1

Temat: programy komputerowe a zamówienia

czy planując zakup na przyszły rok programów komputerowych należy je traktować jako całość? wiadomo, że programy są różne np. Lex, Geo-Info, Office, Windows XP. obliczając łączny koszt zakupu wychodzi wiecej niz 6000 EURO (trzeba przeprowadzic postępowanie). ale czy nie mozna byłoby ich rozbic na grupy ( bo np. Geo Info z Lexem nie ma nic wspolnego) wg np kodów CPV. i przeprowadzać postępowanie gdyby np. zakup samego Windowsa XP przekraczał te magiczne 6000 EURO?

może moje problemy są smieszne, ale w mojej firmie i w okolicy nikt nie potrafi mi tego rzetelnie wyjaśnić sad

2

Odp: programy komputerowe a zamówienia

Tak troche OT - ciekawe jak opiszesz XP lub równoważny wink)))))))))

3

Odp: programy komputerowe a zamówienia

trochę nie kumam co znaczy to OT.
z tym słowem "równoważny" to chyba lekka paranoja sie robi. bo jezeli urzad pracuje na windows xp to po co nam kupowac jakis równoważny jezeli chcemy miec nadal wszędzie windows xp. gdybym chciał jakis inny system to bym kupil jakas gazete z linuxem lub po prostu z netu sciagnal.
troche przegladalem roznych SIWZ i wszędzie był wymieniany system z pelnej nazwy, tak samo jak np. pakiet biurowy Microsoft Office 2003, i nikt nie pisał, że może być jakiś równoważny.
jaka jest wogóle def. słowa "równoważny" bo ci co pisali ustawe to chyba za bardzo nie kumali o co chodzi.