Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Aktywne tematy Tematy bez odpowiedzi
Opcje wyszukiwania (Strona 53 z 210)
beti80 napisał/a:Witam. Mam taką sytuacje i nie bardzo wiem co zrobić.
W "formularzu oferta" Wykonawcy mieli określić cenę brutto i podać stawkę VAT. Nie wymagałam określenia ceny netto czy też wartości vatu.
Stawka VAT nie była określona w siwz, a jest mi potrzebna do wpisania w umowę.
Co mam zrobić?
Dopytac Wykonawce jaką stawkę przyjął? Czy to nie będzie zbyt duża ingerencja w treść oferty?
Bardzo proszę o pomoc.
Dzięki.
działanie niezrozumiałe
1) chyba nie ma takiego obowiązku tak jak nie ma takiego ogłoszenia w UZP informuje się tylko wyk którzy złożyli oferty -ale mogę się mylić
równie dobrze musiałby przedstawić umowy cywilno -prawne np. dysponowania osobami stanowisko tak jak Nina
koryguję swoją wypowiedż (czytanie bez zrozumienia) ponieważ poprzednie budziło wątpliwości wyk. sporządził takie aby zam. ich nie miał a więc uznać
uważam ,że nie można w tym temacie nic wyrokować bo nie znamy "wątpliwości" ???!które miał zamawiającego w uzupełnionym pełnomocnictwie
podmiot trzeci nie musi wykonywać robót lecz uczestniczy czyli np.może doradzać
karolk napisał/a:W sprawie wymiany stolarki okiennej i drzwiowej
stanowisko GINB zamieszczono 6 grudnia 2007 r.
W związku z pojawiającymi się wątpliwościami dotyczącymi wymiany stolarki okiennej i drzwiowej przedstawiamy następujące stanowisko.
Zgodnie z art. 3 pkt 8 ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. - Prawo budowlane (Dz. U. z 2006r. Nr 156, poz. 1118 z późn. zm.), remontem jest wykonywanie w istniejącym obiekcie budowlanym robót budowlanych polegających na odtworzeniu stanu pierwotnego, a niestanowiących bieżącej konserwacji, przy czym dopuszcza się stosowanie wyrobów budowlanych innych niż użyto w stanie pierwotnym.
Należy przy tym zauważyć, że ustawa - Prawo budowlane nie definiuje pojęcia ?bieżąca konserwacja". Jednakże biorąc pod uwagę ogólnie przyjęte zasady wiedzy technicznej można uznać, że bieżącą konserwacją są drobne czynności wykonywane na obiektach budowlanych, których celem jest zmniejszenie szybkości zużycia obiektu budowlanego lub jego elementów oraz zapewnienie możliwości ich użytkowania zgodnie z przeznaczeniem.
Z powyższych przepisów wynika, że wymiana stolarki okiennej i drzwiowej w budynku - jeżeli nie następuje ingerencja w obiekt budowlany polegająca np. na zmianie kształtu lub wielkości otworów okiennych lub drzwiowych - nie stanowi robót budowlanych objętych zakresem przedmiotowym powyższej ustawy. Oznacza to, że taką czynność należy rozpatrywać jako zwykłe użytkowanie rzeczy, wynikające z prawa własności. Tym samym, przeprowadzenie takich czynności nie wymaga ani pozwolenia na budowę, ani dokonania zgłoszenia właściwemu miejscowo organowi administracji architektoniczno-budowlanej.
Natomiast w przypadku, gdy wymiana stolarki okiennej lub drzwiowej wiąże się z ingerencją w obiekt budowlany (np. powiększenie otworów drzwiowych lub ich zabudowanie), wówczas może ona wypełniać znamiona remontu lub przebudowy. W takim przypadku roboty budowlane - takie jak remont lub przebudowa - będą wiązały się odpowiednio z dokonaniem zgłoszenia albo wydaniem decyzji o pozwoleniu na budowę.
co to ma znaczenie ? w stosunku do zadanego pytania
oświadczenia w formie wykazów składa Wykonawca składający ofertę w przypadku doświadczenia winien zaznaczyć czy jest to doświadczenie własne czy udostepnione a w przypadku osób czy osoba jest w dyspozycji wykonawcy czy oddana do dyspozycji przez inny podmiot
ponadto czy przy nadzorze ważna dla zamawiającego jest wartość zamówienia ? a nie doświadczenie przy nadzorowaniu ww robót np jak napisała Nina
a ja nie ponieważ z # 1 wynika ,że wartość kanalizacji deszczowej miała wynosić 1 milion -pomijam ,że warunek bardzo zaporowy ale nie znamy wartości i zakresu zamówienia o którym nic nie napisano
zobowiązanie w oryginale , opinia banku potwierdzona za zgodność z oryginałem przez Wykonawcę składającego ofertę lub przez zobowiązającego
jeżeli została jak mniemam jedna oferta podlegająca odrzuceniu to nie podaje się jej ceny ani powodów odrzucenia - oczywiście jeżeli chodzi o stronę internetową
ponadto w zaproszeniu powinien być wzór umowy i radzę wymagać to jest interes zamawiającego
asiek napisał/a:Czy w zamówieniu z wolnej ręki udzielanym po dwóch przetargach, w których nie było żadnej oferty mogę wymagać zabezpieczenia należytego wykonania umowy (było wymagane w SIWZ) ?
w tym zamówieniu -zaproszeniu winna być umieszczona informacja ,że zabezpieczenie będzie wymagane to jest nowe postępowanie
za mało informacji-najlepiej rozwinąć temat
nie figuruje tzn. nigdzie
chociaż widziałam odrzucenia gdzie w poz. kosztorysowej w pozycji podstawa wyceny brakowało słowa "analogia"
dołoży zamawiającemu pytam po co WAm to?
podstawa wycny nie jest obligatoryjna
w ramach wynagrodzenia podstawowego - bardzo dziwnie funkcjonuje strona nowych przetargów
To ,że robót nie ujawniono w przedmiarze to żaden powód zlecenia zam.dodatkowego jeżeli roboty są w projekcie wyk. winien je wykonać
Marcel czeka nas kontrola RIO - straszna jest?
oj dam znać o ile nas nie zlinczują bo wszyscy znają ten zapis przemycony przez radcę bo mu się dobrze wygrywa w sądach tylko teraz nikt nie pamięta kto był autorem
Znalezione posty: 1,301 do 1,325 z 5,237