1

Temat: opis przedmiotu w SIWZ, art spożywczy - tylko sie nie smiejcie!

Jak zapisać wymogi na dostawę kiełbasy ślaskiej?
spodziewam sie ze moge uzyc nazwy "kiełbasa śląska" bo to nazwa rodzajowa, kazdy moze taka kiełbasę produkować, nawet na Mazurach. Polska Norma nawet tez pisze jaki ma ona skład ( lub powinna miec).
tylko jak zapewnic sobie kontrole zgodności z norma?
nie wiem jak to ugryżć!
a chce kiełbasy śląskiej!

2

Odp: opis przedmiotu w SIWZ, art spożywczy - tylko sie nie smiejcie!

Jeśli koniecznie chcesz ją ugryźć, to musisz zawrzeć w opisie przedmiotu zamówienia albo w kryteriach oceny ofert taką cechę, którą można zbadać przez ugryzienie np. twardość albo smak. No i zażądać wraz z ofertą próbki kiełbasy. Smacznego!!

3

Odp: opis przedmiotu w SIWZ, art spożywczy - tylko sie nie smiejcie!

Na twardość to są jeszcze jakieś normy - chociaż nie wiem czy w przypadku kiełabasy miałyby zastosowanie. Ale jak opisać smak oprócz:  słodki, słony, kwaśny. Kiedyś widziałam opis na czekoladę - było tam coś o rozpuszczaniu się w ustawch (sformułowania jak z reklamy czekolady ) smile
do kiełabasy się nie przyda...
I co, chcesz punktować za smak. Komisja przeprowadzi degustacje, i wyrzuci ofertę z niesmaczną kiełbasą?
Te próbki to chyba trzeba by oddać do laboratorium a nie do degustacji, niestety...

4

Odp: opis przedmiotu w SIWZ, art spożywczy - tylko sie nie smiejcie!

Piotrek napisał/a:

Jeśli koniecznie chcesz ją ugryźć, to musisz zawrzeć w opisie przedmiotu zamówienia albo w kryteriach oceny ofert taką cechę, którą można zbadać przez ugryzienie np. twardość albo smak. No i zażądać wraz z ofertą próbki kiełbasy. Smacznego!!

jezeli żart - to dobry, jezeli poważnie to mało smieszne bo nie szukam pomysłu na ustawienie przetargu. A problem jest.

5

Odp: opis przedmiotu w SIWZ, art spożywczy - tylko sie nie smiejcie!

Problem jest i to duży. Większosć wędlin ma swoje receptury. Są one dostępne u masarzy i w cechu. Ale jest potężny problem. Kiełbasa slaska ma repceture płynną tzn. od - do. Widać to kiedy kupujesz ją w sklepie. Jedna jest doskonała a druga ........... Recepturą w któej najmniej mozna namieszać jest kiełbasa rzeszowska.

6

Odp: opis przedmiotu w SIWZ, art spożywczy - tylko sie nie smiejcie!

Jest kiełbasa rzeszowska? No popatrz człowiek uczy się całe życie smile

7

Odp: opis przedmiotu w SIWZ, art spożywczy - tylko sie nie smiejcie!

emi nie tylko jest ale jest bardzo dobra. Stała receptura powoduje że praktycznie kupujesz wyrób porządny hihi. Polecam

8

Odp: opis przedmiotu w SIWZ, art spożywczy - tylko sie nie smiejcie!

piot, jutro przed pracą sprawdzę czy nie żartujesz smile