Temat: czy są prawne zapisy do SWZ z możliwością odrzucenia niepełnej oferty?
Proszę o pomoc w interpretacji zapisu SWZ.
Brałem udział w postępowaniu gdzie w par. XIV Opis sposobu przygotowania oferty pkt1. Oferta musi zawierać następujace oświadzcenia i dokumenty: 1)załączniki 1,3,5,7,8 - z wykorzystaniem ich wzorów. 2) dokumenty określone w pkt VI 2.3. tj. spełnienie sytuacji ekonomicznej lub finansowej w postaci przedłożenia informacji z banku lub kasy o posiadanych środkach oraz posiadania ubezpieczenia OC firmy.
Wraz z ofertą złożyłem te wszystkie dokumenty jednak oferty konkurencji nie uwzględniały tych dokumentów jedynie formularz ofertowy.
W VIII par. SWZ informacji o podmiotowych środkach dowodowych zamawiający przytoczył iż wezwie oferenta w terminie 5 dni do przedłożenia spełnienie warunków udziału w postępowaniu oraz podstaw wykluczenia jako załącznika. Niemniej w paragrafie tym nie było mowy o pozycjach dotyczących posiadanych środków finansowych oraz ubezpieczenia OC.
Wspomniałem o tym w korespondencji z informacją iż oferty nie posiadające tych dokumentów powinny zostać odrzucone.
wysłałem wiadomość o treści :
"Po przeanalizowaniu ofert w odniesieniu do zapisów SWZ złożone oferty przez firmę X oraz Y powinny zostać odrzucone. W świetle zapisów SWZ par XIV oferent był zobowiązany do złożenia załączników nr 1,3,5,7,8 oraz dokumentów określonych w pkt VI.2.3 tj, informacji o środkach finansowych oraz o ubezpieczeniu OC. W paragrafie VIII jest mowa o pozostałych załącznikach, które mają zostać złożone po wyborze oferenta. Tym samym w dokumentacji SWZ nie odnajduje się zapisów aby oferent mógł w innym terminie a niżeli wraz z ofertą dostarczyć dokumenty opisane w par XIV tj załączniki 1.3.5.7.8 oraz pkt VI.2.3 info z banku oraz oc firmy. oferty firmy jak i Y nie były kompletne a dokumentacja SWZ nie umożliwia uzupełniania tych braków dlatego wnioskujemy o odrzucenie tych ofert oraz ponowny wybór wykonawcy. Jeżeli interpretacja zapisów SWZ jest inna to prosimy o przedstawienie podstaw prawnych i faktycznych w odniesieniu do danego postępowania"
W odpowiedzi otrzymałem informację :
W przedmiotowym postępowaniu DKw.2232.7.2023.RŁ na „Wykonanie przebudowy łaźni głównej w Areszcie Śledczym w Gliwicach”, Zamawiający zażądał przedłożenia podmiotowych środków dowodowych na potwierdzenie braku podstaw do wykluczenia wykonawców (Rozdział VIII), a dokumenty potwierdzające spełnienie warunków udziału w postępowaniu wplótł w opisie określającym poziom tychże warunków udziału. W najmniejszym stopniu nie oznacza to zmiany statusu tychże ostatnich środków jako podmiotowych środków dowodowych w rozumieniu art. 7 pkt 17 ustawy z dnia 11 września 2019 roku – Prawo zamówień publicznych (t.j.: Dz. U. z 2022 r., poz. 1710 z późn. zm., dalej: „ustawa pzp”: „środki służące potwierdzeniu braku podstaw wykluczenia, spełniania warunków udziału w postępowaniu lub kryteriów selekcji, z wyjątkiem oświadczenia, o którym mowa w art. 125 ust. 1”). Innymi słowy, przez sam fakt oczekiwania złożenia niektórych z nich (w szczególności zaś dokumentów służących potwierdzeniem spełnienia warunku udziału w zakresie sytuacji ekonomicznej lub finansowej) na etapie złożenia ofert (a nie wezwania, o którym mowa w art. 274 ust. 1 ustawy pzp), nie stają się one elementem oferty. Ich brzmienie nie dotyczy bowiem ani treści zobowiązania wykonawcy, ani też żadnego z określonych w postępowaniu kryteriów oceny ofert, a tylko (i wyłącznie) kwestii spełnienia warunku udziału w postępowaniu. W związku z powyższym, na podstawie art. 128 ust. 1 ustawy pzp, w sytuacji ich niezłożenia wraz z ofertą, podlegały one uzupełnieniu przez wykonawców. Należy przy tym podkreślić, że takie wezwanie nie jest prawem, a obowiązkiem Zamawiającego („Jeżeli wykonawca nie złożył oświadczenia, o którym mowa w art. 125 ust. 1, podmiotowych środków dowodowych, innych dokumentów lub oświadczeń składanych w postępowaniu lub są one niekompletne lub zawierają błędy, zamawiający wzywa wykonawcę odpowiednio do ich złożenia, poprawienia lub uzupełnienia w wyznaczonym terminie”). Mając powyższe na uwadze, Zamawiający uważa czynność wezwania wykonawców, a w konsekwencji również wyboru najkorzystniejszej oferty w ramach postępowania, za w pełni prawidłową.
W przeszłości mając podobną sytuację moja oferta została odrzucona gdyż nie zastosowałem się co SWZ a dokumentacja nie uwzględniała możliwośći uzupełniania i moja oferta została odrzucona. Dlatego teraz dokładnie nawet ponadto doposażam swoje oferty w wymagane dokumenty.
Proszę o informację czy zamawiający ma rację ? czy można się powołać na jakiś pkt prawny?