być doświadczenie i osoby, a warunek finansowy tylko moim zdaniem przy płatności jedną fakturą ale ja go nie stosuję bo to zbędny papier a projektantom leniwcom nie chce się go zdobywać
2,112 2011-11-25 09:50:31
Odp: Zapytanie - przed rozstrzygnięciem (5 odpowiedzi, napisanych Komisje przetargowe)
Sprawa dotyczy PN na RB poniżej art. 11 ust 8 uPZP.
Wpłynęły 4 oferty, 2 mieszczą się w wartości szacunkowej, 2 są poza. W wyniku wezwań do uzupełnień:
- 1 oferent złożył błędne zaświadczenie (miał złożyć z ZUS - bo nie było w ofercie, złożył z US takie samo co w ofercie było). Był to oferent drugi pod względem cenowym no i niestety będzie wykluczony i odrzucony.
- 1 oferent, ten z najtańszą cena (1/4 ceny oferty najdroższej) został w tej sytuacji naturalnie wezwany do wyjaśnienia rażąco niskiej ceny, natomiast on nie odpowiedział, a napisał pismo na zasadzie "co was to obchodzi!" - niestety będzie musiał był odrzucony.
Pozostali dwa oferenci z ceną powyżej wartości szacunkowej wszystko dobrze uzupełnili i teraz jest mały problem, mianowicie jak postąpić? Muszę zaznaczyć, że Zamawiający nie ma możliwości zwiększenia środków na realizację zamówienia, wszystkie oferty są sprawdzone, to teraz rozumiem że art. 93 ust. 1 pkt. 4 uPZP postępowanie podlega unieważnieniu, z tym że jak tu napisać że te dwie pierwsze oferty zostały odrzucone w związku z brakami w uzupełnieniach?!
Z góry dzięki za pomoc!
a czemu porównanie do 1 oferenta, ten z najtańszą cena (1/4 ceny oferty najdroższej) ??porównujesz z wartością zamawiajacego i to pod kątem realiów wykonania a nie %
2,113 2011-11-24 10:24:50
Odp: Problemik (5 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
nie macie prawa oceniać referencji , które służą tylko i wyłącznie do udowodnienia zam. ,że zostaly wykonane lub są wykonywane z należytą starannością . Oceniacie tylko i wyłącznie wykaz bo to jest oświadczenie wyk. o doświadczeniu zawodowym .
jeżeli doświadczenie zawodowe było jednym z kryterium oceny to nie rozumiem tej zacytowanej blokady "Zamawiający wezwie do uzupełnienia jedynie do tej ilości, która pozwoli Wykonawcy na wykazanie spełniania warunku, ale na zdobycie extra punktów w kryterium ocen już nie bardzo. "
2,114 2011-11-24 10:13:23
Odp: wycofanie oferty (13 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Dzięki za uwagi, a co sadzicie o stanowisku, że wycofanie oferty powinno być w tej samej formie co oferta- czyli pisemnie?. Ja się skłaniam ku temu i czekam na orygunał faksu. Zastanawia mnie tylko jak to potem rozwiązać, bo on wpłynie z datą np. dzisiejszą, a otwarcie było 2 dni temu. Gdyby się czepiać to oryginał powinien przyjść razem z tą nowa ofertą lub w dniu otwarcia ofert- przed ich otwarciem. Następne pytanie -czy na protokole z otwarcia ofert informować, że jedna oferta została wycofana?
jest takie urządzenie jak telefon i dzwoni się do Wykonawcy aby przesłal oryginał pisma ... i po sprawie
2,115 2011-11-23 07:41:49
Odp: archiwizowanie dokumentów (8 odpowiedzi, napisanych Inne)
Ostrożnie. Sprawa nie jest taka prosta. Niektórych obowiązują jeszcze inne przepisy, a one niejednokrotnie wymagają dłuższych okresów. Przykładowo opis robót budowlanych czyli projekt budowlany należy przechowywać do końca istnienia obiektu.
Warto też wspomnieć o umowach wraz z załącznikami, którymi rządzą jeszcze inne reguły.
wszelakie projekty mają być na obiekcie
2,116 2011-11-21 16:27:18
Odp: doświadczenie roboty budowlane (16 odpowiedzi, napisanych SWZ)
z tego wynika ,że jak jest wyrok to zdrowego rozsądku zabrakło
2,117 2011-11-21 15:42:14
Odp: doświadczenie roboty budowlane (16 odpowiedzi, napisanych SWZ)
Jest wyrok KIO, spróbuje go znaleźć, że ograniczenie doświadczenia rdo budynków użyteczności publicznej, jest naruszeniem zasad uczciwej konkurencji
Zgadzam się z Karolk
2,118 2011-11-21 15:41:12
Odp: doświadczenie roboty budowlane (16 odpowiedzi, napisanych SWZ)
Witam,
Przedmiotem zamówienia jest budowa obiektu budowlanego, budynku parterowego ? piętrowego bez poddasza użytkowego i nie podpiwniczony w technologii tradycyjnej, który będzie mieścił SPZOZ z zespołem rehabilitacyjnym i apteką i GOPS. W SIWZ jest podana kubatura tych obiektów i powierzchnie pięter.
