Temat: wykluczyć z postępowania firmę która przygotowywała dokumentację proje
jesli chodzi o przesłanki wykluczenia wykonawców to czy art.
24 ust 2 pkt1 ma zastosowanie do firmy która opracowywała dokumentację projektową także kosztorys inwestorski.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → wykluczyć z postępowania firmę która przygotowywała dokumentację proje
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
jesli chodzi o przesłanki wykluczenia wykonawców to czy art.
24 ust 2 pkt1 ma zastosowanie do firmy która opracowywała dokumentację projektową także kosztorys inwestorski.
TAK, Anetko - 24.2.1
nora
To stanowcze TAK bym radził wziąć pod rozwage bo wykluczając wykonawce zamawiający musi wykazać że jego udział utrudnia uczciwą konkurencje a nie zawsze bedzie to takie oczywiste
Jak wyżej.
To stanowcze TAK bym radził wziąć pod rozwage bo wykluczając wykonawce zamawiający musi wykazać że jego udział utrudnia uczciwą konkurencje a nie zawsze bedzie to takie oczywiste
Witam nierozłączny tandem...,;) owszem w uzasadnieniu faktycznym wykluczenia bezwzględnie tak.
Jednak odpowiedź była wprost proporcjonalna do zadanego pytania. Podane fakty wskazują na zaistnienie art. 24.2.1..., reszta należy do Anetki ![]()
nora
Zamawiający wcale nie musi tego wykazywać, gdyż zwrot "chyba że" zawarty w art. 24 ust. 2 pkt 1 przerzuca na wykonawce ciężar dowodu faktu, iż jego udział w postępowaniu nie utrudni uczciwej konkurencji.
Użyje Twojego ulubionego powiedzonka "chyba sobie jaja robisz"
dzięki ,nie wykluczam i mam jeszcze Orzeczenie Trybunału Europejskiego z 3 marca 2005r, postepowanie Fabricom S.A. przeciwko państwu belgijskiemu, myślę że wystarczy.
i jeszce jedno pytanie :co by było gdyby?...
wykluczyłabym tego wykonawce na podstawie art 24 bo jednak uważam że to nieuczciwa konkurencja a on wnosi protest tą czynnosć czy należy go uwzględnić ?
wiem że to zaprzecza temu co powiedzieliście ale tak na wszelki wypadek chciałabyw wiedzieć
Użyje Twojego ulubionego powiedzonka "chyba sobie jaja robisz"
Chcesz nas przekonać, że nie znasz znaczenia prawnego zwrotu "chyba że" czyli podstawy warsztatu prawnika?
Chyba sobie jaja robisz... ![]()
wiem co znaczy "chyba że" - i prawnie i dosłownie. A pytam "Ot tak"bo na różne cuda w zamówieniach już się natknęłam , ostatnio nawet (choc to zupełnie z innej beczki) interpretacja art.40: Zamawiający( tu Kościół )wszczyna postepowanie(...) zamieszczając ogłoszenie o zamówieniu w miejscu publicznie dostepnym(..)
- miejscem tym stała sie ambona a ogłoszcenie przeczytane podczas kazania i ksiądz uwaza ze wywiązał się ze swoich obowiązków, przeprowadził postepowanie zgodnie z pzp a dotacje(środki publiczne) chca mu cofnąć.
Pozdrawiam
miejscem tym stała sie ambona a ogłoszcenie przeczytane podczas kazania i ksiądz uwaza ze wywiązał się ze swoich obowiązków, przeprowadził postepowanie zgodnie z pzp a dotacje(środki publiczne) chca mu cofnąć.
A może nie podczas kazania tylko ogłoszeń? Ogłoszenia czytane po mszy wywiesza sie na tablicy przed kościołem, więc wszystko OK (może parafia wezmie mnie na pełnomocnika
)
PS. Jak nie wykluczysz tej firmy to nie wiem czy Cię wybronie ![]()
Piotrusiu nie wykluczam tej firmy i wierzę że jeszcze nie raz jak niewybronisz to napewno pomożesz.Dzięki
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → wykluczyć z postępowania firmę która przygotowywała dokumentację proje
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc