1,476

(11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

zawsze Karolk na Ciebie liczę

1,477

(11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

nie może utajnić jeżeli są to usługi uzyskane w postępowaniach przetargowych

1,478

(40 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

więc w pismach stosuję zwroty takie jak "z ubolewaniem", "dziękujemy za zainteresowanie", "zapraszamy do brania udziału" itp.

ubawiłam się
z ubolewaniem brzmi jak początek kondolencji

1,479

(11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

dziwne winien się chwalić a nie ukrywać

1,480

(40 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

ale nie dotyczy to sytuacji opisanej w #1  a tym chyba dyskutujemy

1,481

(40 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

radas napisał/a:

Moim zdaniem nie można być w tym przypadku tak kategorycznym, nina ... No, bo tak .... zamawiajacy otrzymuje oferty od wykonawców, w terminie do składania ofert i w okreslonym miejscu. Część z tych ofert Zamawiający otwiera w dniu otwarcia, a część (np. jedną) otwiera sobie później, bo nie wiedział, że wpłynęła. Przyjmijmy, że ta feralna oferta była najkorzystniejsza. I co ? Czy również w takim przypadku dla Ciebie nie jest to powód do unieważnienia? I inny stan faktyczny: dwa postępowania prowadzone są jednocześnie, dwa terminy otwarcia ofert (w postępowanu A nieco wcześniej niż w B), jedna oferta - złożona do postępowania B znalazła się jakimś cudem w zbiorze ofert - złożonych do postępowania B. Ostatecznie oferta do postępowania B zostaje otwarta razem z wszystkimi ofertami z postępowania A, czyli wcześniej niż wszystkie oferty z postępowania B. I co ? Czy w takim przypadku nie jest to powód do unieważnienia?
Moim zdaniem w omawianym przez nas przypadku można znaleźć w pzp podstawę prawną do unieważnienia tego postępowania w przypadku, jeżeli zaniechanie otwarcia miało wpływ na wynik postępowania.

absolutnie nie zgadzam się z tym wywodem - ewidentny błąd wykonawcy i popieram stanowisko Mirasa potraktować jako zwykłą korespondencję oczywiście opisać sytuację w notatce zaopiniować u radcy i zatwierdzić u kierownika zamawiającego
Wykonawcę poinformować,że z uwagi na jego niechlujstwo oraz być może czytanie bez zrozumienia nie został uczestnikiem postępowania !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! a w kancelariach czy sekretariatach zatrudnieni są ludzi9e a nie jasnowidze

jest mniejsza <

1,483

(40 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

e tam nieoznakowana ~!! ja bym nie unieważniala

1,484

(40 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

zakleić hahaha a prac. sekretaritu rozstrzelać przez powieszenie

Eliza09 napisał/a:

czy jeśli wartość robót uzupełniających jest mniejsza niż 14 000 to muszę umieszczać na UZP ogłoszenie o zamiarze zawarcia umowy lub ogłoszenie o zawarciu umowy i sporządzić protokół

.


ja czytać nie umiem ? zam. uzupełniające to jest o wartości < 14

1,486

(8 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

trzeba wezwać toż to obowiązek , tylko nie jestem pewna czy można żądać kopie dowodów rejestracyjnych to raczej nadużycie

ponadto art.95.1. wyraźnie nakazuje aby umieszczać ogłoszenia o udzieleniu każdej umowy oprócz 4.8
i my to przestrzegamy

to nie jest art.4.8

1,489

(13 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

czyli jw. można

1,490

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

ab123 napisał/a:

Kto ze sp. z o.o. musi składać KRK, członkowie zarządu? 
W formularzu ofertyowym oferent wpisał, ze zamierza powierzyć podwykonawcom prace ogólnobudowlane.  W wykazie robót powołał się na wiedzę i doś. innej firmy, przedstawiając pisemne zob.  Kiedy poznać, że osoba udostępniajaca będzie podwykonawcą, a w konsekwencji będzie musiała składać dokumenty wymienione w par. 2 rozporządzenia.

