1

Temat: ZP-12 a omyłki rachunkowe

Mam pytanie dotyczące ZP-12, zwykle wypełniam go zaraz po otwarciu ofert. Wpisuję wtedy ceny z ofert Wykonawców. Ale co zrobić w sytuacji kiedy oferta zawiera oczywiste omyłki rachunkowe, cena oferty po poprawieniu omyłek jest inna niż pierwotnie. Jaką wartość wpisujecie w tym druku. Jeżeli zakładamy, że wypełniamy go na bieżąco, czyli po otwarciu ofert, cena powinna być dokładnie taka, jak złożona w "błędnej" ofercie. Czy raczej czekacie, aż poprawicie ofertę (na ewentualne wyjaśnienia wykonawcy) i wartość z ZP-12 jest już tą końcową? Proszę o sugestie.
Pozdrawiam

2

Odp: ZP-12 a omyłki rachunkowe

AnnaMaria napisał/a:

Jeżeli zakładamy, że wypełniamy go na bieżąco, czyli po otwarciu ofert, cena powinna być dokładnie taka, jak złożona w "błędnej" ofercie. Proszę o sugestie.

Uległem Twojej, jak wyżej. wink

3

MIRAS napisał/a:

Uległem Twojej, jak wyżej. wink

smile

4

Ja wypełniam tak jak jest docelowo w ofercie, wszelkie poprawki są udokumentowane w innych pismach i pisemkach smile

5

ZP -12 wypełniamy w części jawnej przy Wykonawcach a nie po , a dalej to jak MARCEL

6

A ja przypomnę, że ZP-12 na ogół całkiem zbędne i próżne rozważania wink

7

A ja mam inne zdanie: w postepowaniach ponizej progow czesto przydatne, a powyzej - obowiazkowe.

8

tak  jak Miras i wtedy procedura jest jasna i uporządkowana