1,901

(11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

udzielił opustu   big_smile

1,902

(14 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

mirek.sz1 napisał/a:

no tak zrobiłem czyli zadałem pytanie po przedłuzonym terminie tj. 22.05.2012 w połowie przedłuzonego terminu a Z odpowiedział że termin minoł 12.05.2012r na zadawanie pytań podpierajac sie art 38 ust 1b

czyli nie musi

1,903

(26 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

a czemu poczytaj  orzecznictwo - masz prawo żadać doświadczenia ugruntowanego toż to przecież szpital - to nie byle co !!!
a każdy z nas może być potencjalnym pacjentem więc dbaj Bitter

cyt: Tak jest, wykonawca robi co musi, zaś zamawiający płaci za to co faktycznie zrobione - tak to w skrócie.

i wtedy okazuje się  na finiszu że pierwszy wziął więcej pieniędzy niż oferowali to wykonawcy drugi  czy trzeci w przetargu

1,905

(26 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

proponuję :
W okresie ostatnich 3 lat przed dniem wszczęcia postępowania o udzielenie zamówienia, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy ? w tym okresie zrealizowali zamówienie odpowiadające swoim rodzajem i wartością usługom stanowiącym przedmiot zamówienia, z podaniem ich wartości oraz daty i miejsca wykonania tj.
a). minimum 1 zamówienie polegające na opracowaniu projektu budowlano- wykonawczego w zakresie budowy lub przebudowy budynku o kubaturze nie mniejszej niż 6000 m3(80% waszej kubatury)
b) minimum 1 zamówienie polegające na opracowaniu projektu budowlano- wykonawczego w zakresie budowy lub przebudowy budynku o przeznaczeniu dla opieki zdrowotnej ( szpitale, przychodnie, sanatorium i coś tam jeszcze wymyślisz

no i ? jak kosztorysowe to płacisz, płacisz ... i płacisz za roboty zapomniane?

1,907

(4 odpowiedzi, napisanych Inne)

moim zdaniem należy przesunąć w czasie o te trzy miesiące

1,908

(18 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

smile to nie mój wątek

1,909

(26 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

budowa ? należy przez to rozumieć wykonywanie obiektu budowlanego w określonym miejscu, a także odbudowę, rozbudowę, nadbudowę obiektu budowlanego;
przebudowa? należy przez to rozumieć wykonywanie robót budowlanych, w wyniku których następuje zmiana parametrów użytkowych lub technicznych istniejącego obiektu budowlanego, z wyjątkiem charakterystycznych parametrów, jak: kubatura, powierzchnia zabudowy, wysokość, długość, szerokość bądź liczba kondygnacji; w przypadku dróg są dopuszczalne zmiany charakterystycznych parametrów w zakresie niewymagającym zmiany granic pasa drogowego;
Czemu ma służyć zapis 1b- nie rozumiem - sygnalizujesz ,że twoj projekt ma być na tyle wyceniony ?

nie, ponieważ dokumentacja jest dostępna i wykonawca (poważny ) nie wycenia tylko bezkrytycznie przedmiaru - a potem często płacze .
Był narysowany w dokumentacji pewnie coś o nim napisano, zasygnalizowano jego istnienie więc jakie wnioski ?

1,911

(8 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Marcel napisał/a:

Umowa o pracę, zakup opału na barki szkoły i tyle.

Umowa o pracę , płacisz ZUS, urlop, gruszkę e się nie kalkuluje !!!

umowa nie podlega unieważnieniu ale wykonawca wybrany z naruszeniem ustawy

bezpodstawnie zam. skorzystal z art. 26.3

Marcel napisał/a:

Oj, oj, coś tu nie gra, trzeba zacząć od źródła co i jak na jakiej podstawie wykonawca złożył nowy formularz, przypuszczam że to sam zamawiający popełnił gafę!

Marcel przeczytaj dokładnie # 1 został wezwany do uzupełnienia !!