nie będzie musiała lecz może na życzenie zam. moim zdaniem zupełnie nie potrzebnie
ponadto podwykonawca to podmiot który ma umowę z WYKONAWCĄ  i tylko taką umowę przekazuje do wiadomości zamawiającemu

kosztorys ofertowy tzn. jego brak nie podlega uzupełnieniu i nie kwalifikuje się pod cytowane w wyroku par. rozporządzenia to jest wycena jak Radas
próbki, opisy czy fotografie -gdzie tu miejsce dla wyceny?
w siwz winny być szczegółowo podane obowiązki wyk. i formalności jakich musi wyk. dopełnić przed podpisaniem umowy
piszesz np. ma przedstawić kosztorys ofertowy z harmonogramem rzecz=finansowym
uprawnienia kier budowy + zaśw. z izby w celu zarejestrowania dz. budowy
zabezpieczenie

art.95.1. jest to zamówienie uzupełniające więc rygory pzp mają zastosowanie beż względu na jego wartość

Gordon napisał/a:

RB poniżej unijnych, rozliczenie ryczałtowe, ale pomocniczo chce ażeby wykonawcy złożyli mi kosztorysy ofertowe, ostatnio temat był poruszany na forum,

wiem że nie mogę wykluczyć ani odrzucić za niedostarczenie w/w kosztorysu, przy ryczałtowym rozliczeniu

1/ pyt: nie będzie to dokument dotyczący  potwierdzenia warunków udział więc czy mogę wezwać do uzupełnienia ?? ja uważam że tak bo maja charakter informacyjny a nie oświadczenia woli ??
jak to jest z tym uzupełnianiem ?
2/ pyt. co można uzupełniać jeżeli nie dotyczy warunków udziału ?

http://portalprocesowy.pl/orzecznictwo/krajowa-izba-odwolawcza/art3,uzupelnic-mozna-tylko-dokumenty-potwierdzajace-spelnianie-warunkow-udzialu-w-postepowaniu-przetargowym.html

Pogląd KIO znajduje potwierdzenie w orzecznictwie sądów powszechnych. Sąd Okręgowy w Szczecinie w wyroku z 28 stycznia 2010 roku (sygn. akt: II Ca 1211/09) przyjął, że oświadczenia, które nie mają charakteru informacyjnego, lecz stanowią oświadczenie woli wykonawcy o wykonaniu przedmiotu zamówienia w sposób wymagany przez zamawiającego, nie mieszczą się w katalogu oświadczeń potwierdzających spełnianie wymagań określonych przez zamawiającego, a zatem nie podlegają uzupełnieniu w trybie art. 26 ust. 3 p.z.p.

ale po co CHCĘ? czemu ma to służyć - chcesz kosztorys nie dostarczy ten ktory wygrał przed podpisaniem umowy

1,494

(16 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

macie rację ale mamy jeden szablon wykazów =doświadczenie i może stąd moje błędne przekonanie

ogłoszenie o zamiarze - nie ma obowiązku
pozostałe czynności -tak

1,496

(13 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

proszę pokazać w ustawie zakaz podpisania umowy po tzo????

1,497

(13 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Marcel napisał/a:

Z wybranym wykonawcą jak najbardziej tak, z innym nie.

a to dlaczego? jak się ten drugi zgodzi - nie widzę przeszkód

1,498

(16 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Bitter wykaz robót winien posiadać rubryki zgodnie z rozporządzeniem czyli kto , co i komu oraz  za ile i w jakim terminie i taki wykaz robót czy usług winien przedstawić wykonawca - pewnie dałeś wzór i nic do tego nie ma postawienie warunku czy też nie !
Wykonawca ma wypelnić wszystkie rubryki - wezwanie o wykaz prawidłowo wypelniony

1,499

(3 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

nie wzywasz

1,500

(2 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

niczego się nie bać winien być zalączony akt notarialny założenia s-ki