3,576

(22 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

myszy1953 napisał/a:

w wykazie winny być wymienione trzy roboty budowlane polegające na wymianie stolarki drzwiowej z systemem dostępu o wartości min.65000 zł każda
KIO 669/10 
wszystkie do uzupełnienia

poprawka mojej wypowiedzi pod warunkiem ,że zostal on wyartykułowany w siwz w brzmieniu :
co najmniej 3 roboty obejmujące swoim rodzajem i wartością zakres przybliżony do przedmiotu zamówienia na budynkach użyteczności publicznej na kwotę co najmniej 65 000,00 zł każda tj. polegające na wymianie stolarki drzwiowej z systemem dostępu

3,577

(22 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

w wykazie winny byc wymienione trzy roboty budowlane polegające na wymianie stolarki drzwiowej z systemem dostępu o wartości min.65000 zł każda
KIO 669/10 
wszystkie do uzupełnienia

3,578

(14 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Marcel napisał/a:

Nie bardzo, moim zdaniem wezwanie do uzupełnienia, stwierdzenie że kwota była większa od 150 000 nic nam nie mówi, a co w referencjach?

naprawdę Marcel nic Ci to nie mówi ?

no nie mam czasu na inną pisaninę

a takie zapisy masz :

    § 8   
KARY UMOWNE
1.    Projektant zapłaci Zamawiającemu kary umowne w następujących przypadkach:
1)    za zwłokę w wykonaniu i przekazaniu Zamawiającemu przedmiotu Umowy określonego w § 1 ust. 1 pkt. 1) Umowy, w stosunku do terminu określonego w § 3 ust. 1 Umowy ? w wysokości 0,1% wynagrodzenia brutto określonego w § 4 ust. 1 Umowy za każdy dzień zwłoki,
2)    za zwłokę w usunięciu ujawnionych w okresie rękojmi lub gwarancji wad przedmiotu Umowy określonego w § 1 ust. 1 pkt. 1) Umowy ? w wysokości 0,1% wynagrodzenia brutto określonego w § 4 ust. 1 Umowy za każdy dzień zwłoki,
3)    za niestawienie się na wezwanie Zamawiającego w terminie, o którym mowa w § 2 ust. 7 Umowy ? w wysokości 40,00 zł za każdy dzień zwłoki,
4)    w razie odstąpienia przez Zamawiającego od niniejszej Umowy z przyczyn leżących po stronie Projektanta lub odstąpienia przez Projektanta jednakże z przyczyn nie leżących po stronie Zamawiającego ? w wysokości 10% wynagrodzenia określonego w § 4 ust. 1 Umowy,
5)    w razie odstąpienia przez Zamawiającego od części Umowy z przyczyn leżących po stronie Projektanta lub odstąpienia od Umowy przez Projektanta jednakże z przyczyn nie leżących po stronie Zamawiającego ? w wysokości 10% wynagrodzenia określonego w § 4 ust.1 Umowy dla części Umowy od której Zamawiający odstąpił, bądź dla reszty niespełnionego przez Projektanta świadczenia w zależności od tego w jakiej części Zamawiający od Umowy odstąpił.
2.    Zamawiający może dochodzić odszkodowania przewyższającego wysokość zastrzeżonych kar umownych.
3.    Projektant upoważnia Zamawiającego do potrącenia naliczonych kar umownych z jego wynagrodzenia.
§ 9
ZABEZPIECZENIE NALEŻYTEGO WYKONANIA UMOWY
1.    Projektant dokonał zabezpieczenia należytego wykonania Umowy w wysokości 10% wynagrodzenia brutto określonego w § 4 ust. 1 Umowy, tj. ????????.. zł
słownie: ???????????.
Zabezpieczenie zostało wniesione na rzecz Zamawiającego, w formie:
- ???????????
2.    Strony ustalają:
1)    70% wniesionego zabezpieczenia, tj. kwota ???????. zł stanowi zabezpieczenie roszczeń z tytułu niewykonania lub nienależytego wykonania Umowy.
Zabezpieczenie w kwocie 70% zostanie zwrócone Projektantowi w terminie 30 dni od dnia wykonania przedmiotu Umowy i uznania przez Zamawiającego za należycie wykonany.
2)    30% wniesionego zabezpieczenia, tj. kwota ???????? zł przeznaczona jest na pokrycie ewentualnych roszczeń z tytułu rękojmi za wady.
