4,451

(20 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

pisze pisemne zobowiązanie ! no trudno aby do oferty dołaczyć zobowiązanie słowne

4,452

(20 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

proszę podać gdzie w rozporządzeniu pisze ,że zobowiązanie podmiotu trzeciego ma być zlożone w oryginale?

4,453

(10 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

tzn.? nie mam racji

nie zgadzam się w momencie wyboru masz mieć kasę jeżeli nie masz naruszenie dyscypliny finansowej, nie masz prawa po tym terminie jak nie masz kasy przedłużać procedury

4,455

(10 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

a jakie to przepisy , ustawa wyraźnie mowi kto ma prawo podpisać ofertę

4,456

(20 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

dla mnie zobowiązanie na piśmie składa zobowiązujący się Wykonawcy, a nie zamawiającemu - Wykonawca ma oryginał zobowiązania więc dlaczego ma się go pozbywać poprzez dołączenie do oferty ale nie wiem czy dobrze rozumuję

4,457

(20 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

wyrok jest !? taki siaki za m-c bedzie inny moim zdaniem możesz żądać oryginału jako uzupełnienie

4,458

(20 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Forma pisemna ? to wyrażenie przekazywanej treści za pomocą pisma, a więc znakami należącymi do jakiegoś znanego alfabetu, słowami należącymi do znanego języka, zapisanymi w sposób umożliwiający zapoznanie się i zrozumienie treści przekazu bez dodatkowych działań ze strony twórcy tego przekazu

4,459

(10 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

ja bym odrzuciła na podstawie 89.1.1 i jeżeli było wadium -przepada

4,460

(25 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

wtedy nie podpisują protokołu

4,461

(25 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

podpisana umowa na usługi doradcze to może wpisać jako biegli

4,462

(2 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

art.94 2.3

4,463

(2 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

jeżeli postępowanie < niż 11.8 i nie odrzucono of. ani nie wykluczono wykonawcy możesz zawrzeć umowę już dnia następnego

4,464

(25 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

słusznie pytanie nie do mnie skierowane

4,465

(25 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

U MYSZY JEST KOMISJA nie wszystko wiedząca ale jak są problemy to przew. zwraca się do kier. zamawiającego o powołanie odpowiednich osób - porządek musi być     wink

4,466

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

no pewnie trzymal łatę z 20 lat     tongue

4,467

(25 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

dziwne to jakieś to tak można dawać oferty osobom postronnym do oceny? z tego wynika nie powołanym albo komisja albo osoba umocowana i tylko < progów

Prawidłowe dla zamawiającego dla wykonawcy niekoniecznie

no kwestia umowy !! o tym piszemy

tylko do tego kto wygrał

przedłużasz wysyłając pismo tylko raz co najmniej na trzy di przed upływem terminu zw. ofertą - Miras to był  skrót myślowy

wykluczasz z postępowania vide art.24

pyta pewnie wykonawca!
"chcą umieścić zapis w umowie, iż od momentu przekazania protokołem samochodu jest  ich własnością, czy jest to prawidłowe?"

co najmniej kontrowersyjny zapis a jak z banku bierzesz kredyt na samochód to jest twój od momentu zaplaty ostatniej raty

z obowiązkowym przedłużemniem wadium jeżeli w gwarancja gwarant wystawia aneks lub nową gwarancję

termin z. ofertą określony ma być w siwz  a mowii o tym art.85  tak nie dłużej niż :
30 dni  - wartość < niż art.11.8
90 dni dla rb równa lub przekracza 20 mln euro i dla dostaw , usług 10 mln euro
60 dni - jest inna niż te w/w
przedłużenie nie dłużej niż na 60 dni
przedłużasz wysyłając pismo tylko raz co najmniej na trzy di przed upływem terminu zw. ofertą

można ogłosić postępowanie nie mając środków finansowych jednakże nie rozstrzygam przetargu nie mając potwierdzenia posiadania  śr. finansowych od u nas głównego księgowyego