<?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
<rss version="2.0" xmlns:atom="http://www.w3.org/2005/Atom">
	<channel>
		<title><![CDATA[Forum portalu NowePrzetargi.pl — warunek a dokument]]></title>
		<link>https://www.noweprzetargi.pl/forum/topic/5794/warunek-a-dokument/</link>
		<atom:link href="https://www.noweprzetargi.pl/forum/feed/rss/topic/5794/" rel="self" type="application/rss+xml" />
		<description><![CDATA[Najświeższe odpowiedzi w warunek a dokument.]]></description>
		<lastBuildDate>Thu, 08 Jul 2010 13:04:14 +0000</lastBuildDate>
		<generator>PunBB</generator>
		<item>
			<title><![CDATA[Odp: warunek a dokument]]></title>
			<link>https://www.noweprzetargi.pl/forum/post/43027/#p43027</link>
			<description><![CDATA[<p>W Wyroku z&nbsp; dnia 15 października 2009 r., sygn. akt KIO/UZP 1244/09 Krajowa Izba Odwoławcza zauważyła:<br />&quot;O ile oczywiście doświadczenie lub stosowne uprawnienia ? etc? można nabyć jedynie przed ubieganiem się o udzielenie zamówienia, to już np. potwierdzenie dysponowania odpowiednimi osobami czy sprzętem niezbędnymi do wykonania danego zamówienia może zostać dokonane poprzez odesłanie do sytuacji przyszłych, również jako takich wyrażonych warunkowo. Dla przykładu: wykonawca może przedstawić zobowiązania innych podmiotów do udostępnienia określonych urządzeń, wystawione pod warunkiem, iż sprzęt udostępnią jeśli wykonawca dane zamówienie uzyska i jeżeli używał go będzie jedynie do wykonania tego zmówienia. W takiej sytuacji, należałoby uznać wykonawcę za spełniającego warunek udziału w postępowaniu dotyczący posiadanego sprzętu opisany w art. 22 ust. 1 pkt 2 Pzp oraz prawidłowe udokumentowanie jego spełniania. Analogicznie należy postąpić w przypadku oceny posiadania i dokumentowania zdolności kredytowej&quot;.</p>]]></description>
			<author><![CDATA[null@example.com (karolk)]]></author>
			<pubDate>Thu, 08 Jul 2010 13:04:14 +0000</pubDate>
			<guid>https://www.noweprzetargi.pl/forum/post/43027/#p43027</guid>
		</item>
		<item>
			<title><![CDATA[Odp: warunek a dokument]]></title>
			<link>https://www.noweprzetargi.pl/forum/post/43021/#p43021</link>
			<description><![CDATA[<p>jeszcze taki wątek:<br />na etapie składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu stawiam warunek odnośnie potencjału: Zamawiający uzna warunek ze spełniony jeżeli Wykonawca dysponuje lub będzie dysponował podczas realizacji przedmiotu zamówienia sprzętem typu: ...</p><p>nie chce żądać żadnego wykazu narzędzi tylko oświadczenie o spełnianiu warunków.<br />gdybym żądał wykazu to wykonawca korzystający z potencjału innego podmiotu musiałby dołączyć na etapie składania wniosków pisemne zobowiązanie tego podmiotu.</p><p>nie żądając wykazu stwarzam możliwość wykonawcy do poszukania do czasu wysłania zaproszenia do składania ofert, podmiotu który mu udostępni sprzęt lub będzie brał udział w zamówieniu jako podwykonawca?</p><p>czy takie postępowanie ma sens?</p>]]></description>
			<author><![CDATA[null@example.com (szad)]]></author>
			<pubDate>Thu, 08 Jul 2010 12:14:05 +0000</pubDate>
			<guid>https://www.noweprzetargi.pl/forum/post/43021/#p43021</guid>
		</item>
		<item>
			<title><![CDATA[Odp: warunek a dokument]]></title>
			<link>https://www.noweprzetargi.pl/forum/post/43013/#p43013</link>
			<description><![CDATA[<p>dzięki. postawić dobry i poprawny warunek to sztuka.</p>]]></description>
