Temat: wyjaśnienia.
Ile razy można żądać od tego samego wykonawcy wyjaśnień rażąco niskiej ceny???
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Oferty, badanie i ocena ofert → wyjaśnienia.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Ile razy można żądać od tego samego wykonawcy wyjaśnień rażąco niskiej ceny???
1 z tego co się orientuję. Art. 90 ust 3. Nie złoży wyjaśnień to out.
a z czego to wynika??jakiś przepis???
Skoro piszą, że nie złozenie wyjasnien = odrzucenie to jakby nie dopuścili ponawiania.
To moja opinia. Dla pewności poczekaj na opinie bardziej doświadczonych.
masz rację Bitter
No chyba, że postępowanie podzieliłeś na pakiety i z pierwszym żądaniem zwróciłeś się odnośnie np 1 pakietu a z drugim chcesz odnośnie np 2 czy 3 ;P.
ale proszę podajcie jakiś przepis albo wyrok ![]()
poczekaj na opinie bardziej doświadczonych.
Nie wiem czy jestem bardziej doświadczony ale spróbuję - ZGAZDAM SIĘ Z TWOJĄ OPINIĄ.
ale proszę podajcie jakiś przepis albo wyrok
Przepis miałeś wyżej - 90.3
O wyjaśnienie rażąco niskiej ceny, tylko raz, oprócz przykładu który podał Bitter.
No i bardziej doświadczeni się wypowiedzieli - danaug, Miras i Marcel ![]()
Wiecie co, zastanawiam się co w sytuacji kiedy wezwał bym do złożenia wyjaśnień już złożonych wyjaśnień? ![]()
Na próżno Marcel, na próżno - Pzp nie przewiduje takiej opcji (nota bene słusznie) ![]()
87.1
i dać na mszę:)
Wiem
, lecz powiem wam..., że inaczej też słyszałem.
To tak jak Z VATEM. 50 % że błąd w obliczeniu a 50 %, że g*** Zamawiającego to obchodzi.
O VAT to też już szkoda słów.
To tak jak Z VATEM. 50 % że błąd w obliczeniu a 50 %, że g*** Zamawiającego to obchodzi.
Czyli pewności nie ma zawsze można się zwrócić o uzupełnienie/wyjaśnienie wyjaśnień.
Nigdy, prawie nigdy pewności nie ma.
to szczerze wydaje mi się że jednak lepiej będzie wezwać do złożenia wyjaśnień do złożonych wyjaśnień niż odwalić korzystną finansowo ofertę ![]()
Bitter napisał/a:To tak jak Z VATEM. 50 % że błąd w obliczeniu a 50 %, że g*** Zamawiającego to obchodzi.
Czyli pewności nie ma zawsze można się zwrócić o uzupełnienie/wyjaśnienie wyjaśnień.
Możesz - byleby nie naruszyć zasady RTW i UK ![]()
RTW ok. rozumiem, ale co oznacza UK ? ![]()
Pewnie wiesz ale dla pewności:
United Kingdom albo Uczciwej Konkurencji ![]()
ach o tako ![]()
Michał Makowski w BDO Finanse Publiczne Nr 9 z września 2008 r. pisze:
"Nie wydaje się też, aby istniały jakiekolwiek przeszkody do wielokrotnego wzywania wykonawcy do złożenia wyjaśnień, o ile nie narusza to zasady uczciwej konkurencji i równego traktowania wykonawców. Celem ustawy jest optymalizacja wydatków publicznych, która realizowana jest przez obowiązek wyboru najkorzystniejszej oferty. Postępowania wyjaśniającego nie powinien zatem cechować formalistyczny rygoryzm, a dążenie do wyboru najkorzystniejszej oferty i eliminacji tylko tych, które stanowią bez wątpienia przejaw nieuczciwej konkurencji".
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Oferty, badanie i ocena ofert → wyjaśnienia.
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc