1

Temat: Wezwanie o dosłanie podpisu w wersji xml

Witam,

Proszę o opinie w temacie.
Zamawiający wezwał o dostarczenie środków dowodowych w tym KRK.
Dokumenty zostały wysłane w tym KRK, które było w wersji elektronicznej pobrane z e-KRK.
Następnie Zamawiający ponownie wezwał o podpis xml osoby która te e-KRK podpisywała (z Sądu) i tu niestety dołączyłem podpis ale od pisma z e-krk o poprawienie złożonego wniosku, a nie  podpisanego e-krk i tu Zamawiający odrzucił ofertę na podstawie jednokrotnego wezwania o uzupełnienia dokumentu.
Czy jest szansa walczyć z Zamawiającym?

2

Odp: Wezwanie o dosłanie podpisu w wersji xml

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale jeżeli na pierwsze wezwanie złożyłeś samą wizualizację dokumentu (plik .pdf) a na drugie wezwanie plik xxxx.xml.xades (sam podpis) to Zamawiający nie otrzymał wszystkich potrzebnych informacji do weryfikacji i prawidłowo odrzucił ofertę.

Na przyszłość musisz dostarczyć Zamawiającemu co najmniej dwa pliki z e-krk tj. xxxxxxx.xml i xxxxxxx.xml.xades, gdzie xxxxxxx to numer nadany przez e-krk. Opcjonalnie może to być cała paczka xxxxxxx.zip (pobrana z e-krk).

Jedyną szansą to nieprecyzyjne wezwanie Zamawiającego. Piszesz:

mirek.sz1 napisał/a:

Następnie Zamawiający ponownie wezwał o podpis xml osoby która te e-KRK podpisywała (z Sądu)

Jeżeli Zamawiający wezwał o sam podpis (choć nie wydaje mi się to możliwe), a w odpowiedzi dostał podpis (czyli plik .xades) to jest szansa na skuteczne odwołanie.

3

wezwanie brzmiało:
"Przedstawiony jednak przez Wykonawcę dokument nie został przekazany wraz z plikiem podpisu kwalifikowanego osoby uprawnionej do wystawienia informacji, a jedynie został opatrzony kwalifikowanym podpisem elektronicznym osoby uprawnionej do reprezentacji Wykonawcy."
problem w tym, że zamiast dołączyć owe pliki to omyłkowo dołączyłem pliki podpisu pisma o korekte wniosku o uzyskanie informacji z KRK

4 (edytowany przez Olek 2025-06-24 09:06:07)

Zatem po sprawie - Zamawiający miał rację i nic już nie możesz z tym zrobić. Postępowanie PZP jest sformalizowane - nie udzieliłeś właściwej odpowiedzi to nie ma kolejnej szansy sad

Ps. Przepraszam za długi czas oczekiwania na odpowiedź - byłem na urlopie.