1,776

(20 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Ale mówimy o liczbie 10 szt która pojawiła się w wykazie. Rozumiem że gdyby warunek brzmiał - dysponuje 15 komputerami warunku by nie spełnił. Jest inny warunek który pozwala ci uznać że przedstawiony wykaz jest poprawny.
Wg mnie w takiej sytuacji nie można oferty wykonawcy odrzucić. Warunek spełnił, a przed KIO powie że resztę sprzętu jakoś załatwi po podpisaniu umowy. Reszta to już niestety kwestia umowy i egzekwowania jej zapisów.
Tak ja to widzę smile

1,777

(20 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Piszesz że wykonawca spełnił warunek.
Dlaczego 10 komp. podanych w wykazie spełnia warunek skoro w OPZ żądacie 15 sztuk?
Czy nie ma tu jakiejś wewnętrznej sprzeczności - warunek 10 komp OPZ 15?

1,778

(7 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Nigdzie nie znajdziesz zapisu który zobowiazuje strony do wniesienia zabezpieczenia w zamówieniach do 14000. Jest to tylko podyktowane waszą wolą.

Art. 3531 KC

1,779

(20 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Wykaz podlega uzupełnieniu. A jak uzupełni to już będzie dobrze. Wykaz nie jest treścią oferty. On tylko potwierdza spełnianie warunku udziału w postępowaniu.

1,780

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Mieliscie wątpliwości co do ceny że jest ona raząco niska. Wykonawca to potwierdził wiec macie rażąco niską cenę.

1,781

(10 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Jakim błędem Marcel? Skoro jest pełnomocnictwo i wynika z niego że osoba może składać oferty w postępowaniu to pełnomocnictwo jest jak najbardziej ważne.

1,782

(8 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Problem z umową na czas nieoznaczony może byc taki że szacunek to 4 lata

1,783

(6 odpowiedzi, napisanych Wadium)

Skoro wyjaśnił nie ma podstaw do zatrzymania. Czy karta katalogowa została wymieniona w ogłoszeniu jako dokument potwierdzajacy że R/D/U odpowiadają wymaganiom określonym przez zamawiającego?

1,784

(8 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Swoboda zawierania umów. Jezeli wam nie pasuje to nie zawierajcie z nimi umowy.

Przepraszam za tą złośliwość ale chyba ktoś z was był nadgorliwy wypowiadając umowę tak wcześnie.

Poprawienie omyłki rachunkowej nie wymaga zgody wykonawcy (87.2.2). Takiej zgody udziela przy poprawieniu INNEJ omyłki (87.2.3 ,  89.1.7)

Dobrze jest poinformować wykonawcę co jest nie tak z ofertą po to żeby w kolejnym przetargu mógł ją tak przygotować żeby nie narazić się na odrzucenie.
Temat lekko problematyczny bo np Bipi uważa że nie trzeba ale już przy dodatkowych kryteriach trzeba - trzeba wskazać ofertę najkorzystniejszą.
Pewnie należałoby zbadać inne oferty jeżeli ta z najniższą ceną jest do odrzucenia a pozostałe za drogie.
Z praktycznego pkt widzenia najlepiej nie badać bo tak czy inaczej wynikiem postępowania będzie unieważnienie.

Bipi rozumiem że jeżeli masz za wysokie ceny unieważniasz bez badania ofert z wyjątkiem ceny i nie dokonujesz wyboru najkorzystniejszej oferty? Czy jakaś kontrola sprawdzała ci to?

Bo to jedyne miejsce w którym mowa o czasie na jaki umowa może zostać zawarta - art 142, art 143.
Nie upieram się przy swoim. Tematu nigdy głębiej nie analizowałem a czytając twoją interpretację z litery prawa można faktycznie tak odczytać ten przepis ustawy o DFP. Mowa w nim o udzieleniu zamówień publicznych bez progów.
Ale...... czytając pozostałe przepisy mam wątpliwości. Skoro do 14000 ustawy Pzp nie stosuje się to dlaczego mam stosować przepisy których się nie stosuje do których odwołuje się ustawa o DFP (art 142, 143)
Zauważ że pozostałe zapisy ustawy o DFP dotyczą samej procedury udzielenia zamówienia publicznego. Może jeszcze z wyjątkiem pisemności zawieranych umów 17.2.1