1,915

(18 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

jak czytam post 4 to wykonawca przedstawił wzor zaświadczenia taki jaki sporządził zamawiający czyli z błędem

1,916

(18 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

chyba czytam bez zrozumienia ? nic a nic nie kumam co żądał zamawiający ? czego nie dopełnił wykonawca - ludzie jak Wy piszecie ?!

mała uwaga  do wypowiedzi " oprócz tego kosztorysant pominął podgrzewacz, który był w projekcie"
czyj kosztorysant Wykonawcy czy projektanta? , zreszta moim zdaniem mało istotne - był w projekcie i winien być wyceniony więc ani rob. dodatkowa ani zam. dodatkowe

1,918

(26 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Bitter napisał/a:

Witam.

Planujemy przetarg na przebudowę obiektu. Obiekt o kubaturze 7 500m3. Jesteśmy jedn. służby zdrowia.

Co sądzicie o warunku :

"Wykonali w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie - minimum jedną dokumentację projektową dot. budowy lub przebudowy obiektu użyteczności publicznej o kubaturze nie mniejszej niż 7000 m3, o wartości tej dokumentacji nie mniejszej niż 100 000,00 zł brutto wraz z potwierdzeniem, że została ona wykonana należycie."

pozdrawiam

Warunek co najmniej dziwny!!
1. doświadczenie w projektowaniu budowy - czyli nowego budynku od podstaw czy :
przebudowy czyli czegoś istniejącego ? ( proponuję definicję z PB.)
2. łączne spelnienie warunku kubatury i wartości - moim zdaniem jest chybione może zaprojektować szereg budynków o kubaturze nie mniejszej niż 7000,  a wartość dokumentacji <niż 100 tys. co ważniejsze ugruntowane doświadczenie w projektowaniu czy forsa??
3. Zamawiający zgodnie z kontrolami nadużywają definicji "obiekt użyteczności publicznej "
Przez budynek użyteczności publicznej, zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Infrastruktury z dnia 12.04.2002 r. ( Dz. U. z 2002 Nr 75 poz. 690 ze zm.) w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie, należy rozumieć ?budynek przeznaczony na potrzeby administracji publicznej, wymiaru sprawiedliwości, kultury, kultu religijnego, oświaty, szkolnictwa wyższego, nauki, opieki zdrowotnej, opieki społecznej i socjalnej wychowania, opieki zdrowotnej, społecznej lub socjalnej, obsługi bankowej, handlu, gastronomii, usług, turystyki, sportu, obsługi pasażerów w transporcie kolejowym, drogowym, lotniczym, morskim lub wodnym śródlądowym, świadczenia usług w tym usług pocztowych lub telekomunikacyjnych oraz inny ogólnodostępny, turystyki, sportu, obsługi pasażerów w transporcie kolejowym, drogowym, lotniczym, morskim lub wodnym śródlądowym, oraz inny budynek przeznaczony do wykonywania podobnych funkcji, w tym; za budynek użyteczności publicznej uznaje się także budynek biurowy i lub socjalny.?
3.

MarM napisał/a:

Art.38.2 ?

to nie art. 38.2 lecz 96.3

1,920

(14 odpowiedzi, napisanych SWZ)

nic nie piszesz ,że sami wykonujecie choć to przecież nie zwalnia  z sytuacji ,że projektant będzie potrzebny , zresztą on ma obowiązek uczestniczyć w procesie budowy
nadzór archeologiczny to nie jest to samo co archeologiczny winien go zlecić inwestor wyspecjalizowanej firmie - przeważnie koszty w 4.8.

1,921

(14 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Tak

no i słusznie bo potem może się ktoś czepić ,że jeden wie a reszta nie - bo mniej cwana

nie wiem jak teraz ale dawniej w ogłoszeniach UE była taka rubryczka i często zam. podawali wartość  CO DO GROSZA NAWET!

1,924

(14 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Zawsze robimy postępowania na opracowanie dokumentacji ( duzych , skomplikowanych oczywiście ) z nadzorem autorskim podając wszystkim ilość pobytów na budowie
( oczywiście tylko do wyceny ) z zastrzeżeniem ,że może ilość ulec zmianie .
Cena oferty składa się z kosztu za dokumentację + nadzór

Istnieje niebezpieczeństwo ,że jak będziesz potrzebować tego nadzoru to taka Ci cenę projektanci narzucą ,że szczęka może opaść  - przerobiono już taka sytuację i byliśmy pod ścianą

zgadzamy się z Marcelem