Temat: kontrakt menadżerski dla prezesa spółki
czy ktoś wybierał prezesa spółki komunalnej ?
Czy dla kontraktu menadżerskiego stosuje się ustawę PZP ?
Nie mogę znaleźć podstawy prawnej do wyłączenia tego, jeśli nie ma to w jakim trybie ?
klakier
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → kontrakt menadżerski dla prezesa spółki
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
czy ktoś wybierał prezesa spółki komunalnej ?
Czy dla kontraktu menadżerskiego stosuje się ustawę PZP ?
Nie mogę znaleźć podstawy prawnej do wyłączenia tego, jeśli nie ma to w jakim trybie ?
klakier
O to na rok, czy więcej? Pytam, b może to jest poniżej 30.000 euro i ustawy nie stosujesz.
No niestety u nas prezesi dużo zarabiają, powyżej 30 000 euro.
Na chłopski rozum wydaje się, że ustawy nie powinno się stosować , ale wyłączenia znaleźć nie mogę.
A jeśli trzeba to wolna ręka ? ale jaka podstawa, ze względów technicznych jest jedyny - nie bardzo pasuje.
Co myślicie
Jakiekolwiek uwagi chętnie przyjmę.
klakier
Z moich dotychczasowych przemyśleń: wyłączenia stosowania Pzp do "umów o zarządzanie" nie ma (nie pomyślano o tym zapewne), natomiast otwarta jest póki co kwestia czy jest to zamówienie na tzw. usługi społeczne. Jeżeli tak, to "postępowanie kwalifikacyjne", o którym mówią przepisy ustawy o zasadach zarządzania mieniem SP należy przeprowadzić zgodnie z art. 138o i nast. Pzp. Pewnie nie było to zamierzone, ale przynajmniej da się te dwie ustawy pogodzić. Jeżeli natomiast nie będzie to usługa społeczna, to... będzie problem ![]()
Kluczem jest zatem póki co ustalenie prawidłowej nazwy i kodu CPV. Niestety, żaden nie pasuje idealnie. Na razie roboczo pod uwagę:
75112000-4 Usługi administracyjne dotyczące działalności gospodarczej
79996000-2 Usługi w zakresie organizowania działalności gospodarczej
79420000-4 Usługi związane z zarządzaniem
75110000-0 Usługi administracji ogólnej
PS. I jeszcze taki materiał historyczny - tak pytała obecna władza, gdy była opozycją i tak odpowiadała ówczesna władza, która teraz jest opozycją:
Interpelacja nr 3110 w sprawie kontraktów menedżerskich z członkami zarządów spółek powołanych przez Ministerstwo Sportu i Turystyki zgodnie z ustawą o przygotowaniu finałowego turnieju Mistrzostw Europy w Piłce Nożnej UEFA Euro 2012
Bardzo jestem ciekaw, jaka odpowiedź padłaby teraz, gdyby temat wrócił "bumerangiem" do obecnej władzy względem namaszczonych przez nią członków zarządów ![]()
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc