1,551

(15 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

radas napisał/a:

Należy wykluczyć delikwenta z procesu, albowiem nie tylko nie wykazał spełnienia warunków udziału w procesie, ale dodatkowo przyznał się, że deklarowane wstępnie konsultacje z podmiotem trzecim będą miały na tyle znikomy charakter, że trudno w tym wypadku mówić o udziale. Moim zdaniem delikwent jest pozorantem, a podmiot trzeci figurantem, spełnienie warunku to klasyczna postać fikcji, a Wy patrzycie na to przez palce? No ręce opadają ... Wstyd!

spełnienie warunków udzialu w postępowaniu - wykazał

deklarowane wstepne konsultacje z podmiotem trzecim będą miały na tyle znikomy charakter trudno w tym wypadku mówić o udziale - potwierdza ,że podmiot zgodnie z rozp. zwolniony jest z przedłożenia dokumentów i oświadczeń typu zus, us, krk i takie tam
lalszy ciąg wypowiedzi  - za daleko idące wnioski niczym nie poparte

1,552

(12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

co to jest upust? chyba opust

1,553

(15 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

jeżeli Wykonawca określi w ofercie ,że będzie wykonywał część  zamówienia  np. drogi podwykonawcą nieokreślonym z nazwy na etapie składania oferty to przy podpisywaniu umowy przedkłada zam. umowę już z konkretnym podwykonawcą - czy wtedy żadasz ZUs, US i innych oświadczeń NIE

1,554

(15 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

szad napisał/a:

w jednej z opinii na ww.uzp.gov.pl jest napisane:

"1. Obowiązkiem wykonawcy w przypadku, gdy korzysta z potencjału podmiotów trzecich, jest rzeczywiste wykazanie, że tym potencjałem będzie dysponował.

2. Treść zobowiązania podmiotu trzeciego powinna określać: kto jest podmiotem przyjmującym zasoby, zakres zobowiązania podmiotu trzeciego, czego konkretnie dotyczy zobowiązanie oraz w jaki sposób będzie ono wykonane, w tym jakiego okresu dotyczy. A w sytuacji gdy przedmiotem udzielenia są zasoby nierozerwalnie związane z podmiotem ich udzielającym, niemożliwe do samodzielnego obrotu i dalszego udzielenia ich bez zaangażowania tego podmiotu w wykonanie zamówienia, taki dokument powinien zawierać wyraźne nawiązanie do uczestnictwa tego podmiotu w wykonaniu zamówienia.

3. Zamawiający może żądać od wykonawców złożenia dokumentów podmiotowych dotyczących podmiotów trzecich, ale jedynie w zakresie okoliczności wskazanych w art. 24 ust. 1 ustawy, do których odsyła § 2 ust. 1 rozporządzenia w sprawie dokumentów, i tylko pod warunkiem, gdy wykonawca przy wykazywaniu spełniania warunków podmiotowych powołuje się na zasoby tych podmiotów i będą one uczestniczyły w realizacji zamówienia.


4. Niezłożenie przez wykonawcę w sytuacji, w której w celu wykazania swojej zdolności do realizacji zamówienia polega on na zasobach podmiotów trzecich, które będą uczestniczyły w realizacji zamówienia, właściwych dokumentów odnoszących się do podmiotu trzeciego, wymaganych przez zamawiającego, skutkuje obowiązkiem wykluczenia wykonawcy z postępowania z powodu nie wykazania spełniania warunków udziału w postępowaniu (por. art. 24 ust. 2 pkt 4 ustawy Pzp), po uprzednim wezwaniu wykonawcy do uzupełnienia dokumentów."


pytanie tylko czy doradzanie i konsultacje można uznać udział w realizacji zamówienia.
co to znaczy udział w realizacji zamówienia? czy to jest jednoznaczne z podwykonawstwem?
wg mnie, jeżeli dzięki podmiotowi trzeciemu wykonawca spełnia warunek wiedzy i doświadczenia to powinien złożyć dokumenty dotyczącego podmiotu trzeciego.

jaki sens miałyby warunki jeżeli wykonawca mógłby do woli dobierać sobie podmioty, tylko po to żeby spełnić warunek. przecież nie ma pewności w tym przypadku, że ten podmiot w ogóle będzie doradzał, bo jak to sprawdzić. przecież nikt nie będzie pytał wykonawcy podczas realizacji zamówienia, czy ten podmiot faktycznie mu doradzał.
dla mnie to pachnie handlem referencjami.

Szad podwykonawca, a podmiot udostępniający to tak jak góry i morze

1,555

(15 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

zlożono 12 ofert i w 11 dano dokumenty innych a ten napisał to co w #1
zobowiązanie brzmi ,że będzie udzielał konsultacji i doradzał bo mają taką umowę wspólpracy

1,556

(15 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Marcel sytuacja w Orliku
wykonawca ma zobowiązanie podmiotu trzeciego do spełnienia warunku wiedzy i doświadczenia , zgodnie z narzuconą siwz musielismy żądać od tego podmiotu wszystkich dokumentów i oświadczeń . Wykonaca wezwany do uzupełnienia napisał ,że podmiot nie będzie brał udziału w realizacji ty;lko będzie doradzał i konsultował i w takim wypadku nie musi składać  dokumentów  bo taki zapis jest w rozporzadzeniu
I co mamy zrobić ?

1,557

(23 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

ludzie !!!! , a weź przymknij oko i tak musi zrobić z wszelkimi rygorami - stwior i rysunkami błąd 300zł do 400000 = 0,075%
a jak już musisz to popraw nazwę uzytego materiału i kropka

1,558

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

dobre,dobre !!

1,559

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

jeszcze jutro ( piątek -trzynastego)    wink

1,560

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

proszę o treśc pisma odrzucenie  art.89.1.8  pełnomocnictwo w formie skanu uzupełniono w tej samej formie

zdrowego rozsądku , włamać się mial do US ?

1,562

(7 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

dla jasności , jasności w postępowaniu wykluczono 2 ich oferty uznaje się za odrzucone  , ofert odrzuconych nie ma
co wpisujecie w wierszu " oferty odrzucone"? 0 czy 2

1,563

(7 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

mam pytanie ?
czy w ogłoszeniu o udzieleniu zamówienia w wierszu "oferty odrzucone" wpisujecie ilość ofert uznanych za odrzucone co jest = wykonawcom wykluczonym

dla jasności nie liczę ofert odrzuconych na podstawie art.89

1,564

(3 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

rozumiem ,ze wadium w gwarancji < niż 30 dni - wykluczony nie musisz sprawdzać oferty

1,565

(2 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

51.1a informujesz wykonawców , którzy złozyli wnioski ( liczba mnoga)

1,566

(3 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

HOLA, HOLA !!!  LICZY SIĘ TERMIN ZAKOŃCZENIA USŁUGI A NIE ROZPOCZECIA CZYLI DO 31.12.2012
OD KIEDY OD DNIA ROZPOCZĘCIA MOŻNA MÓWIĆ O WYKONANIU ZAMÓWIENIA

darioberni napisał/a:

PN na roboty budowlane.
W trakcie realizacji inwestycji zaszła konieczność wykonania prac dodatkowych wycenionych na 1500 pln.
W ogłoszeniu o zamówieniu oraz w umowie Z. zawarł wpis, iż przewiduje zawarcie umowy na ewentualne roboty dodatkowe nieobjęte zamówieniem podstawowym i nie przekraczających łącznie 15% wartości realizowanego zamówienia.
Czy wobec wyceny prac dodatkowych na 1500pln Z. zobligowany jest do  przeprowadzenia postępowania z WR, czy może te  roboty zlecić np. zleceniem?

W OGŁOSZENIU TYLKO EWENTUALNIE OBOWIĄZUJE WPIS O ZAMÓWIENIU UZUPEŁNIAJĄCYM RESZTA JAK MARCEL

PONADTO TYLKO WTEDY JEŻELI WYKONANIE ZAMOWIENIA PODSTAWOWEGO UZALEZNIONE JEST OD WYKONANIA ZAMOWIENIA DODATKOWEGO

1,568

(11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

e chyba trochę za ostro , napisanie 1 czy dwa papierki więcej jest w interesie zam. ktory wyciagnie procedurę za trzy lata i będzie musiał analizować co , gdzie , dlaczego! a tak JASNOŚĆ

1,569

(16 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

może być za spelnienie warunków nie dałabym 0 lecz 1

wystarczy zgoda zamawiajacego

1,571

(11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Marcel ! każde postępowanie winno być wylizane i wypieszczone tak mówi mój ....................

1,572

(16 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

radzę nie zamieszczać bo rózni się zdarzają i jeszcze złozy wam ofertę ktoś inny

1,573

(16 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

a co , a co?

1,574

(16 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

moim zdaniem postępowanie przeprowadzono niezgodnie z pzp  ponieważ zawiera sprzeczne informacje dotyczące przedmiotu zamówienia co innego w siwz co innego w projekcie , ponadto ustnie nic się w postępowaniach przetargowych nie załatwia !!!! nie chcecie betonowych musicie unieważnić postępowanie

Idź pan do dom!  ile razy można na ten temat popieram Darka W.
a taki żarcik :
Dyrektor do pracownika : panie Nowak zwalniam Pana !
oj dziękuję Panie Dyrektorze !
a za co mi Nowak dziekujecie ?
a bo zawsze myślałem panie Dyrektorze ,że niewolników się sprzedaje    smile