1

Temat: Oświad. wykonawcy i podmiotu 3-ciego w jednym pliku z jednym podpisem

Witajcie. Otrzymałam ofertę w formie jednego pliku pdf. Są tam zeskanowane papierowe (podpisane ręcznie) Oświadczenia wykonawcy i podmiotu trzeciego. Cały ten plik pdf podpisał dajmy na to Pan Kowalski. Pan Kowalski jest prokurentem u wykonawcy, ale jest też właścicielem podmiotu trzeciego. Czy tak można to zostawić? Czy może powinno się wezwać do uzupełnienia Oświadczeń podmiotu trzeciego? Ale dostanę te same pliki podpisane przez tego samego człowieka tylko że w osobnym pliku. Zamówienie jest dofinansowane z UE dlatego nie chcę tu popełnić jakiegoś błędu.

2

Odp: Oświad. wykonawcy i podmiotu 3-ciego w jednym pliku z jednym podpisem

Podpisując kwalifikowanym podpisem elektronicznym plik PDF Pan Kowalski dokonał poświadczenia zgodności odwzorowania cyfrowego z dokumentem w postaci papierowej. Co do zasady może to zrobić. Tylko jak rozumiem podpisał się raz i nie wiesz czy zrobił to jako Wykonawca czy jako PUD.

Mam pytania:
Kto podpisał się podpisem odręcznym? Czy jednym z dokumentów było pełnomocnictwo? Czy Kowalski jest prokurentem samoistnym?

3 (edytowany przez jazz 2025-09-03 13:17:50)

Na dokumentach wykonawcy podpisał się odręcznie z pieczątką prokurenta, na dokumentach podwykonawcy przystawił pieczątkę podwykonawcy, więc patrząc na papierowe wersje to wiadomo co jako kto podpisał. Natomiast w wersji elektronicznej nigdy nie wiadomo jako kto ten ktoś się podpisuje bo nie ma tam określonej funkcji, to wynika tylko z KRS lub innych dokumentów. Zresztą przy wersjach papierowych też nie było obowiązku wskazywania funkcji przy podpisie, z wyjątkiem prokurenta.
Jeśli przesłałby ponownie dokumenty podwykonawcy to też nie wynikałoby z tego wprost , że podpisał je jako "właściciel - osoba fiz. prowadz. dział.", a nie jako "prokurent wykonawcy".

Co do pełnomocnictwa to miałby sam sobie udzielić pełnomocnictwo?

Nawet jeśli przyjąć, że mamy tu do czynienia z poświadczeniem zgodności z oryginałem a nie z oryginałami to jest ten sam problem.

4

Ja bym uznał złożone dokumenty za prawidłowe. Ewentualne wezwanie niczego nie zmieni, chyba że wykonawca złoży dwa oddzielne pliki - jeden ze swoimi dokumentami, a drugi z dokumentami PUD.

5

Dziękuję za podpowiedzi. Też skłaniam się do uznania tego i nie mnożenia formalności.