dzięki za jasno przedstawione stanowisko wink
cóż opinie są różne niektórzy mówią że tylko odrzucić bo nie ma podstaw do wykluczenia

Apollo czyli należy wykluczyć i odrzucić i w protokole wpisać  odrzuconych 1 wykluczonych 1 ?

smile cóż w końcu to zamówienia

Załącznik do Rozporządzenia pkt 1.1 Tabela 1   - tam jest wskaźnik 3,6

3,6% to jest próg narzucony przez Zamawiającego ale nie z sufitu tylko w oparciu (nie na podstawie) o Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 18 maja 2004 r. w sprawie określenia metod i podstaw sporządzania kosztorysu inwestorskiego, obliczania planowanych prac projektowych oraz planowanych kosztów robót budowlanych określanych w programie funkcjonalno-użytkowym (Dz. U. Nr 130, poz. 1389).

ok ale czy go wykluczyć że nie wykazał spełniania warunku ?

a co by było gdyby wykonawca dał 50 % za fazę wykonawczą i 50% za fazę projektową a potem wycofa się z realizacji po fazie projektowej?  Ten zapis nas chroni chociaż można go oprotestować to prawda, nikt tego nie zrobił

a w protokole część szczegółowa piszecie odruconych 1 wykluczonych 0 ?

z tych roważań może wyjść tylko jedno że nie da się tego poprawić zgodnie z art 87 ust 2 pkt 3 bo to powoduje istotne zmany w treści oferty DOBRZE MYŚLE?

A dlaczego nie badamy wtedy spełniania przecież Wykonawca to Wykonawca ( do wykluczenia) a oferta to oferta (podlega odrzuceniu) chociaż opcja odrzucenia z jednoczesnym wykluczniem jest trochę dziwna bo jak to potem ugryźć w zawiadomieniu o wyborze oferty

a jak myślicie co robimy najpierw badamy spełnianie warunków udziału w postępowaniu czy badamy zgodność z SIWZ
Właściwe robi się to jednocześnie stąd ten problem z odrzuceniem i wykluczeniem

Czyli już mamy dwie różne opinie smile
1 tylko odrzucić
2 odrzucenie z jednoczesnym wykluczeniiem

W postępowaniu zaprojektuj i wybuduj zamawiający w SIWZ zastrzegł, że Cena ofertowa brutto za fazę projektową nie może przekroczyć 3,6% ceny ofertowej brutto za fazę wykonawczą.
W jednej z ofert cena za fazę projektową przekracza 4,1% ceny za fazę wykonawczą, czyli zdaniem zamawiającego oferta jest niezgodna z SIWZ (art. 89 ust. 1 pkt 2 ustawy Pzp) i należy ją odrzucić.

Dodatkowo wykonawca w wykazie osób w rubryce podstawa do dysponowania napisał: ?użyczony przez firmę X?. W ofercie znajduje się pisemne zobowiązanie firmy X do udostępnienia swojej wiedzy i doświadczenia (referencje są wystawione na firmę X), nie ma w nim mowy o udostępnieniu osób zdolnych do wykonania zamówienia.
Zamawiający zgodnie z art. 26 ust. 3 ustawy Pzp nie wzywa wykonawcy do uzupełnienia pisemnego zobowiązania firmy X do udostępnienia osób zdolnych do wykonania zamówienia, ponieważ oferta podlega odrzuceniu.

I teraz pytanie, czy taki wykonawca spełnia warunki udziału w postępowaniu, czy też nie (jak wypełnić druk ZP-17 oraz protokół)? Czy takiego wykonawcę należy wykluczyć z postępowania o udzielenie zamówienia bez wezwania do uzupełnienia dokumentów czy tylko odrzucić jego ofertę?
Prosimy o pomoc!!!

W postępowaniu zaprojektuj i wybuduj zamawiający w SIWZ zastrzegł, że Cena ofertowa brutto za fazę projektową nie może przekroczyć 3,6% ceny ofertowej brutto za fazę wykonawczą.
W jednej z ofert cena za fazę projektową przekracza 4,1% ceny za fazę wykonawczą, czyli zdaniem zamawiającego oferta jest niezgodna z SIWZ (art. 89 ust. 1 pkt 2 ustawy Pzp) i należy ją odrzucić.

Dodatkowo wykonawca w wykazie osób w rubryce podstawa do dysponowania napisał: ?użyczony przez firmę X?. W ofercie znajduje się pisemne zobowiązanie firmy X do udostępnienia swojej wiedzy i doświadczenia (referencje są wystawione na firmę X), nie ma w nim mowy o udostępnieniu osób zdolnych do wykonania zamówienia.
Zamawiający zgodnie z art. 26 ust. 3 ustawy Pzp nie wzywa wykonawcy do uzupełnienia pisemnego zobowiązania firmy X do udostępnienia osób zdolnych do wykonania zamówienia, ponieważ oferta podlega odrzuceniu.

I teraz pytanie, czy taki wykonawca spełnia warunki udziału w postępowaniu, czy też nie (jak wypełnić druk ZP-17 oraz protokół)? Czy takiego wykonawcę należy wykluczyć z postępowania o udzielenie zamówienia bez wezwania do uzupełnienia dokumentów czy tylko odrzucić jego ofertę?
Prosimy o pomoc !!!!!