W tym konkretnym przypadku - art 17.2.2 "Naruszeniem dyscypliny finansów publicznych jest zawarcie umowy w sprawie zamówienia publicznego:..... na czas dłuższy niż określony w przepisach o zamówieniach publicznych lub na czas nieoznaczony, z wyłączeniem przypadków dopuszczonych w przepisach o zamówieniach publicznych;"

odwołuje się do konkretnych zapisów ustawy Pzp poświęconych zawieraniu umowy na czas określony /nieokreślony - art 142 Pzp. Mam wątpliwości czy odpowiedzialność wynikająca z ustawy o DFP dotyczy małych umów skoro sam przepis do którego odwołuje się ustawa tych zamówień (umów) nie dotyczy.

Tak czytam ten 17.2 i zastanawiam się czy masz rację czy nie. Generalnie przepisy te (art 17) dotyczą zamówień publicznych powyżej 14000. Ustawa o dyscyplinie w art 17.2 odnosi się do przepisów Pzp - art 142 którego na mocy art 4.8 nie stosuje się do zamówień do 14000.
Czy art 17.2 wprowadzając odpowiedzialność za naruszenie DFP  odwołując się do przepisu którego nie stosuje poniżej 14000 rozciąga tą odpowiedzialność na "małe zamówienia publiczne"?

1,790

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

To już pytanie do szefa urzędu big_smile
Swoja drogą też nie rozumiem takiego obowiązku. Może chce żeby kierownik referatu wiedział co się w KP dzieje. Na pewno bez właściwego powołania go w skład KP jego podpis poza tym że zapoznał się z protokołem nie ma żadnego znaczenia. Ale kto wie, może jest jakiś głębszy sens smile

1,791

(21 odpowiedzi, napisanych Komisje przetargowe)

Jeżeli stosujecie jakieś listy potwierdzające udział w pracach KP czy spisujecie protokoły z posiedzeń KP to jak najbardziej można wskazać przyczynę nieobecności.

1,792

(21 odpowiedzi, napisanych Komisje przetargowe)

No wcześniej przecież nie wypełni zp-1. ZP-1 wypełnia się w chwili kiedy osoba zobowiazana mogła zapoznać się z ofertami - wykonawcami którzy oferty złożyli, przed dokonaniem czynności w postępowaniu.
Oświadczenie ma gwarantować że osoba wykonująca czynności w postępowaniu jest bezstronna.

1,793

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Czy kierownik referatu dokonywał czynności w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego?

1,794

(9 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

To już raczej błąd w obliczeniu ceny. Ale wszystko jest jasne i w sumie nie ma co poprawiać.

1,795

(26 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Jeżeli zamawiający wezwał do złożenia ofert dodatkowych i efektem tego wezwania są te same ceny - unieważnił bym na podstawie 93.1.5. pomimo tego ze w przepisie pisze się wprost o dodatkowej ofercie uznałbym że milczenie wykonawcy w tym wypadku oznacza ponowienie tej samej oferty.
Rolą art 93.1.5 jest eliminowanie sytuacji w której nie mozna wybrać oferty z niższą ceną.

Ostrożny byłbym ze stosowaniem art. 93.1.7. Przepis ten łączy się z art 146.1 i wymienionymi w nim przypadkami powodującymi nieważność umowy.

1,796

(2 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Również uważam że projekt wykonawczy musi być dołączony do dokumentacji. I tak b. często mam powieloną dokumentację, jedną jako projekt budowlany drugą jako projekt wykonawczy. Dokumenty różnią się str. tytułową

To było go Marcelego.
Właśnie o tych wyrokach gdzieś kiedyś czytałem. Dzięki za pomoc.

Niestety nie

Zamawiający we wzorze umowy określił konkretną datę realizacji umowy. Ślamazarne działania zamawiającego doprowadziły do podpisania umowy w terminie w którym rozpoczęcie realizacji zadania może rozpocząć się dzień później niż wynika to ze wzoru umowy.
Czy wg wasz dopuszczalna jest taka sytuacja. Znacie jakieś wyroki?

1,800

(7 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Wg mnie nie jest to duże naruszenie ustawy. Nawet nie wiem czy to w ogóle jest naruszenie ustawy bo tak jak wcześniej pisałem część z nas uważa że ofert badać nie trzeba skoro nie ma pieniędzy.