1,076

(14 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

a czy można przeprowadzić w trybie zapytania o cenę ochronę pyta kierownik adm-gosp z liceum

1,077

(26 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Zamawiajacy prosil o wyjaśnienie to je dostał

1,078

(26 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

bardzo pięknie tylko nie w tej kolejności najpierw wyjasniamy jak coś nam się nie widzi a potem uzupelnianiamy możemy to zrobić jednocześnie

jeżeli nie uzupełnił poprawnie wykluczamy bo nie nie wykazał ,że spelnia warunkw udziału w postępowaniu bez wzywania

1,079

(26 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Oferta to cena, termin wykonania. udzielone gwarancje itp. a nie wykaz usług

1,080

(26 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

w czym zmienił treść oferty ?

1,081

(26 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

absolutnie się nie zgadzam

1,082

(59 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

oj żebyś się za dużo nie dowiedział byłam i oczywiście ble,ble ble i to nie z byle KIM ?! wyszliśmy głupsi niż byliśmy a szkolenie b.drogie po to są nowele aby nabijać  KABZĘ

1,083

(26 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

a z jakiego powodu? raz był wezwany do uzupełnienia a później do wyjaśnienia gdzie tu podwójne uzupełnienie???
Czynności Zamawiającego wezwanie do uzupełnienia, wezwanie do wyjaśnienia??

w umowie z wykonawcą winien znaleźć się paragraf o podwykonawstwie

1,085

(19 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Moim zdaniem niedopuszczalne jest aby na późniejszym {niż dzień składania ofert} etapie postępowania wykonawca mógł dowolnie kreować treść swojego oświadczenia woli -szczególnie ceny

jedynie z dokumentacji mamy mieć część kosztową - czyli wartość zamówienia do określenia progów

dokumentacja w wersji elektronicznej czyli wszystko to co zostało umieszczone na serwerze dla Wykonawców , wszystkie rysunki , uzgodnienia, zezwolenia a dokumentacja archiwalna i  powykonawcza  winna być przechowywana w odpowiednim dziale -nie dajmy się zwariować protokół 10 stron a dokumentacji stosy

1,088

(11 odpowiedzi, napisanych SWZ)

wiarygodności finansowej żądamy w przypadku płatności jedną fakturą końcową

1,089

(3 odpowiedzi, napisanych Wadium)

Niezwłocznie po wyborze oferty najkorzystniejszej czyli bez zbędnej zwłoki

1,090

(3 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

przy budowie stadionu na euro podpisano umowę z drugim wykonawcą bo wybrany się źle zachowywal na budowie ...... ale czy słusznie podobno było badane nalezy poczytać

przykre nieuwaga czy źle opisana oferta ? Witam WSZYSTKICH SERDECZNIE WRÓCIŁAM Z DŁUGIEJ PODRÓŻY DO ŻYWYCH

1,092

(28 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

chyba nie podano mu danych pytającego bo i po co?

1,093

(35 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

justkasia napisał/a:

Wykonawca nie dołaczył do oferty referencji na wykonanie usług. Wezwałam do uzupełnienia i w odpowiedzi dostałam referencje, ale bez podpisu i bez za zgodność z oryginałem. Rozumiem, że wykluczam na podstawie art. 24 ust.2 pkt 4 pzp?

to zależy od treści Twojego pisma jeżeli napisałaś ,że w formie pisemnej , w oryginale lub w kopii potwierdzonej za zgodność z oryginałem  , podałaś termin to są dwie szkoły:

referencje mniemam kopie chyba były podpięte do jakiegoś pisma przewodniego wykonawcy uchybienie to brak klauzuli i podpisu - 1 szkoła uzna jeżeli treść referencji potwierdza wymienione usługi w zestawieniu
2. nie uzna

bardzo różne są na ten temat wyroki

1,094

(14 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

szczepan napisał/a:

witam,

Wezwałem wykonawcę do uzupełnienia wykazu usług wraz z referencjami potwierdzającymi należyte wykonanie (w ofercie był wykaz ale nie pełny). Wykonawca przesłał wyjaśnienia do wykazu bez referencji. Uznałem, że wyjaśnienia są dobre. Teraz patrze, że referencje które były w ofercie są złe. Czy mogę w tej sytuacji wezwać do uzupełnienia referencji?

może trzeba opisać to ZŁO? co to znaczy złe referencje to się chyba wyklucza

marlena78 napisał/a:

zamówienie uzupełniające jest zamówieniem niepewnym na etapie udzielenia zamówienia podstawowego więc trudno jest w danym momencie określić warunki zastosowania wykonania zamówienia uzupełniającego. Zamówienie uzupełniające jednakże charakteryzuje się przewidywalnością, tzn. moim zdaniem (przewidzenie w ogłoszeniu o zamówieniu możliwości udzielenia takiego zamówienia).
Oznacza to, że na podstawie ogłoszenia o zamówieniu podstawowym wykonawca ma uzyskać wiedzę, że w ciągu najbliższych 3 lat zamawiający może udzieli mu zamówienia tego samego rodzaju, którego wartość szacunkowa nie przekroczy 50% zamówienia podstawowego. Ubiegając się o zamówienie podstawowe wykonawca musi liczyć się z tym, że uzyskując zamówienie podstawowe może być wezwany do negocjacji i zawarcia umowy na zamówienie uzupełniające w terminie lub na warunkach dla siebie niedogodnych. Ustawodawca nie zobowiązał zamawiającego do określania takich warunków.

nie musi się liczyć 1. zu to przywilej zamawiającego 2. zu to żaden obowiązek dla wyk.
a jak będzie chciał ją zawrzeć to tylko na warunkach dogodnych dla siebie po negocjacjach

szczególnie jeżeli pracujesz w budżetówce

marlena78 napisał/a:

Witam,
Przewidując zamówienie uzupełniające w ogłoszeniu  potrzebne jest oprócz informacji procentowej uszczegółowienie zakresu i opisu zamówień uzupełniających ? Organ nadzorujący mnie zarzucił, że powinno zamieścić się uzasadnienie zastosowania zamówień uzupełniających.
proszę o waszą opinię

nie przejmuj się udzielisz odpowiedzi i wyjaśnień widocznie nie mogli niczego znaleźć i się przepraszam za słowo "czepili" w ciągu trzech lat może się wiele zdarzyć

jarosław napisał/a:

Ależ Marlena ma bardzo dobre uzasadnienie zastosowania tego przepisu (#5). Tyle że kontrolujący dowie się o nim w trybie składanych wyjaśnień przez zamawiającego. Jakby to było pięknie gdyby takie uzasadnienie znalazł np w formie notatki sporządzonej przez zamawiającego i dołączonej do dokumentacji przetargu. Wtedy miałby pewność że zamówienie uzupełniające nie jest jedynie elementem dodatkowej gratyfikacji lepszego/naszego! wykonawcy a wynikiem autentycznych potrzeb zamawiającego.
Teraz kontroler szukać musi drugiego dna. smile

Jakiego dna? i nic nie musi

a ja się nie zgadzam z wypowiedzią Jarosława ustawodawca dał taką możliwość !! Wykonawcę na etapie czytania ogłoszenia czy zamiaru złożenia oferty guzik obchodzą zam. uzupełniające mogą wystąpić ale wcale nie muszą . Nawet gdy zamawiający ma fundusze to na pewno nie zleci zam. uzupełniającego DELIKATNIE MÓWIĄC "TAKIEMU SOBIE WYKONAWCY" ja bym nie zleciła
a nadgorliwość gorsza niż .................

1,100

(14 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

jak chce to ma wizytę u smutnego pana