1

Temat: oszacowanie

Jak oszacować wartość dla zadania, które dotyczy zakupu: zabudowy kuchennej, szafy chłodniczej, patelni przemysłowej, kuchni elektrycznej, okapu przemysłowego, zmywarki przemysłowej, krzeseł, stołów, sztućców, zastawy stołowej oraz zakup i montaż klimatyzacji? Czy osobno oszacować meble, osobno wyposażenie kuchni, osobno sztućce z zastawą stołową? Jeszcze wątpliwość czy montaż i zakup klimatyzacji to rb czy dostawa? Czy dla każdej części wszcząć osobne postępowania zgodnie z uzyskanym szacunkiem?

2

Odp: oszacowanie

Wg. swojego uznania, i możesz szacować osobno np. meble i urządzenia. Możesz zrobić to razem z podziałem na części. Zastawa stołowa też osobne. Klimatyzacja i jej montaż to dla mnie rb.

3

Odp: oszacowanie

Zamawiający zamierza przeprowadzić dwa postępowania o udzielenie zamówień publicznych na roboty budowlane dotyczących rozbudowy sieci wodociągowej w jednej miejscowości i przebudowy sieci wodociągowej w drugiej miejscowości (zmiana z azbestu na PCV). Te sieci wodociągowe nie tworzą jednej sieci wodociągowej, są podłączone do dwóch różnych stacji uzdatniania wody. Wartość szacunkowa każdej inwestycji oddzielnie nie przekracza 170.000,00 zł, natomiast łącznie przekraczają 170.000,00 zł. Czy wartość szacunkową obu zadań należy traktować łącznie.
Według mnie nie trzeba z uwagi na fakt, iż są to odrębne obiekty budowlane? Czy dobrze myślę?