45215000-7 Roboty budowlane w zakresie budowy obiektów budowlanych opieki zdrowotnej i społecznej, krematoriów oraz obiektów użyteczności publicznej
45300000- 0 Roboty w zakresie instalacji budowlanych
45400000-1 Roboty wykończeniowe w zakresie obiektów budowlanych
45233226-9 Roboty budowlane w zakresie dróg dojazdowychWarunek posiadania wiedzy i doświadczenia: 2 roboty budowlane odpowiadających swoim rodzajem robotom budowlanym stanowiącym przedmiot zamówienia o wartości brutto co najmniej 2 500 000,00 zł każda.
Proszę o opinię czy trzeba się wykazać budowami obiektów typu SPZOZ i GOPS? Czy mogą być to inne obiekty a zakres wykonanych prac taki sam: czyli wznoszenie kompleksowe obiektu wraz z instalacjami, kotłownią, parkingami, dojazdami? Czy wykazane obiekty muszą mieć kubaturę taką jak kubatura obiektów będących przedmiotem zamówienia? Czy może lepiej dopytać o ten warunek Zamawiającego. pozdrawiam
Tak postawiony warunek jest niejasny i może prowadzić do tendencyjnej oceny zamawiającego . Warunek ma być postawiony jasno i zrozumiale - co to znaczy odpowiadające swoim rodzajem? - każdy może zrozumieć inaczej
2,119 2011-11-21 15:31:58
Odp: ogłoszenie o zamówieniu opublikowane w dzienniku UE w sobotę (13 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)
taki żarcik
2,120 2011-11-21 13:56:48
Odp: ogłoszenie o zamówieniu opublikowane w dzienniku UE w sobotę (13 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)
jestem zdziwiona na pewno w poniedziałek ? ![]()
2,121 2011-11-21 13:20:43
Odp: ogłoszenie o zamówieniu opublikowane w dzienniku UE w sobotę (13 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)
violakor napisał/a:Witam, ogłoszenie o zamówieniu zostało przekazane do publikacji w środę, w dzienniku UE opublikowano je w sobotę. Od środy na stronie internetowej zamawiającego jest przekazane do UE ogłoszenie, ale reszta dokumentów dopiero od poniedziałku, a nie od soboty. Czy tak może być?
Nie może być. Specyfikacja również powinna zostać umieszczona na stronie www w sobotę.
Coś się kolega zagalopował - jak w sobotę, mam się włamać do urzędu trochę rozsądku
2,122 2011-11-21 11:36:00
Odp: warunek udziału w postępowaniu- pilne!! (14 odpowiedzi, napisanych SWZ)
ktoś moze mieć uprawnienia 30 lat i nigdy nie być kierownikiem budowy
2,123 2011-11-21 11:34:58
Odp: warunek udziału w postępowaniu- pilne!! (14 odpowiedzi, napisanych SWZ)
w pierwszym poście napisałam o 5 letnim doświadczeniu, które będziemy liczyć od daty uzyskania uprawnień ( bo od czego innego liczyć 5 lat). Stawianie takiego warunku jest według mnie bez sensu, ale osoba, która składa mi wniosek o wszczęcie procedury jest innego zdania. Warunek wg mnie musi doprecyzować bo jest za ogólny ( albo się mylę)
Wykaz budów, ale jakich różnych??, czy konkretnie pod przedmiot zamówienia???, czy może lepiej żeby kierownik budowy np. nadzorował 2 roboty takie jak nasz przedmiot zamówienia???
niech ta osoba uzasadni ,że ten " idiotyczny wymóg" jest niezbędny do przeprowadzenia postępowania
2,124 2011-11-18 18:56:03
Odp: jaka kolejność pism? (6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
jak nieistotna to po co poprawiać?
2,125 2011-11-18 18:54:42
Odp: warunek udziału w postępowaniu- pilne!! (14 odpowiedzi, napisanych SWZ)
pięć lat doświadczenia to wykaz budów jedna 3 miesiące , druga 15 miesięcy i musi zebrać 60 miesięcy na budowach ! hahahihihi


