<?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
<rss version="2.0" xmlns:atom="http://www.w3.org/2005/Atom">
	<channel>
		<title><![CDATA[Forum portalu NowePrzetargi.pl — problem z wykonawcą]]></title>
		<link>https://www.noweprzetargi.pl/forum/topic/12553/problem-z-wykonawca/</link>
		<atom:link href="https://www.noweprzetargi.pl/forum/feed/rss/topic/12553/" rel="self" type="application/rss+xml" />
		<description><![CDATA[Najświeższe odpowiedzi w problem z wykonawcą.]]></description>
		<lastBuildDate>Fri, 28 Feb 2014 17:01:46 +0000</lastBuildDate>
		<generator>PunBB</generator>
		<item>
			<title><![CDATA[Odp: problem z wykonawcą]]></title>
			<link>https://www.noweprzetargi.pl/forum/post/102571/#p102571</link>
			<description><![CDATA[<p>A umowa zapewne przewiduje kary umowne za odstąpienie od umowy i tego należało by się trzymać z drugiej zaś strony i moim zdaniem jest to jak najbardziej dopuszczalne czynność rozwiązania umowy jest możliwa na podstawie zgodnych oświadczeń woli jej stron.<br />Powinno to być rozpatrywana na gruncie art. 3531 kodeksu cywilnego, zakładającego zasadę swobody umów, stosowanego na podstawie art. 139 ust. 1 ustawy Prawo zamówień publicznych.</p>]]></description>
			<author><![CDATA[null@example.com (Marcel)]]></author>
			<pubDate>Fri, 28 Feb 2014 17:01:46 +0000</pubDate>
			<guid>https://www.noweprzetargi.pl/forum/post/102571/#p102571</guid>
		</item>
		<item>
			<title><![CDATA[problem z wykonawcą]]></title>
			<link>https://www.noweprzetargi.pl/forum/post/102570/#p102570</link>
			<description><![CDATA[<p>Witam <br />jestem tu nowy więc przepraszam, jeśli zły dział. Mam taki oto problem<br />Wykonawca, który świadczy usługę dla ludności w mojej gminie twierdzi, że dalsze Wykonywanie umów mu się nie opłaca i chce się z niej wycofać.&nbsp; Umowę zawarto na 2,5 roku do 31 grudnia 2015 roku.&nbsp; wynagrodzenie z tytułu wykonywania umowy około 3,8 mln zł. (około 125 tys brutto na miesiąc) W chwili obecnej wykonano 8 miesięcy z tej umowy<br />I tu jest problem. Ogólnie nie ma przeszkód z naszej strony&nbsp; aby Wykonawca się z umowy wycofał.&nbsp; Jesteśmy z nim nawet &quot;ugadani&quot; że się wycofa jak wybierzemy nowego Wykonawce. Tak, żeby była ciągłość wykonywania usługi.&nbsp; Jednocześnie nie chcemy narobić mu problemów i nie chcemy aby miał zastosowanie art 24 ust 1 pkt 1a. ja uważam, że nie ma takiej możliwości, gdyż jedyną forma odstąpienia od umowy przez Wykonawce jest sytuacja, w której&nbsp; moja gmina nie zapłaci mu wynagrodzenia za 2 kolejne miesiące (umowa nie przewiduje rozwiązania umowy za np. porozumieniem stron,&nbsp; odstąpienia od umowy przez wykonawce). Moja gmina zawsze może odstąpić od umowy, ale to równa się art 24 ust1 pkt 1a. <br />Moze ktoś poradzi co robic, aby obu dogodzić<br />Tak się zastanawiamy czy np. nie zgłaszać tego faktu do UZP. i jeszcze jedno pytanie czy szkoda z art 24 ust 1 pkt 1a musi byc orzeczona sądownie? Ja twierdze, że nie a nasz aplikant, że tak, ale co jak się bede z aplikantem kopał</p>]]></description>
			<author><![CDATA[null@example.com (Święty)]]></author>
			<pubDate>Fri, 28 Feb 2014 16:15:00 +0000</pubDate>
			<guid>https://www.noweprzetargi.pl/forum/post/102570/#p102570</guid>
		</item>
	</channel>
</rss>