Zabezpieczenie w kwocie 30% zostanie zwrócone w ciągu 15 dni po upływie rękojmi i gwarancji, lecz nie później niż po upływie 3 lat od daty protokołu odbioru końcowego przedmiotu Umowy, chyba że okres rękojmi Wykonawcy robót budowlanych skończy się po tej dacie. W takim przypadku Projektant zobowiązuje się przedłużyć zabezpieczenie do czasu upływu rękojmi.
3.    Zabezpieczenie wniesione w formie pieniądza, Zamawiający zwróci z odsetkami wynikającymi z umowy rachunku bankowego, na którym były one przechowywane, pomniejszone o koszt prowadzenia tego rachunku oraz prowizji bankowej za przelew pieniędzy na rachunek bankowy Projektanta.
4.    Jeżeli w toku realizacji Umowy ulegnie zmianie wysokość wynagrodzenia ustalonego w § 4 ust. 1 Umowy, Projektant zobowiązany jest uzupełnić wniesione zabezpieczenie w terminie 14 dni od wezwania przez Zamawiającego.
§ 10
GWARANCJA I RĘKOJMIA
1.    Projektant udziela Zamawiającemu gwarancji jakości oraz rękojmi na wykonaną Dokumentację. Z tytułu udzielonej rękojmi Projektant jest odpowiedzialny wobec Zamawiającego za wady przedmiotu Umowy określonego w § 1 ust. 1 pkt. 1) Umowy, zmniejszające jego wartość lub użyteczność ze względu na cel w Umowie określony lub wynikający z jego przeznaczenia, a w szczególności za rozwiązania niezgodne z obowiązującymi przepisami prawa i normami technicznymi.
2.    Projektant zobowiązuje się  usunąć wady Dokumentacji ujawnione w okresie gwarancji lub rękojmi w terminie 7 dni od daty zawiadomienia Projektanta, niezależnie od pozostałych uprawnień z tytułu rękojmi.
3.    Uprawnienia Zamawiającego z tytułu gwarancji jakości wygasają w stosunku do Projektanta wraz z wygaśnięciem odpowiedzialności Wykonawcy z tytułu rękojmi za wady robót budowlanych wykonanych na podstawie Dokumentacji.
4.    Strony rozszerzają odpowiedzialność Projektanta z tytułu rękojmi za wady Dokumentacji i ustalają, że uprawnienia Zamawiającego z tego tytułu wygasają w stosunku do Projektanta wraz z wygaśnięciem odpowiedzialności Wykonawcy z tytułu rękojmi za wady robót budowlanych wykonanych na podstawie Dokumentacji.
5.    Projektant odpowiada za wadę Dokumentacji również po upływie okresu gwarancji i rękojmi, o ile Zamawiający zawiadomił Projektanta o wadzie przed upływem okresu gwarancji i rękojmi.
6.    Zamawiający w ramach rękojmi ma prawo:
1)    żądać usunięcia wad, wyznaczając w tym celu Projektantowi odpowiedni termin z zagrożeniem, że po bezskutecznym jego upływie odstąpi od Umowy ? jeżeli wady są istotne, lub obniży wynagrodzenie w odpowiednim stosunku ? jeżeli wady nie są istotne,
2)    odstąpić od Umowy, gdy wady nie dadzą się usunąć lub gdy z okoliczności wynika, że Projektant nie zdoła ich usunąć w odpowiednim czasie lub Projektant nie usunął wad w terminie wyznaczonym przez Zamawiającego ? jeżeli wady są istotne,
3)    żądać obniżenia wynagrodzenia w odpowiednim stosunku, gdy wady nie dadzą się usunąć albo gdy z okoliczności wynika, że Projektant nie zdoła ich usunąć w odpowiednim czasie lub Projektant nie usunął wad w terminie wyznaczonym przez Zamawiającego ? jeżeli wady nie są istotne.
7.    Projektant nie może odmówić usunięcia wad ze względu na wysokość kosztów usunięcia wad.
8.    W przypadku gdy Projektant odmówi usunięcia wad lub nie usunie ich w terminie wyznaczonym przez Zamawiającego lub z okoliczności wynika, iż nie zdoła ich usunąć w tym terminie, Zamawiający ma prawo zlecić usunięcie tych wad osobie trzeciej na koszt i ryzyko Projektanta oraz potrącić koszty zastępczego usunięcia wad z wynagrodzenia Projektanta lub zabezpieczenia należytego wykonania Umowy, na co Projektant wyraża zgodę.

3,581

(3 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

KIO 669/2010

3,582

(3 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

carpediem30 napisz książkę na temat teoretycznych sytuacji w pzp

3,583

(7 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Może tytuł taki  "budowa .... z wykonaniem dokumentacji projektowej" a z ogłoszenie i siwz się dowie ,że zam. dysponuje projektem budowlanym a wyk. ma wykonać na jego podstawie resztę potrzebnej dokumentacji i uzuyskać decyzję o pozwoleniu na budowę o ile jest wymagana

3,584

(17 odpowiedzi, napisanych SWZ)

wygrywa ten , który nie oblewa !    big_smile

3,585

(7 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Izabella napisał/a:

Planujemy wybudować nowy obiekt, posiadamy projekt budowlany oraz pozwolenie na budowę, nie posiadamy natomiast projektu wykonawczego. Czy w związku z tym możemy ogłosić przetarg w formule "zaprojektuj i wybuduj"?

jeżeli chcecie wykorzystać sporządzony projekt budowlany to nalezy zwrócić uwagę na prawa autorskie

3,586

(11 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

ja mam wszystkich na tapecie 22

3,587

(11 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

wchodzę jak mam luzik bo mamy 10 postępowań program "Radosna Szkoła" i jestem smutna

3,588

(11 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

tak

3,589

(11 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

ja bym odpowiedziała tak jak w PN na razie poprzez ogłoszenie przetarg jest dla wszystkich,  II faza dla wybranych

3,590

(11 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

przejrzałam od 2006 roku i nie mialam pytań na tym etapie sporządzałam ogłoszenie , warunki udziału - coś jak siwz ale w bardzo ograniczonym zakresie , formularze zalącznikow i wniosek

3,591

(11 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

art.38 mówi o ofertach oprócz 4b

3,592

(11 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

wszystko co dotyczy przetargu ograniczonego ma się znaleźć w ogłoszeniu tak aby wykonawca na jego podstawie mógl złożyć wniosek
ja  na stronie internetowej zamieszczam wzór wniosku i odpowiednich  załączników jakie mają złożyć

3,593

(17 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

może dośle jeszcze o czasie w formie pisemnej

3,594

(17 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

jeszcze raz powtarzam podwykonawca to nie jest wykonawca w rozumieniu pzp , to wykonawca, który wykonuje przedmiot zamówienia ( jakąś branżę) na zlecenie  Wykonawcy, który ma podpisaną umowę z zamawiającym

3,595

(6 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Typowy przykład "wykonawcy" , który niczego nie czyta oprócz przedmiaru a POTEM SIĘ DZIWI  ( na budowie)

3,596

(17 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Podwykonawca przedstawia dokumenty podmiotowe na potwierdzenie spełniania warunków udziału i niepodlegania wykluczeniu - pytam a po co Ci te dokumenty ?
Podwykonawca ma umowę z Wykonawcą , którą winnien po podpisaniu umowy z zam. mu dostarczyć, a Zamawiający w umowie z Wykonawcą winien mieć zapisy chroniące podwykonawców

3,597

(17 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Niedzwiadek napisał/a:

dlatego dla jasności zamawiający powinien wiedzieć - po to żądał takiej informacji - wiedza to dziś potężne, a w tym przypadku nie jest to aż takie istotne, bo oświadczył wykonawca, że zamierza część robot realizować sam, a zamawiacz dopytuje, kto będzie realizował pozostałą część - moim zdaniem w tym konkretnym przypadku nie będzie zmiany treści oferty

można wprowadzić aneksem podwykonawcę, o ile tak możliwość została przewidziana w umowie

nie KTO tylko co będzie wykonywał ?
`

dla biednych gmin każda złotowka się liczy

3,599

(17 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

no na treść oferty to ma znaczenie kolosalne tym bardziej ,że jak w trakcie realizacji okaże się ,że podwykonawca będzie wykonywał jakieś roboty oczywiscie za zgodą zam. i się go wprowadza do umowy aneksem

3,600

(20 odpowiedzi, napisanych SWZ)

napisałam #7,10 a inni się zgadzają działanie nieracjonalne mogące przynieść czasami więcej szkody niż pożytku