			<author><![CDATA[null@example.com (szad)]]></author>
			<pubDate>Thu, 08 Jul 2010 11:44:53 +0000</pubDate>
			<guid>https://www.noweprzetargi.pl/forum/post/43013/#p43013</guid>
		</item>
		<item>
			<title><![CDATA[Odp: warunek a dokument]]></title>
			<link>https://www.noweprzetargi.pl/forum/post/42999/#p42999</link>
			<description><![CDATA[<p>jak najbardziej - dysponuje lub będzie dysponował.</p>]]></description>
			<author><![CDATA[null@example.com (Marcel)]]></author>
			<pubDate>Thu, 08 Jul 2010 09:44:52 +0000</pubDate>
			<guid>https://www.noweprzetargi.pl/forum/post/42999/#p42999</guid>
		</item>
		<item>
			<title><![CDATA[Odp: warunek a dokument]]></title>
			<link>https://www.noweprzetargi.pl/forum/post/42998/#p42998</link>
			<description><![CDATA[<p>czy sformułowanie: Zamawiający uzna warunek ze spełniony jeżeli Wykonawca dysponuje lub będzie dysponował podczas realizacji przedmiotu zamówienia sprzętem typu: ...</p><p>czy to dysponuje lub będzie dysponował jest poprawne? (dysponuje - czyli ma swój sprzęt, będzie dysponował - czyli, że użyczy od podmiotu trzeciego)</p><p>czy wystarczy samo dysponuje?</p>]]></description>
			<author><![CDATA[null@example.com (szad)]]></author>
			<pubDate>Thu, 08 Jul 2010 08:59:33 +0000</pubDate>
			<guid>https://www.noweprzetargi.pl/forum/post/42998/#p42998</guid>
		</item>
		<item>
			<title><![CDATA[Odp: warunek a dokument]]></title>
			<link>https://www.noweprzetargi.pl/forum/post/42996/#p42996</link>
			<description><![CDATA[<div class="quotebox"><cite>szad napisał/a:</cite><blockquote><p>jeżeli postawię warunek, to poniżej progów unijnych nie muszę żądać żadnego dokumentu potwierdzającego spełnianie tego warunku?</p></blockquote></div><p>Powyżej też nie - chyba że chodzi o potwierdzenie braku przesłanek do wykluczenia.</p>]]></description>
			<author><![CDATA[null@example.com (MIRAS)]]></author>
			<pubDate>Thu, 08 Jul 2010 08:42:58 +0000</pubDate>
			<guid>https://www.noweprzetargi.pl/forum/post/42996/#p42996</guid>
		</item>
		<item>
			<title><![CDATA[Odp: warunek a dokument]]></title>
			<link>https://www.noweprzetargi.pl/forum/post/42985/#p42985</link>
			<description><![CDATA[<p>Dokładnie tak.</p>]]></description>
			<author><![CDATA[null@example.com (Marcel)]]></author>
			<pubDate>Thu, 08 Jul 2010 07:31:09 +0000</pubDate>
			<guid>https://www.noweprzetargi.pl/forum/post/42985/#p42985</guid>
		</item>
		<item>
			<title><![CDATA[Odp: warunek a dokument]]></title>
			<link>https://www.noweprzetargi.pl/forum/post/42981/#p42981</link>
			<description><![CDATA[<p>Tak, masz rację.</p>]]></description>
			<author><![CDATA[null@example.com (Apollo)]]></author>
			<pubDate>Thu, 08 Jul 2010 07:03:20 +0000</pubDate>
			<guid>https://www.noweprzetargi.pl/forum/post/42981/#p42981</guid>
		</item>
		<item>
			<title><![CDATA[warunek a dokument]]></title>
			<link>https://www.noweprzetargi.pl/forum/post/42978/#p42978</link>
			<description><![CDATA[<p>jeżeli postawię warunek, to poniżej progów unijnych nie muszę żądać żadnego dokumentu potwierdzającego spełnianie tego warunku?<br />mogę poprzestać tylko na oświadczeniu o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu?</p>]]></description>
			<author><![CDATA[null@example.com (szad)]]></author>
			<pubDate>Thu, 08 Jul 2010 06:51:52 +0000</pubDate>
			<guid>https://www.noweprzetargi.pl/forum/post/42978/#p42978</guid>
		</item>
	</channel>
</rss>
